Σκουρλέτης: Δυναμική αντιπολίτευση – Μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ (Audio)

Σκουρλέτης: Δυναμική αντιπολίτευση – Μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ (Audio)

Στην ανάγκη άσκησης δυναμικής, προγραμματικής αντιπολίτευσης, εντός και εκτός Βουλής, σε συνδυασμό με την μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να είναι καλύψει το κενό ανάμεσα στη μεγάλη εκλογική επιρροή του και την παρουσία του στους κοινωνικούς αντιπροσωπευτικούς φορείς, εστίασε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Να αμβλυνθεί η διαφορά ανάμεσα στην μεγάλη εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και την μικρή παρουσία του στους μαζικούς χώρους

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει, εν τοις πράγμασι, ότι είναι μία δύναμη η οποία κινείται και μπορεί να εκφράζει κάθε φορά τις αναγκαιότητες της εποχής του. Γι’ αυτό κέρδισε εκλογικές μάχες, γι’ αυτό τώρα που έχασε την κυβέρνηση παραμένει αδιαμφισβήτητα ο δεύτερος πόλος στην πολιτική σκηνή. Δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποκτήσει, δεν έχουμε ένα κόμμα “σκαντζόχοιρο”, αγκυλωμένο, που παρακολουθεί φοβικά τα γεγονότα». […] «Έτσι και τώρα,πρέπει να μπορέσει να εκφράσει σε μια προγραμματική εναλλακτική πρότασηόλο αυτόν τον κόσμο του 31,5%, να τον εμπνεύσει και να μπορέσει να διευρύνει την απήχησή του, ώστε να αποκτήσει μια νέα δυναμική. Αυτό τι σημαίνει στην πράξη; Προφανώς όχι μόνο να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα θέσεων, αλλά να είναι παρών σε όλους τους μαζικούς χώρους, σε ό,τι είναι κοινωνικά ζωντανό, στα σωματεία, στα συνδικάτα, στους επιστημονικούς συλλόγους. Εκεί πρέπει να καλύψει ένα μεγάλο κενό, μια μεγάλη απόσταση. Εκεί είναι η αντίφαση ανάμεσα στη μεγάλη πολιτική επιρροή στην κεντρική πολιτική σκηνή και στη μικρή παρουσία σε όλους αυτούς τους κοινωνικούς χώρους. Κάπως έτσι πρέπει να προσεγγίσουμε και το θέμα της μαζικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ,που δεν είναι μια ουδέτερη διαδικασία. Δεν είναι ένα αριθμητικό μέγεθος, ένας αριθμητικός στόχος το θέμα του μαζικού ΣΥΡΙΖΑ, όσο, κυρίως, μια πολιτική παράμετρος. Δεν θα πρέπει λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, σ’ αυτή τη διαδικασία ούτε να αλλάξει τις βασικές αρχές της ταυτότητάς του, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι ελκτική η προοπτική της σοσιαλδημοκρατικοποίησής του, ούτε, προφανώς, κάτω από τις ανάγκες μιας αντιπολιτευτικής τακτικής να γυρίσει σε μια στείρα, ισοπεδωτική, αντιπολιτευτική ρητορική που απλά και μόνο θα προσπαθεί να χαϊδεύει τα αυτιά του κόσμου».

Δυναμική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ασκήσει μια τεκμηριωμένη, δυναμική, προγραμματική αντιπολίτευση και, προφανώς ανάλογα με το τι βρίσκει απέναντί του, να διαμορφώνει τα επιχειρήματά του αλλά, και την ένταση της διαφωνίας του. Μία παρέμβαση η οποία δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών θεσμών, θα πρέπει να αφορά και το κοινωνικό πεδίο, το πεδίο των κοινωνικών αγώνων». […] «Η Νέα Δημοκρατία, έχει φανεί ότι θέλει να υπηρετήσει ένα ακραία νεοφιλελεύθερο, αντικοινωνικό σχέδιο. Έτσι όπως προσεγγίζει τα μεγάλα ζητήματα, θέλει να στηρίξει τα πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. […] «Όταν το σύνολο των φοροελαφρύνσεων που ετοιμάζει για τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τον συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο, δεν επαρκεί δηλαδή, τότε, όταν αναφέρεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης έρχεται στο μυαλό μας η πρόταση του ΔΝΤ που μιλάει για κατάργηση του αφορολόγητου. Αυτά δεν τα εφηύραμε εμείς, δεν είναι μια δίκη προθέσεων, τα είδαμε απέναντί μας κατά τη φάση της διαπραγμάτευσης».

Σχετικά με τον ρόλο του ΚΙΝΑΛ

«Το ερώτημα σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ είναι τι θα κάνει το ίδιο με τον εαυτό του. Εάν ακολουθήσει την στάση της προηγούμενης περιόδου τότε θα εξακολουθήσει να κινείται ως δορυφόρος της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά, για να είναι πειστική μια αλλαγή της στάσης του θα πρέπει να έχει και στοιχεία ενός στρατηγικού επαναπροσδιορισμού. Θεωρητικά συνιστά έναν όμορο χώρο με τον ΣΥΡΙΖΑ,με την Αριστερά αλλά, αυτό πρέπει να φανεί στην πράξη. Κατά πόσο εκείνο θέλει να το υπηρετήσει». 

https://www.mixcloud.com/pskourletis/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-916-1058-2472019/

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter