Σκουρλέτης: «Δικαιούμαστε ως χώρα αναδιάρθρωση του χρέους»

Σκουρλέτης: «Δικαιούμαστε ως χώρα αναδιάρθρωση του χρέους»

Η Ελλάδα δικαιούται αναδιάρθρωση του χρέους της με βάση όσα έχει κάνει αλλά και επιβάλλει η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης από τα Χανιά όπου βρέθηκε την Παρασκευή. 

Παράλληλα, τόνισε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα για να εφαρμοστούν προϋποθέτουν ελάφρυνση του χρέος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο επόμενο γιούρογκρουπ θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος που θα ανοίξει τον δρόμο για μια αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας.

Περί διαπραγμάτευσης

Μιλώντας για το θέμα της διαπραγμάτευσης ο κ. Σκουρλέτης άφησε αιχμές για «κύκλους της Ευρώπης που έχουν δικούς τους σχεδιασμούς και επιδιώκουν να κρατούν την Ελλάδα κάτω από ένα καθεστώς συνεχούς πίεσης και ομηρείας, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων».

«Αυτή η προοπτική είναι ξένη με την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης και τις αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης που οδήγησαν τους ευρωπαϊκούς λαούς στη συγκρότηση της Ε.Ε.», επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης και υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις θεμελιώδεις αρχές που οδήγησαν στη δημιουργία της Ε.Ε.

Συνεχίζοντας ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε «βολές» για τη στάση που τήρησε η αξιωματική αντιπολίτευση όλο το προηγούμενο διάστημα επισημαίνοντας ότι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και συντονίστηκε με κάποιες ακραίες φωνές δανειστών. «Αυτό είναι κάτι που ο ελληνικός λαός το καταγράφει, θα το θυμάται και θα το αξιολογήσει», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Συμβασιούχοι

Να σημειώσουμε ότι κατά την ώρα που προσήλθε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων ο κ. Σκουρλέτης για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, δημάρχους και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, τον περίμεναν στην είσοδο συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ εκφράζοντας την αγωνία τους για το εργασιακό τους μέλλον.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι ειδικότερα για τους συμβασιούχους καθαριότητας δεν έχει υπάρξει ακόμα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Περιμένουμε την οριστική απόφαση για να δούμε το σκεπτικό της και τι προβλήματα δημιουργούνται αν δημιουργούνται ώστε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία και να μην προκύψει κανένα πρόβλημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2017», επεσήμανε, ενώ έκανε λόγο για κέντρα της ΝΔ που θέλησαν μέσω διαρροών να δημιουργήσουν σύγχυση και να παίξουν με την αγωνία των εργαζομένων. «Δεν νομίζω ότι υπηρετούμε το κύρος του θεσμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέσα από διαρροές και στημένα δημοσιεύματα», υπογράμμισε. Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα των συμβασιούχων που εργάζονται επί χρόνια καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να επεξεργαστεί μια πρόταση που θα επιδιώξει να τύχει μιας διακομματικής συναίνεσης και η οποία θα αναγνωρίζει την πραγματική εργασιακής τους σχέση.

Ερωτηθείς δε για τις επιχειρήσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως η ΔΕΥΑΧ, που η μισθοδοσία τους δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά υπάγονται στον περιορισμό των προσλήψεων ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να δοθεί σε αυτές τις επιχειρήσεις μια μεγαλύτερη δυνατότητα κινήσεων.

Αλλαγές στον Καλλικράτη

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση να ενισχυθεί ο ρόλος των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης προκειμένου να πρωταγωνιστήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Τόνισε σχετικά ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν οι αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης, ενώ για το ζήτημα των πόρων ανέφερε ότι από το 2017 προς το 2018 θα υπάρξει άμεση αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των ΟΤΑ κατά 300 εκατ. ευρώ.

Για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα σημείωσε ότι το σημερινό σύστημα είναι «παραμορφωτικό και έχει κλείσει τον κύκλο του» και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση κινείται σε μια κατεύθυνση καθιέρωσης της απλής αναλογικής προκειμένου να αποτυπώνονται οι πραγματικοί πολιτικοί συσχετισμοί. Ανέφερε δε ότι εφόσον η κυβέρνηση νομοθετήσει μέσα στο 2017 τότε οι αλλαγές θα μπορούν να εφαρμοστούν από τις επόμενες κιόλας εκλογές.

(Πηγή: Χανιώτικα Νέα)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter