Σκοτεινά παιχνίδια

Σκοτεινά παιχνίδια

Τυπικά όλοι συμφωνούν σε κατάπαυση του πυρός, αλλά για την ώρα ηχούν μόνο τα όπλα

Σε παράγοντα διεθνούς αστάθειας με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και φυσικά για τη χώρα μας εξελίσσεται ο συνεχιζόμενος εμφύλιος στη Λιβύη, με την εμπλοκή της Τουρκίας να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Οι πληροφορίες από την χώρα είναι άκρως αντιφατικές. Το Bloomberg στη Λιβύη δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι μισθοφόροι της ιδιωτικής εταιρείας Wagner Group αποχώρησαν με πτήσεις από το αεροδρόμιο Beni Valid νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης LNA Μοχάμεντ Κουνούνου.

Οι Ρώσοι πρώην στρατιωτικοί είχαν συμβάλει αποφασιστικά στην προέλαση των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ προς την Τρίπολη, ωστόσο μετά την αποτυχία της τετραμερούς στη Μόσχα οι πληροφορίες τούς ήθελαν να μην εμπλέκονται στρατιωτικά παρά μόνο στη φρούρηση του Χαφτάρ και κάποιων σημαντικών εγκαταστάσεων.

Αμερικανικοί ισχυρισμοί

Ωστόσο την ίδια ώρα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το αρχηγείο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Αφρική (US AFRICOM), η Ρωσία απέστειλε μαχητικά MiG-29 και Sukhoi Su-24 στη Λιβύη για να βοηθήσουν τον LNA του Χαφτάρ. O τελευταίος μάλιστα ανέβασε στα social media σχετική φωτογραφία με απειλητικό για την Τουρκία περιεχόμενο.

Η κατάσταση στη Λιβύη περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος την περασμένη Τρίτη δήλωσε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ Ισα –σύμμαχο του στρατάρχη Χαφτάρ– ότι η Μόσχα τάσσεται υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και του πολιτικού διαλόγου με στόχο τον σχηματισμό ενιαίων οργάνων εξουσίας στη χώρα. Οι δύο άντρες μάλιστα συμφώνησαν ότι οι απόπειρες στρατιωτικής επίλυσης της διένεξης στη Λιβύη είναι χωρίς προοπτική. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ότι η Ρωσία δεν έχει στείλει στρατιωτικούς στη Λιβύη και ότι το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) δεν έχει λάβει κάποιο σχετικό αίτημα, ενώ η Μόσχα ανακοίνωσε την πρόθεσή της για εγκαθίδρυση κυβέρνησης συνεργασίας στη Λιβύη με συμμετοχή και του Εθνικού Λιβυκού Στρατού.

Η αδράνεια της Αθήνας

Η κατάσταση περιπλέκεται και για τη χώρα μας, η οποία έχει επιλέξει να μην εμπλακεί ούτε στις συζητήσεις που γίνονται για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη παρά το γεγονός ότι με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο θίγονται ζωτικά μας συμφέροντα στη ΝΑ Μεσόγειο.

Για παράδειγμα μια κατάπαυση του πυρός και μια κυβέρνηση συνεργασίας στη Λιβύη έπειτα από συμφωνία Ρώσων και Τούρκων σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν από μόνες τους τα ελληνικά συμφέροντα, χωρίς ταυτόχρονη ενεργοποίηση της ελληνικής διπλωματίας προς όλες τις κατευθύνσεις και σε όλα τα μέτωπα.

To πόσο περίπλοκη είναι η κατάσταση αλλά και το πόσο μυρίζει μπαρούτι στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου πιστοποιείται και από το ότι αμερικανικό αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης Ρ-8 Poseidon του 6ου Στόλου των ΗΠΑ παρενοχλήθηκε για τρίτη φορά σε δύο μήνες στην ίδια περιοχή από δύο ρωσικά Su-35 επί 65 ολόκληρα λεπτά πάνω από διεθνή ύδατα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter