Σλοβενία: Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές την πρώτη μέρα άρσης των μέτρων (Photos+Video)

Σλοβενία: Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές την πρώτη μέρα άρσης των μέτρων (Photos+Video)

Χιλιάδες ποδηλάτες κατέλαβαν χθες Παρασκευή για ακόμη μια φορά το κέντρο της Λιουμπλιάνας για να διαδηλώσουν εναντίον της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Σλοβενίας υπό τον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, προτού συμπληρωθούν 24 ώρες αφότου κηρύχθηκε επίσημα το τέλος της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα των Βαλκανίων κι ανακοινώθηκε η προσεχής χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Οι διαδηλωτές ηχούσαν σφυρίχτρες και κόρνες καθώς ανέμιζαν σημαίες της χώρας. Πολλοί φόραγαν μάσκες. Κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση προχωρά σε περιστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, εξαπολύει επίθεση στα μέσα ενημέρωσης και περιορίζει τα περιθώρια δράσης οργανώσεων υπεράσπισης του περιβάλλοντος. Αρκετοί αξίωναν η κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Η κυβέρνηση προωθεί τροποποίηση της νομοθεσίας για να περιοριστεί η δυνατότητα παρέμβασης οικολογικών οργανώσεων στις διοικητικές διαδικασίες για την έγκριση έργων υποδομής.

Επιχειρηματολογεί ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη για να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη, διότι η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει σε μικρές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος να επιβραδύνουν σημαντικά έργα, όπως η ανέγερση εργοστασίων και ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.

«Ήρθα να διαδηλώσω επειδή η κυβέρνηση καταχράται με χυδαίο τρόπο την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού για να καταστείλει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών», δήλωσε ο οικολόγος Ροκ Ρόζμαν, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Στη Σλοβενία γίνονται διαδηλώσεις κάθε εβδομάδα από τον περασμένα μήνα, ότι η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε την πληροφορία πως αξιωματούχοι πιθανόν επιφύλαξαν παράνομη, ευνοιοκρατική μεταχείριση προς συγκεκριμένες εταιρείες όταν προχώρησαν σε αγορές μασκών προστασίας και συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής. Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι έγινε οτιδήποτε παράνομο.

Η αστυνομία της Σλοβενίας τονίζει πως δεν πρέπει να γίνονται διαδηλώσεις, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ως χθες Παρασκευή η Λιουμπλιάνα έκανε λόγο για 103 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.465 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η Σλοβενία έγινε το βράδυ της Πέμπτης η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κήρυξε επίσημα το τέλος της επιδημίας του κορονοϊού.

Μολονότι πολλοί από τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στα μέσα Μαρτίου αίρονται, οι πολίτες είναι ακόμα υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, να απολυμαίνουν τα χέρια τους όταν εισέρχονται σε τέτοιους χώρους, να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου ανάμεσά τους, ενώ οι δημόσιες συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 50 προσώπων απαγορεύονται.

Όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν μεθαύριο Δευτέρα, ενώ ορισμένοι μαθητές και φοιτητές θα επιστρέψουν στις τάξεις τους. Τα καταστήματα, πλην αυτών που πωλούν τρόφιμα και φάρμακα, κι όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν κλείσει στα μέσα του Μαρτίου.

Πολλοί διαδηλωτές εξέφρασαν χθες την ανησυχία τους ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, καθώς ο Γιάνσα αποκάλεσε μέσω του Twitter «ψεύτες» διάφορους δημοσιογράφους το τελευταίο διάστημα.

Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε προκαλέσει σάλο όταν αποκάλεσε «πόρνες» δύο τηλεοπτικές παρουσιάστριες το 2016, όταν ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησής του πρόσφατα παρομοίασε τα μέσα ενημέρωσης με αυτά της εποχής που η χώρα ανήκε στην πάλαι ποτέ κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία, προκαλώντας αντιδράσεις.

Τη Δευτέρα, ο Γιάνσα ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως τάσσεται υπέρ του ανταγωνισμού στον χώρο των ΜΜΕ, που αποτελεί κατ’ αυτόν «προαπαιτούμενο για μια δημοκρατική κοινωνική τάξη», υπονοώντας ότι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης εμφορούνται από προκατάληψη εναντίον της κυβέρνησής του. Τόνισε ακόμη ότι οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του παραβιάζουν τα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η αστυνομία, η οποία απέκλεισε τα κτίρια της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου στο κέντρο της πρωτεύουσας, δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τον αριθμό των διαδηλωτών στη Λουμπλιάνα ή σε άλλες πόλεις όπου έγιναν κινητοποιήσεις. Δεν αναφέρθηκε κανένα επεισόδιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter