Σκουρλέτης: Οι κομματικές βαρονίες οδηγούν τη ΝΔ σε υπεκφυγές

Σκουρλέτης: Οι κομματικές βαρονίες οδηγούν τη ΝΔ σε υπεκφυγές

Υπόνοιες για κομματικές βαρονίες που καθορίζουν την αρνητική στάση της ΝΔ για την κατάτμηση των Περιφερειών άφησε ο Π. Σκουρλέτης, ξεκαθαρίζοντας -απευθυνόμενος στον Μ. Βορίδη- πως «αν προσπαθήσετε να συσχετίσετε την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών με τη ψήφο των απόδημων Ελλήνων θα είναι υπεκφυγή».

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι», ο υπουργός Εσωτερικών στηλίτευσε τις διαφωνίες ΝΔ και ΚΚΕ. Χαρακτήρισε τη θέσπιση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές «κορυφαίο θέμα», καθώς «συνιστά δημοκρατική τομή που θα γράψει ιστορία», ενώ περιέγραψε ως ανολοκλήρωτο και ημιτελές το εγχείρημα του «Καλλικράτη», προαναγγέλλοντας παράλληλα την κατάθεση του «Κλεισθένη ΙΙ».

Διαβάστε επίσης: Αυτές είναι οι νέες εκλογικές περιφέρειες που αντικαθιστούν τη Β’ Αθήνας – Τι θα γίνει με την ψήφο των αποδήμων (Pdf)

«Μετά το 1974 δεν έχετε επιδείξει ούτε μία μεταρρυθμιστική πρόταση για την Αυτοδιοίκηση» υπενθύμισε στην αξιωματική αντιπολίτευση, επισημαίνοντας παράλληλα πως η ΝΔ διακατέχεται από μία αντίληψη για «ένα σκληρό, συγκεντρωτικό κράτος απέναντι στην Αυτοδιοίκηση». Τόνισε δε ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σκοπεύει να παραδώσει τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ιδιωτικά συμφέροντα, φέροντας ως παράδειγμα τις υπηρεσίες καθαριότητας. Σημείωσε, επίσης, ότι με τον «Κλεισθένη Ι» δίνεται η δυνατότητα στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να συστήσουν νομικά πρόσωπα κοινής ωφέλειας, λόγου χάρη ενεργειακού σκοπού.

Άσκησε κριτική στο ΚΚΕ λόγω του ισχυρισμού ότι μέσω του εν λόγω σχεδίου νόμου εξυπηρετούνται μονοπώλια. «Οφείλετε να το εξηγήσετε με μεγαλύτερη επάρκεια…» προκάλεσε τον εισηγητή του ΚΚΕ ο υπουργός, αντιτάσσοντας πως με το νομοσχέδιο μόνο τα μονοπωλιακά συμφέροντα δεν πριμοδοτούνται.

«Υπάρχουν βαρονίες εντός της ΝΔ;»

Σχετικά με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ο υπουργός ανέφερε πως από τη μία υπάρχει ένα υπερώριμο αίτημα που «το υποστηρίζουν όλοι στα λόγια», από την άλλη όμως η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει τον τακτικισμό του «ναι μεν αλλά», ρωτώντας τον κ. Βορίδη: «Υπάρχουν βαρονίες εντός του κόμματός σας;».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του Μ. Βορίδη, ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε πως «αν προσπαθήσετε να συσχετίσετε την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών με τη ψήφο των απόδημων Ελλήνων θα είναι υπεκφυγή» και διαπίστωσε πως αυτή η συσχέτιση από πλευράς ΝΔ «δίνει ευκαιρίες για αμαρτωλές σκέψεις».

Για το ζήτημα των αποδήμων, διερωτήθηκε γιατί τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού δεν έφεραν αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Κατέστησε γνωστό πως η Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών που θα κληθεί να εξετάσει τα συνταγματικά προβλήματα αλλά και μία σειρά ζητημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, θα καταθέσει την έκθεσή της σε διάστημα πέντε μηνών μετά τη συγκρότησή της.

Διαφωνεί ο Κατσίκης

Σε αναντιστοιχία με τον ειδικό αγορητή του κόμματος Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκης, τοποθετήθηκε κατά του «Κλεισθένη Ι». Διατύπωσε ενστάσεις τόσο για την απλή αναλογική όσο και για την κατάτμηση των μεγάλων Περιφερειών, εκφράζοντας την άποψη ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έχει αρνητικά παρεπόμενα για τα μικρά κόμματα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter