«Σκοτώνονται» στην Αυστρία για την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση

«Σκοτώνονται» στην Αυστρία για την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση

Κρίνοντας προφανώς πως, ενόψει του προεκλογικού αγώνα για τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, δεν θα ήταν προς το συμφέρον του η εμμονή του κατά της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση, μία υπόθεση που συνταράσσει επί χρόνια την κοινωνία στην Αυστρία, το έως πρόσφατα κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς υπαναχωρεί τώρα, ανακοινώνοντας την υποστήριξή του στην προστασία των μη καπνιστών.

Ένας επιπλέον λόγος της υπαναχώρησης του Λαϊκού Κόμματος είναι η πιθανολογούμενη άρση του σχετικού νόμου που επέτρεπε το κάπνισμα στην εστίαση, από την αναμενόμενη μέσα στις προσεχείς εβδομάδες απόφαση του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο οποίο είχε κατατεθεί προσφυγή υπέρ της προστασίας των μη καπνιστών.

Όπως δήλωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος ‘Αουγκουστ Βέκινγκερ, σημειώνοντας ότι υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση με τον πρώην καγκελάριο Κουρτς, το κόμμα του θα παραιτηθεί από την έως τώρα αντίθεσή του στην απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Μάλιστα, σε περίπτωση που η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν ανατρέπει τον επίμαχο νόμο που επιτρέπει το κάπνισμα στην εστίαση, το κόμμα του θα υποστηρίξει πρωτοβουλία ψήφισης νέου νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος, τόνισε ο ίδιος στις δηλώσεις του.

Τον Μάρτιο του 2018, τα δύο κόμματα της τότε νέας κυβέρνησης συνασπισμού, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, είχαν ψηφίσει στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής την κατάργηση του σχετικού ομοσπονδιακού νόμου του 2015, ο οποίος θα ίσχυε από την 1η Μαίου 2018 και προέβλεπε την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Η ανατροπή εκείνου του νόμου του 2015 για την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση έγινε από την τότε νέα κυβέρνηση, κάτω από τις εκβιαστικές πιέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων — το οποίο έθετε αυτό ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό — ξεσηκώνοντας ωστόσο θύελλα διαμαρτυριών, κυρίως από τον ιατρικό και τον επιστημονικό κόσμο, αλλά και από οργανώσεις πολιτών.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών τους για τον σχηματισμό της κυβέρνησης τους, μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017, το Λαϊκό Κόμμα, υποχωρώντας στις σχετικές πιέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων, είχε συμφωνήσει – και είχε αποδεχθεί στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα — την κατάργηση του νόμου για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Παρατηρητές στη Βιέννη σχολίαζαν πως με την άρση της απαγόρευσης του καπνίσματος τον Μάρτιο 2018, η κυβέρνηση φαινόταν να αδιαφορεί παντελώς για το πρωτοφανές “ρεκόρ” των εκατοντάδων χιλιάδων — πάνω από 900.000 σε μία χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων — “δηλώσεων υποστήριξης” που κατατέθηκαν από πολίτες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Όπως επίσης, κατά την άποψή τους, αδιαφορούσε και για το γεγονός πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στη συντριπτική πλειονότητά τους, τρεις στους τέσσερις, οι Αυστριακοί ζητούσαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι, ο πρόσφατα παραιτηθείς από όλα τα αξιώματά του – εξαιτίας του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής — αντικαγκελάριος της κυβέρνησης και αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε — ο οποίος, κατά τα άλλα, εμφανιζόταν πάντα ως υπέρμαχος της “άμεσης δημοκρατίας” και των τακτικών δημοψηφισμάτων για οτιδήποτε — απέρριπτε κατηγορηματικά τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του καπνίσματος τουλάχιστον μέχρι το 2022, όπως έλεγε.

Αντίθετα, από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν – κατά τα άλλα “μανιώδης” καπνιστής, όπως δηλώνει ο ίδιος – έχει εκφράσει την “πλήρη συμπάθεια” του για τις εκατοντάδες χιλιάδες “δηλώσεις υποστήριξης” της απαγόρευσης του καπνίσματος, που, όπως έχει τονίσει, θα κατέθετε σίγουρα και ο ίδιος, εάν δεν βρισκόταν αυτή τη στιγμή στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter