Σκωτία: Έντονες αποδοκιμασίες και αντιμοναρχικά συνθήματα από τους οπαδούς της Σέλτικ κατά του Καρόλου (Videos)

Σκωτία: Έντονες αποδοκιμασίες και αντιμοναρχικά συνθήματα από τους οπαδούς της Σέλτικ κατά του Καρόλου (Videos)

Κι ενώ όλη η Βρετανία κινείται στους ρυθμούς της επίσημης ανάρρησης του νέου μονάρχη Κάρολου του Γ’ στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου το ερχόμενο Σάββατο, οι οπαδοί της Σέλτικ φαίνεται ότι δεν δείχνουν την ίδια… ζέση για το γεγονός.

Σύνθημα κατά της αιώνιας αντιπάλου

Οι καθολικοί οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας Σέλτικ, την Κυριακή 30 Απριλίου, φώναξαν στον ημιτελικό του Σκωτσέζικου Κυπέλλου στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκώβης ένα άκρως προσβλητικό σύνθημα για τον Κάρολο. Στόχος των «πράσινων» οπαδών ήταν τόσο να προσβάλλουν τη μοναρχία, αλλά και να πικάρουν τους οπαδούς της αιώνιας αντιπάλου, Ρέιντζερς, οι οποίοι εκτός από προτεστάντες, είναι και υποστηρικτές της Βρετανικής Μοναρχίας. Σε σχετική ανάρτηση από οπαδικό λογαριασμό στο Twitter, ακούγεται το σύνθημα «Μπορείς να χώσεις τη Στέψη στον… σου», στο γνωστό ρυθμό του παραδοσιακού αμερικανικού τραγουδιού «She’ll Be Coming ‘Round the Mountain». Το συγκεκριμένο tweet έχει γίνει viral, καθώς έχει πάνω από 2,8 εκατομμύρια προβολές και πάνω από 17.000 likes.


Ο αγώνας, την Κυριακή 30 Απριλίου, ήρθε λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τη στέψη του Καρόλου το Σάββατο 6 Μαΐου. Κληρονόμησε τον θρόνο από τη μητέρα του, Ελισάβετ Β’, τον Σεπτέμβριο του 2022. 

H εκκλησία της Αγγλίας, ενθαρρύνει τους Βρετανούς να ορκιστούν πίστη στον βασιλιά κατά τη διάρκεια της στέψης του. Η έκκληση έγινε μάλιστα και πρωτοσέλιδο στις αγγλικές εφημερίδες την περασμένη Κυριακή, όπως οι Sunday Times και η Daily Mail, όχι όμως και των σκωτσέζικων, όπως η Herald.

Μέλη της αντιμοναρχικής εκστρατείας Republic πραγματοποίησαν μια σειρά διαδηλώσεων ζητώντας έναν δημοκρατικά εκλεγμένο αρχηγό κράτους. Οι συμμετέχοντες στην εκστρατεία θα πραγματοποιήσουν άλλη μια διαμαρτυρία την ημέρα της στέψης, το Σάββατο 6 Μαΐου.

Οπαδικές αποδοκιμασίες προς τη βασιλική οικογένεια

Το περιστατικό στη Γλασκώβη είναι το τελευταίο από μια σειρά επεισοδίων στα οποία οι φίλαθλοι έχουν δείξει την περιφρόνησή τους για τη μοναρχία, αν και η χρονική στιγμή εδώ είναι ιδιαίτερα πιο έντονη. Ο Ουίλιαμ αποδοκιμάστηκε από οπαδούς της Λίβερπουλ στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, τον Μάιο του 2022.

Και πάλι ο πρίγκιπας της Ουαλίας βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο των οπαδών, σε μια παμπ στο Σέφιλντ τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού περιοδικού Newsweek, αυτό το επεισόδιο αφορούσε λιγότερο την προσωπική εχθρότητα προς τον Ουίλιαμ και περισσότερο μια στάση ενάντια στο βασιλικό κατεστημένο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter