Σκούφα: Όταν περιορίζεται μία συνταγματική ελευθερία όλοι οφείλουμε να αντισταθούμε (Video)

Σκούφα: Όταν περιορίζεται μία συνταγματική ελευθερία όλοι οφείλουμε να αντισταθούμε (Video)

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, μιλώντας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Η κ. Σκούφα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κάμψει βασικές ελευθερίες και δικαιώματα της Δημοκρατίας, ακόμη και την ίδια τη βούληση των πολιτών, ως μια απολυταρχική κυβέρνηση που θα μπορεί να απαγορεύσει μια διαδήλωση, ή αλλιώς να απαγορεύσει την κριτική εναντίον της, η οποία ασκείται με μαζικές διαδηλώσεις, ακόμη και άκρως ειρηνικές. «Στοχεύσατε επανειλημμένα τα εργατικά δικαιώματα και τώρα στοχεύετε την ελευθερία της έκφρασης σε τέτοιο βαθμό, ώστε επιδιώκετε να αγγίξετε ακόμα και τις μύχιες ελευθερίες της νόησης ή και της ίδιας της βούλησης των πολιτών», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Σκούφα

Δύο ισάξιες ελευθερίες που πρέπει να διαφυλαχτούν

Η βουλευτής Πιερίας υπογράμμισε ότι πολλές φορές μέχρι σήμερα ο Αρχηγός της Κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης, έχει εκφραστεί με υποτιθέμενη απογοήτευση και αγανάκτηση για τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις οι οποίες εμποδίζουν -κατά τα λεγόμενά του- τη ροή της ζωής των πεζών και των αυτοκινήτων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Καθένας μας γνωρίζει, ότι όταν γίνονται διαδηλώσεις στο κέντρο των μεγάλων πόλεων της χώρας, επιβάλλονται ήδη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Πολλές φορές αγανακτούν οι διερχόμενοι γιατί αλλιώς προγραμμάτισαν την ημέρα τους και αλλιώς εξελίσσεται. Αυτό σημαίνει, όμως, αυτόματα ότι γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος να διαδηλώνει κάποιος; Αν γίνεται κατάχρηση, θίγεται το δικαίωμα του πολίτη να διέλθει από τον ίδιο χώρο ή μήπως τελικά πρόκειται για δύο ισάξιες ελευθερίες που πρέπει ισότιμα να διαφυλαχθούν και να προστατευθούν; Τόνισε η κα Σκούφα και εξέφρασε την άποψη πως εάν είχε γίνει διαφορειτκή δόμηση στις μεγάλες πόλεις και τις συγκοινωνίες, αν υπήρχε αρκετός δημόσιος χώρος -που και αυτός αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων των πολιτών- δεν θα έστεκε διόλου ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλεται ιδιαίτερα σήμερα.

Ακόμα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει ανάγκη ρύθμισης της σύγκρουσης των δύο προαναφερθεισών ελευθεριών, διότι τα όρια της μεταξύ τους σχέσης ισορροπίας τα θέτει ήδη το Σύνταγμα στο άρθρο 11, που προβλέπει περιορισμό του δικαιώματος του συνέρχεσθαι μόνο για λόγους δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Ο προληπτικός έλεγχος και πολύ περισσότερο η προληπτική απαγόρευση των υπαίθριων συναθροίσεων, τα οποία περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, βάλλουν απευθείας ενάντια στο άρθρο 11 του Συντάγματος, ενάντια στο βασικό δικαίωμα όλων των πολιτών για απρόσκοπτη έκφραση της λαϊκής διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας.

Η Ελληνική Δημοκρατία, είναι μία φιλελεύθερη δημοκρατία, μια δημοκρατία που φροντίζει για τη διασφάλιση των ελευθεριών των πολιτών της χωρίς διακρίσεις, δηλαδή πρώτα φροντίζει και μετά αποτρέπει τις καταχρήσεις αυτών, επεσήμανε η κ. Σκούφα και τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ανατρέπει αυτή τη θεμελιώδη ισορροπία, προτάσσει μία ελευθερία έναντι άλλης.

ΝΔ: Μια αυταρχική κυβέρνηση

Με τις προτεινόμενες διατάξεις βρισκόμαστε ενώπιον της αδυναμίας να υπερασπισθεί ο πολίτης το Σύνταγμα και το πολίτευμά μας, γιατί πολύ απλά μια απολυταρχική κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει μια διαδήλωση η οποία, όμως, θα στρέφεται κατά των αντισυνταγματικών ενεργειών της που καταλύουν τη δημοκρατία. Δηλαδή μία αυταρχική κυβέρνηση -οποιαδήποτε υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει στο μέλλον- μπορεί να απαγορεύσει την κριτική εναντίον της η οποία ασκείται και θα συνεχίσει να ασκείται με μαζικές διαδηλώσεις, ακόμη και άκρως ειρηνικές, συνέχισε η βουλευτής Πιερίας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ρίχνει την ευθύνη για την ειρηνική διεξαγωγή μιας διαδήλωσης στους διοργανωτές, αντί να επιβάλλει την αποτελεσματική περιφρούρηση της διαδήλωσης με εργαλείο το αστυνομικό Σώμα που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο. Θέλετε να κλείσετε στα σπίτια τους τους πολίτες για την υποτιθέμενη ασφάλειά τους και αρχικώς με την αφελή συναίνεσή τους, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σκούφα.

Όχι καταστολή, αλλά περιφρούρηση των διαδηλώσεων

Η νομοθεσία που χρειαζόμαστε στον τόπο μας δεν μπορεί να είναι κατασταλτική. Πρέπει πρωτίστως να επιτρέπει την ελεύθερη άσκηση των θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών συλλογικών ελευθεριών από κάθε πολίτη και να αφήνεται η τήρηση της τάξης και της νομιμότητας στην προσεκτική και συστηματική παρακολούθηση των υπαίθριων συναθροίσεων-διαδηλώσεων. Αυτό για το οποίο πρέπει όλο το πολιτικό φάσμα να εργαστεί δεν είναι η καταστολή, αλλά η περιφρούρηση των διαδηλώσεων με σκοπό την αποτροπή των ίσως και προβοκατόρικων εκτρόπων.

Σχέδιο κάμψης βασικών ελευθεριών

Στο μυαλό σας υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κάμψης βασικών ελευθεριών της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Στοχεύσατε επανειλημμένα τα εργατικά δικαιώματα και τώρα στοχεύετε την ελευθερία της έκφρασης σε τέτοιο βαθμό, ώστε επιδιώκετε να αγγίξετε ακόμα και τις μύχιες ελευθερίες της νόησης ή και της ίδιας της βούλησης των πολιτών, υπογράμμισε η κ. Σκούφα και πρόσθεσε πως όταν το Σύνταγμα στο ακροτελεύτιο και πιο συγκινητικό άρθρο του, το άρθρο 120, εναποθέτει την τήρηση του Συντάγματος στον πατριωτισμό των Ελλήνων που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία, εννοεί επακριβώς, χωρίς προϋποθέσεις και σχετικοποιήσεις, ότι όταν περιορίζεται μία συνταγματική ελευθερία, όπως αυτή της ελεύθερης συνάθροισης, όλοι οι Έλληνες πολίτες δικαιούμαστε και οφείλουμε να αντισταθούμε.

Να το αποσύρετε και να ζητήσετε συγγνώμη από τον λαό

Οφείλετε να αποσύρετε άμεσα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ζητώντας επιπρόσθετα «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό, επειδή επιχειρήσατε να θέσετε τα θεμέλια της αποτροπής εκδηλώσεων αυθόρμητης λαϊκής έκφρασης, δυσαρέσκειας και αντίστασης, κατά παράβαση μάλιστα του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος. Οι επιδιώξεις σας, όμως, θα μείνουν στα χαρτιά. Και τούτο, διότι ακόμη και στα πιο αυταρχικά καθεστώτα τίποτε δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη λαϊκή αγανάκτηση και ενίοτε οργή. Θέλω, τέλος, να θυμίσω στους Βουλευτές και συναδέλφους του ΚΙΝΑΛ που ψηφίζουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τα λόγια του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter