Σκουρλέτης: Ομαλή η μετάβαση στην απλή αναλογική – Δεκτή η τροπολογία των 16

Σκουρλέτης: Ομαλή η μετάβαση στην απλή αναλογική – Δεκτή η τροπολογία των 16

Την τροπολογία των 16 βουλευτών για διεξαγωγή από κοινού αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών υιοθέτησε ο Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας αφενός ότι η κυβέρνηση δεν παίζει με ζητήματα αντισυνταγματικότητας και αφετέρου πως η μετάβαση στο νέο εκλογικό σύστημα θα είναι ομαλή.

«Βασική λογική του “Κλεισθένη Ι” είναι ο διαχωρισμός των αυτοδιοικητικών από τις εθνικές ή από τις ευρωεκλογές» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε πως οι αυτοδιοικητικές παγίως θα διεξάγονται στη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου. Εν προκειμένω, κατέστησε γνωστό ότι υπήρχε ο προβληματισμός για την χρονική μετακύλιση των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο από το Μάιο που θα έπρεπε να διεξαχθούν, με δεδομένο ότι έχει ολοκληρωθεί ήδη το μεγαλύτερο μέρος της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο κ. Σκουρλέτης έκανε αποδεκτή την πρόταση των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωκλογών, ενώ παραδέχτηκε ότι «πράγματι η μετάβαση πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο».

Η παραδοχή του κ. Σκουρλέτη προκάλεσε παρατεταμένα ειρωνικά σχόλια από την πτέρυγα της ΝΔ, με τον υπουργό να μην αφήνει το γεγονός αυτό ασχολίαστο. «Είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις σας» αντέτεινε και προϊδέασε την αξιωματική αντιπολίτευση πως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «θα γελάσουμε…».

«Υπάρχει μία υφέρπουσα φημολογία περί αντισυνταγματικότητας» είπε περαιτέρω, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών της Βουλής είναι πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Πάρα ταύτα, διασαφήνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει με αυτά τα πράγματα, γεγονός που σημαίνει πως το δεδομένο αυτό συνέβαλε στην τελική του απόφαση.

Έκλεισε την τοποθέτησή του ξεκαθαρίζοντας πως η εξέλιξη αυτή δεν αφορά τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στο τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και οι βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο» τόνισε.

Δείτε επίσης: Βέττας: Τον Μάιο αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, στην ώρα τους οι βουλευτικές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter