Skyros Run: «Η προσμονή των δρομέων και η στήριξη των Σκυριανών μας κάνει κάθε χρόνο καλύτερους»

Skyros Run: «Η προσμονή των δρομέων και η στήριξη των Σκυριανών μας κάνει κάθε χρόνο καλύτερους»

Οι Απόκριες, τα αλογάκια, το κάστρο, οι πολλές και με διαφορετικά χαρακτηριστικά παραλίες, το εξαιρετικό φαγητό, τα καταπράσινα τοπία και η πολιτιστική κληρονομία, είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους η Σκύρος τα τελευταία χρόνια κερδίζει το… στοίχημα του τουρισμού στη χώρα μας. Πλέον μετά από 3 χρόνια Skyros Run το νησί έχει έναν ακόμα λόγο να υπερηφανεύεται για κάτι μοναδικό.

Και θα πει κανείς; Μα δεν γίνονται αλλού αγώνες δρόμου. Φυσικά και γίνονται. Ο χαρακτήρας, ωστόσο, του Skyros Run είναι αυτός που τον κάνει να ξεχωρίζει στο δρομικό καλεντάρι και να γίνεται σημείο αναφοράς.

Κάθε χρόνο, εκεί στα μέσα του Ιουνίου (εξαίρεση πέρυσι που λόγω covid-19 o αγώνας έγινε τον Αύγουστο), η Σκύρος καλεί τους δρομείς για τον θρυλικό ημιμαραθώνιό της που αναβίωσε μέσω του Skyros Run μετά από πολλά χρόνια, αλλά και τους παράλληλους αγώνες.

Αγώνας με εξαιρετικά χαρακτηριστικά, απαιτητικός αλλά όχι εξαιρετικά δύσκολος. Κυρίως, όμως, μοναδικός. Μια διοργάνωση που χρόνο με το χρόνο αυξάνει τις συμμετοχές του, με ένα φανατικό κοινό που κάθε χρόνο δίνει ραντεβού στην εκκίνηση από τη Χώρα στη σκιά του Κάστρου.

Και όπως μας εξηγούν οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τη διοργάνωση, δεν υπάρχει κάποια μυστική συνταγή.

Ο Πάνος Παπαγεωργίου και η Μαρία Λουφέκη μιλούν στο runnfun.gr για τον αγώνα που και φέτος  δίνει ραντεβού στις 18-19  Ιουνίου:

– Το Skyros Run επιστρέφει για 4η χρονιά. Το περιμένατε στο ξεκίνημά σας ότι θα φτάσει ο αγώνας να γίνει θεσμός και να αναμένεται τόσο από τη δρομική κοινότητα, όσο και από τους ανθρώπους του νησιού;

Πάνος Παπαγεωργίου: Η αλήθεια είναι ότι ο σκοπός της διοργάνωσης εξ’ αρχής, το 2018 ήταν ακριβώς αυτός. Ο στόχος που είχαμε θέσει, από την πρώτη κιόλας χρονιά είναι το Skyros Run να καθιερωθεί στην δρομική κοινότητα αλλά και στους ίδιους τους κατοίκους του νησιού. Η επιμονή μας προς αυτή την κατεύθυνση, έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα και μας γεμίζει ικανοποίηση το γεγονός ότι μετά από 4 χρόνια, ο στόχος έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Η Σκύρος πια βρίσκεται στο επίσημο καλεντάρι και πράγματι τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους δρομείς είναι προσμονή για την επόμενη χρονιά, αλλά βεβαίως και από την τοπική κοινωνία που κάθε χρόνο ανυπομονεί και στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια.

– Πόσο δύσκολο είναι μετά από την διετία covid να κρατάς μια διοργάνωση «ζεστή»; Πόσο δύσκολη ήταν η προηγούμενη διοργάνωση;

Πάνος Παπαγεωργίου: Πραγματικά χρειάστηκε πολύ υπομονή για να καταφέρουμε, ξαναδιοργανώσουμε το Skyros Run καθώς μεσολάβησαν 2 χρόνια από την προηγούμενη διοργάνωση. Οι δυσκολίες κυρίως έγκεινται στους χορηγούς, απαραίτητοι για την επιβίωση μιας δρομικής διοργάνωσης, καθώς λόγω της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης, σταμάτησαν να χορηγούν και τηρούσαν στάση αναμονής. Ωστόσο, οι τοπικές επιχειρήσεις προσέφεραν τα μέγιστα και εν τέλει αυτοί ήταν που στάθηκαν αρωγοί-χορηγοί κατά το 2021.

– Τι σημαίνει για τη Σκύρο το Skyros Run;

Πάνος Παπαγεωργίου: Μετά από 4 χρόνια το Skyros Run, έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία. Είναι πια το πιο πολυναναμενόμενο γεγονός για τους κατοίκους του νησιού. Η συμβολή της διοργάνωσης, στην προώθηση του αθλητικού πνεύματος στον πληθυσμό του νησιού, του εθελοντισμού, αλλά και η προσέλκυση ικανού αριθμού επισκεπτών σε χαμηλή τουριστική περίοδο, είναι οι βασικότεροι λόγοι που συνέβη αυτό.

– Ποια είναι τα βήματα προόδου που κάνει ο αγώνας χρόνο με το χρόνο;

Πάνος Παπαγεωργίου: Εκτός από την αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων δρομέων, που σε σχέση με την πρώτη χρονιά σημείωσαν άνοδο κατά 90%, προσπαθούμε σιγά-σιγά να διευρύνουμε την δυναμική της διοργάνωσης, με νέες διαδρομές και προσθέτοντας πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, είτε πολιτιστικών, είτε αθλητικών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 2021 εκτός από τους αγώνες δρόμου, είχαμε, παραδοσιακούς χορούς, συναυλία με ζωντανή μουσική, αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά, pilates, πρόγραμμα fitness, yoga, υπηρεσίες μασάζ, beach party και άλλα. Να είστε σίγουροι ότι το 2022, το πρόγραμμα αυτό θα εμπλουτιστεί.

– Πόσο σημαντική είναι η στήριξη από τον Δήμο και την τοπική κοινωνία;

Πάνος Παπαγεωργίου: Χωρίς αυτές τις 2 συνιστάμενες το Skyros Run θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Η συμβολή του δήμου Σκύρου είναι ανεκτίμητη, από την αρχή της διοργάνωσης. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δήμαρχο Σκύρου κύριο Νίκο Μαυρίκο, για όλη την στήριξη του καθώς και τον πρόεδρο του νομικού προσώπου του Δήμου(ΠΕΑΠ) κύριο Γιώργο Λάμπρο, για την παροχή οικονομικής στήριξης και υλικοτεχνικής υποδομής αλλά και για το γεγονός ότι έμπρακτα δηλώνουν ανά πάσα στιγμή παρόντες σε οτιδήποτε χρειάζεται για να διατηρηθεί η διοργάνωση.

– Ποιοι είναι οι στόχοι της οργανωτικής επιτροπής; Υπάρχει περίπτωση να δούμε και άλλους αγώνες στο νησί;

Μαρία Λουφέκη: Σκοπός μας είναι η διοργάνωση να ανανεώνεται, να αλλάζει, να μην μένει στάσιμη και να αναδεικνύουμε συνεχώς τις αμέτρητες ομορφιές αλλά και την διαφορετικότητα της Σκύρου.  Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και έναν νέο πρωτοποριακό αγώνα που λίγοι παρόμοιοι υπάρχουν στην Ελλάδα.

– Βοηθά το Skyros Run και γενικότερα ο θεματικός τουρισμός την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;

Πάνος Παπαγεωργίου: Η Σκύρος αποτελεί έναν ιδιαίτερο προορισμό, τον οποίον διαλέγουν οι επισκέπτες για τον λόγο ακριβώς ότι είναι ιδιαίτερος και για αυτό ο τουρισμός του νησιού δεν είναι μαζικός αλλά μεμονωμένος. Ο θεματικός τουρισμός, όπως ο αθλητικός, είναι μονόδρομος για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε ένα μέρος σαν την Σκύρο. Το Skyros Run διεξάγεται σε περίοδο χαμηλής επισκεψιμότητας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

– Μπορείς να μας πεις με 1-2 παραδείγματα κάποιες δυσκολίες που συναντάς όταν διοργανώνεις έναν αγώνα που δεν μπορεί να καταλάβει ο συμμετέχοντας;

Πάνος Παπαγεωργίου: Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντάμε είναι η οικονομική βιωσιμότητας της διοργάνωσης καθώς τα έσοδα ποτέ δεν είναι αρκετά ώστε να διεξαχθεί με επιτυχία και με τις περισσότερες δυνατές παροχές. Συνεπώς η αναζήτηση χορηγιών είναι αναπόφευκτη και η προσπάθεια για να καταφέρουμε να λάβουμε χορηγίες, είναι καθημερινή κυρίως μέσα στην σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση. Παρόλα αυτά εμείς ότι λαμβάνουμε θέλουμε να έχει άμεση ανταπόκριση και όλα μας τα έσοδα τα διαθέτουμε ώστε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες και τις παροχές στους συμμετέχοντες δρομείς.

– Τι πιστεύεις ότι κάνει το Skyros Run διαφορετικό από τους υπόλοιπους αγώνες.

Μαρία Λουφέκη: Πρώτα απ’ όλα η ίδια η Σκύρος. Η απαράμιλλη ομορφιά αυτού του μοναδικού νησιού με την ποικιλομορφία του φυσικού τοπίου και την πλούσια πολιτιστική παράδοση. Επιπλέον, αυτό που χαρακτηρίζει την διοργάνωση είναι το πλήθος των παράλληλων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων καθώς και το παρείστικο κλίμα που δημιουργείται μεταξύ όλων των δρομέων, των διοργανωτών και των ανθρώπων του νησιού. Γινόμαστε όλοι μια παρέα!

– Πως βλέπεις γενικά την εξέλιξη τους δρομικού κινήματος και των διοργανώσεων στην Ελλάδα. Πιστεύεις ότι είναι πολλοί οι αγώνες; Είναι μόδα που θα καταλαγιάσει;

Μαρία Λουφέκη: Μπορεί το δρομικό κίνημα να είναι μόδα, αλλά είναι μια από τις ωραιότερες μόδες όλων των εποχών. Η αυξανόμενη ροή των δρομέων, οι οποίοι ερασιτεχνικά ασχολούνται με το τρέξιμο και ταξιδεύουν τρέχοντας είναι ένδειξη ότι ο κόσμος μαζικά πια στρέφεται προς τον υγιή αθλητισμό. Ευχόμαστε η μόδα να μην καταλαγιάσει και πιστεύω πως δεν θα συμβεί αυτό καθώς η καθημερινή μου συναναστροφή με αθλούμενους δρομείς διαπιστώνω πως σχεδόν κανένας δεν σκέφτεται καν να τα παρατήσει…το εντελώς αντίθετο.

Προφανώς και οι αγώνες ανά την Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς. Ο χρόνος είναι αυτός και οι ίδιοι οι δρομείς με την στήριξη τους, που θα δείξουν ποιοι είναι αυτοί οι αγώνες που θα διατηρηθούν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον.

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter