Σκορπίζουν δημόσιο χρήμα για εκδηλώσεις-φαντάσματα

Σκορπίζουν δημόσιο χρήμα για εκδηλώσεις-φαντάσματα

Την ώρα που ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης επιχειρεί να φιμώσει και να σύρει στα δικαστήρια επαγγελματίες δημοσιογράφους και εφημερίδες που τολμούν να κάνουν κριτική και έλεγχο στα πεπραγμένα του αποκαλύπτεται ότι οι συνεργάτες του διαχειρίζονται με περίεργο και προκλητικό τρόπο χρήματα του δημοσίου, αυτήν τη φορά στο όνομα του πολιτισμού.

Οπως αποκαλύπτεται μέσα από επίσημα έγγραφα που είναι αναρτημένα στη Διαύγεια αλλά και από σχετικές καταγγελίες επαγγελματιών στο Documento, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νικόλαος Κοροβέσης, με αιτιολογία τις πολυδιαφημισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού, εγκρίνει πλουσιοπάροχα σημαντικά κονδύλια σε διάφορες εταιρείες και προμηθευτές για δήθεν πολιτιστικές εκδηλώσεις και για δράσεις που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν!

Το θέμα καυτηρίασε πρόσφατα και η εβδομαδιαία εφημερίδα της Αμαλιάδας «Ενημέρωση», κάνοντας ευθέως λόγο για εκδηλώσεις-φαντάσματα που πληρώθηκαν με κρατικό χρήμα, χωρίς να λάβει απολύτως καμία απάντηση από τους αρμόδιους.

Εφευρετικότητα στους τίτλους

Εντύπωση προκαλεί η εφευρετικότητα στους τίτλους των δράσεων που έχουν ενταχθεί στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, όπως για παράδειγμα «Η επίδραση του πολιτισμού στη σωματική ευεξία»! Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ), για την προγραμματισμένη στις 20 Ιουνίου 2022 συγκεκριμένη δράση εγκρίθηκε συνολικό ποσό 4.505 ευρώ. Περιλάμβανε 780 ευρώ για υπηρεσίες εκτύπωσης, 770 ευρώ για φιλοξενία σε ξενοδοχείο, 1.085 ευρώ για γεύματα προσκεκλημένων και 1.860 ευρώ για υπηρεσίες μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων!

Στην εκδήλωση με τον περίεργο τίτλο θα συμμετείχαν «καθηγητές πανεπιστημίου σε συνεργασία με χοροδιδασκάλους και μουσικούς», ενώ για τη φύση της αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η μουσική και ο χορός δεν ενεργοποιούν μόνο τα αισθητηριακά και κινητικά κυκλώματα του εγκεφάλου, αλλά και τα κέντρα ευχαρίστησης. Στην αναφερόμενη εκδήλωση τονίζεται ότι όταν κινούμαστε με τον ρυθμό, ενισχύεται η θετική επίδραση της μουσικής και ότι ομάδες που είναι πιο πιθανό να επιζήσουν, είναι αυτές που επιδίδονται σε χορευτικές συναθροίσεις και μέσω της κίνησης μπορούν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους χορεύοντας».

Τέτοια… σουρεαλιστική εκδήλωση όμως στην Αμαλιάδα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Διαψεύδει ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας

«Τη συγκεκριμένη εκδήλωση μας είχε προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αμαλιάδας αλλά φαίνεται ότι κάτι δεν πήγε καλά, γι’ αυτό δεν έγινε» απάντησε σε σχετική ερώτηση του Documento ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ν. Κοροβέσης.

Πηγές ωστόσο του εν λόγω ιατρικού συλλόγου τον διαψεύδουν κατηγορηματικά, καθώς –όπως αναφέρουν– η μοναδική εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί μέσω της ΠΔΕ ήταν στις αρχές Ιουνίου 2022 και ήταν σχετική με την ενημέρωση για την Covid-19 και όχι με ζητήματα χορού και πολιτισμού. Αυτή αναβλήθηκε επειδή ασθένησε ο καθηγητής που θα συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής.

Δεν έγινε εκδήλωση στις 19 Ιουνίου

Η δεύτερη πολιτιστική εκδήλωση-φάντασμα δήθεν πραγματοποιήθηκε στο Χάβαρι Αμαλιάδας στις 19 Ιουνίου 2022 και είχε τίτλο «Παραδοσιακός εορτασμός των Αγίων Πάντων». Σύμφωνα με τις αναρτημένες στη Διαύγεια αποφάσεις με ημερομηνία 16 Ιουνίου 2022, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ν. Κοροβέσης ενέκρινε με απευθείας ανάθεση: 500 ευρώ στη Φιλαρμονική Λεχαινών, 899 ευρώ για υπηρεσίες εκτύπωσης, 2.100 ευρώ για υπηρεσίες οργάνωσης, 1.240 ευρώ για παραγωγή διαφημιστικού βίντεο και 500 ευρώ για ενοικίαση λεωφορείου!

Ομως ούτε σε αυτή την περίπτωση διοργανώθηκε εκδήλωση εκείνη την ημερομηνία. «Καμία εκδήλωση δεν έγινε τη συγκεκριμένη ημέρα στο χωριό μας. Κάποιος θα πρέπει να ψάξει σε βάθος τι ακριβώς συμβαίνει με όλα αυτά τα περίεργα και με τα χρήματα που δίδονται» καταγγέλλει στο Documento o Ηλίας Σιαχάμης, τέως πρόεδρος του τοπικού αγροτικού συλλόγου και 40 χρόνια επαγγελματίας με κατάστημα στην κεντρική πλατεία του χωριού.

«Εκείνη την ημέρα, στις 19 Ιουνίου, όντως δεν έγινε κάποια εκδήλωση στο χωριό μας. Ομως απ’ ό,τι έμαθα η δράση στην οποία εμπλέκεται η ΠΔΕ ήταν μάλλον οι εκδηλώσεις που έγιναν στις 11 Ιουνίου» ανέφερε στο Documento ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χαβαρίου Παναγιώτης Ρούνης.

«Εγινε μπέρδεμα, δεν υπάρχει δόλος»

«Εγινε μπέρδεμα με τις ημερομηνίες και τις εκδηλώσεις. Θα ανακληθούν οι σχετικές αποφάσεις και δεν θα πληρωθεί κανείς. Δεν υπάρχει κάποιος δόλος» αναφέρει από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ν. Κοροβέσης.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα για το 2022 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΠΔΕ περιλαμβάνει πάνω από 140 εκδηλώσεις, συνολικού προϋπολογισμού 450.000 ευρώ. Με δεδομένες τις δύο παραπάνω χαρακτηριστικές περιπτώσεις «πολιτιστικών εκδηλώσεων» που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά για τις οποίες εγκρίθηκαν κονδύλια στη Διαύγεια, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα τόσο για τον τρόπο διαχείρισης του κρατικού χρήματος σε καιρό οικονομικής κρίσης όσο και για την επιλογή και τη χρησιμότητα εκδηλώσεων και κατά πόσο μπορεί αυτές να χαρακτηριστούν πολιτιστικές, όπως εκείνη στην Αμαλιάδα με τίτλο «Η επίδραση του πολιτισμού στη σωματική ευεξία» που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter