Σκωτία: «Αποκαλυπτήρια» του διαδόχου της Νίκολα Στέρτζον

Σκωτία: «Αποκαλυπτήρια» του διαδόχου της Νίκολα Στέρτζον

Το απόγευμα αυτής της Δευτέρας αναμένεται να γίνει γνωστός, αφού τα μέλη του κόμματος καλούνται να εκλέξουν τον διάδοχο της πιο μακροχρόνιας ηγέτιδας του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού κόμματος (SNP) και πρωθυπουργού της χώρας, Νίκολα Στέρτζον, αν και η επίσημη διαδοχή δεν θα πραγματοποιηθεί παρά αργότερα αυτή την εβδομάδα. Μετά τη χαρισματική προσωπικότητα της Νίκολα Στέρτζον και την ξαφνική παραίτησή της στα μέσα Φεβρουαρίου, η κούρσα διαδοχής δεν τράβηξε τόσο τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ δεν φαίνεται να προσδίδει παρά φθορά στο κόμμα που έχει κυριαρχήσει στην πολιτική της Σκωτίας για πάνω από δώδεκα χρόνια.

Οι υποψήφιοι

Οι τρεις υποψήφιοι διάδοχοι χαρακτηρίστηκαν, τόσο από αντιπάλους όσο και ο ένας τον άλλο, ως «συστημική αποτυχία» (για τον υπουργό Χάμζα Γιουσάφ), «θρησκόληπτη ζηλώτρια» (για την υπουργό Οικονομικών Κέιτ Φορμπς) και «αουτσάιντερ κατά των τρανς δικαιωμάτων» ( για την πρώην υπουργό Ας Ρίγκαν). Το Politico, εκτιμά ότι σε όρους ενίσχυσης της εκλογικής ελκυστικότητας του κόμματος, το μόνο θετικό που φέρνει αυτή η κούρσα διαδοχής είναι ότι τελειώνει…

Η Φορμπς αποτελεί φαβορί στο ευρύτερο εκλογικό σώμα της Σκωτίας, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, λαμβάνοντας κατά μέσο όρο 30% σε σύγκριση με το 20% για τον Γιουσάφ και 10% για την Ρίγκαν. Αλλά δεν είναι το εκλογικό σώμα της Σκωτίας που θα αποφασίσει την έκβαση αυτής της κούρσας. Αυτή η επιλογή ανήκει στα μέλη του SNP, το μέγεθος του οποίου έχει σημειώσει δραματική πτώση τα τελευταία χρόνια, από το ανώτατο όριο των 125.000 το 2019 σε 72.000 σήμερα. Σε αυτό το «εκλεκτικό» σώμα ψηφοφόρων, η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική. Υπήρξε μόνο μία, περιορισμένη δημοσκόπηση των μελών του SNP μέχρι σήμερα, η οποία έφερε τον Γιουσάφ στην πρώτη θέση με 31% των ψήφων, αρκετά μπροστά από την Φορμπς (25%) και την Ρίγκαν (11%).

Η επιλογή της συνέχειας

Ο Χάμζα Γιουσάφ θεωρείται ο υποψήφιος που αποτελεί την επιλογή της συνέχειας της κληρονομιάς της Νίκολα Στέρτζον. Είναι μακράν ο πιο έμπειρος σε κυβερνητικές θέσεις, αφού υπηρετεί από το 2011 σε κυβερνήσεις της χώρας. Επίσης, ο Γιουσάφ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει την υποστήριξη ηγετικών στελεχών του κόμματος. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι είναι ο καταλληλότερος να ξαναφέρει το SNP ξανά στα προηγούμενα επίπεδα κύρους. Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές του λένε ότι ως υπουργός Υγείας εν μέσω πανδημίας, αυτά που έχει να επιδείξει είναι πολύ λίγα.

Ως γιος μεταναστών από το Πακιστάν και την Κένυα, ο Γιουσάφ έχει ήδη γράψει ιστορία ως ο πρώτος μη λευκός και μουσουλμάνος υπουργός σε υπουργικό συμβούλιο της Σκωτίας. Η νίκη του σε αυτή την κούρσα αναμένεται να είναι ιστορική, καθιστώντας τον όχι μόνο τον πρώτο ηγέτη της Σκωτίας που προέρχεται από εθνοτική μειονότητα, αλλά και τον πρώτο μουσουλμάνο ηγέτη ενός μεγάλου κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θρησκόληπτη και νέα

Όταν η Στέρτζον ανακοίνωσε την παραίτησή της τον περασμένο μήνα, η Κέιτ Φορμπς θεωρήθηκε ως η επικρατέστερη υποψήφια για την αντικατάστασή της. Ένα ανερχόμενο αστέρι στο κόμμα, η 32χρονη πρώην λογίστρια –που μιλά γαελικά των Highlands- είναι η νεότερη υπουργός Οικονομικών της Σκωτίας. Εάν διαδεχθεί τη Στέρτζον, θα γίνει και η νεότερη πρώτη υπουργός της χώρας.

Η υποστήριξη υπέρ της εκστρατείας της μειώθηκε μετά τις αποκαλύψεις ότι η Φορμπς, μια ευαγγελική χριστιανή, δεν θα υποστήριζε τον γάμο ομοφύλων αν ήταν βουλευτής όταν διεξήχθη η ψηφοφορία το 2014. Παρά τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις, η Φορμπς έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τα δικαιώματα για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που πρέπει «να ζουν και να αγαπούν χωρίς φόβο ή παρενόχληση σε μια πλουραλιστική και ανεκτική κοινωνία», συμπεριλαμβανομένης της τήρησης των νόμων «που έχουν κερδηθεί δύσκολα». Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι αν θα τους προωθούσε. Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις για την αναγνώριση του φύλου, που ήταν ένας από τους λόγους παραίτησης της Στέρτζον, η Φορμπς είπε ότι δεν θα είχε ψηφίσει υπέρ της νομοθεσίας με τη σημερινή της μορφή.

Το αουτσάιντερ 

Παρά το γεγονός ότι ήταν υπουργός της κυβέρνησης για τέσσερα χρόνια πριν παραιτηθεί πέρυσι λόγω της αντίθεσής της στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης της Σκωτίας για την αναγνώριση φύλου, η Ρίγκαν είναι η λιγότερο γνωστή από τους τρεις υποψήφιους.

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται το απόλυτο αουτσάιντερ, η 49χρονη πολιτικός από το Εδιμβούργο επιμένει ότι είναι στον διαγωνισμό «για να κερδίσει» και έχει αναδείξει στην εκστρατεία της το θέμα της ανεξαρτησίας, που προκαλεί μικτές αντιδράσεις στους σκωτσέζους πολίτες. Αντί να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με το Γουέστμινστερ για τη διεξαγωγή άλλου δημοψηφίσματος, η Ρίγκαν υποστηρίζει τη χρήση ενός «μηχανισμού ενδυνάμωσης των ψηφοφόρων», ο οποίος θα αντιμετωπίζει όλες τις μελλοντικές εκλογές ως ντε φάκτο δημοψηφίσματα. Σύμφωνα με το σχέδιό της, κάθε εκλογική αναμέτρηση που καταλήγει σε πλειοψηφία για κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας (συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος Alba του πρώην ηγέτη του SNP Σάλμοντ και των Πρασίνων) θα θεωρείται εντολή για την έναρξη διαπραγματεύσεων για αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η πρόταση έχει επικριθεί έντονα από πολλούς βουλευτές του SNP ως ανεφάρμοστη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter