Σκωτία: Νέος αρχηγός του SNP ο Χάμζα Γιουσάφ

Σκωτία: Νέος αρχηγός του SNP ο Χάμζα Γιουσάφ

«Λευκός καπνός» στο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) καθώς ο πρώην υπουργός Υγείας, Χάμζα Γιουσάφ, εξελέγη από τα μέλη του ως ο διάδοχος της Νίκολα Στέρτζον στο τιμόνι του κόμματος και, κατ’επέκταση, της χώρας. Ο Γιουσάφ θεωρείτο το φαβορί ανάμεσα στους τρεις υποψηφίους και εκτιμάται από τα διεθνή Μέσα ότι η πολιτεία του θα αποτελέσει συνέχεια εκείνης της προκατόχου του, που αν και δεν είχε εκφράσει την προτίμησή της, έκλινε σαφώς προς το προσωπό του.

Ο 37χρονος πολιτικός είναι ο πρώτος πακιστανικής καταγωγής και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα αρχηγός του SNP και αναμένεται να ανακοινωθεί ως πρώτος υπουργός της Σκωτίας. Κέρδισε με 52,1% στο δεύτερο γύρο των εκλογών, έναντι του 47,9% της Κέιτ Φορμπς. Η Ας Ρίγκαν, η πρώην υπουργός Ασφάλειας Κοινότητας, δεν κατάφερε να περάσει από τον πρώτο γύρο.

Η ανακοίνωση στο Εδιμβούργο έδωσε τέλος σε μια διαμάχη έξι εβδομάδων που γινόταν όλο και πιο πικρή καθώς οι τρεις υποψήφιοι επιτίθεντο ο ένας στα πεπραγμένα του άλλου. Ο Γιουσάφ πρόκειται να ορκιστεί πρώτος υπουργός την Τετάρτη, και θα γίνει το πρώτο άτομο από εθνική μειονότητα που κατέχει τη θέση, μετά από κοινοβουλευτική ψηφοφορία στο Χόλιροντ την Τρίτη.

Πηγή: AP, BBC

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter