Σλοβακία: Προς αναζήτηση συμμάχων ο Φίτσο για σχηματισμό κυβέρνησης

Σλοβακία: Προς αναζήτηση συμμάχων ο Φίτσο για σχηματισμό κυβέρνησης

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης περιμένει να λάβει από την πρόεδρο της χώρας, ο σοσιαλδημοκράτης Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές στη Σλοβακία εξασφαλίζοντας σχεδόν 23%. Οι συνομιλίες για τη δημιουργία κυβέρνησης μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, με τον Φίτσο να αναζητά συμμάχους. Την ίδια στιγμή, ο αντίπαλος του, Μίχαλ Σιμέτσκα, με το φιλελεύθερο κόμμα Progresivne Slovensko (Προοδευτική Σλοβακία, PS), ήρθε δεύτερος συγκεντρώνοντας ποσοστό 17,96%, υποσχόμενος να αναζητήσει εταίρους προκειμένου να αποτρέψει την επιστροφή του Φίτσο στην εξουσία.

Ο Φίτσο, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεσμεύθηκε να σταματήσει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, και δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η Σλοβακία έχει μεγαλύτερα προβλήματα από την Ουκρανία και πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, προσθέτοντας πως η θέση του δεν έχει αλλάξει.

Η επιστροφή του Φίτσο στην εξουσία, δημιουργεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη, καθώς υπάρχουν εικασίες ότι, αν επιστρέψει στην εξουσία, ο Φίτσο και ο Όρμπαν θα μπορούσαν να συμμαχήσουν και να δημιουργήσουν εμπόδια για τις Βρυξέλλες. Πάντως ο Βίκτορ Όρμπαν συνεχάρη τον Φίτσο την Κυριακή με μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X που έλεγε: «Μαντέψτε ποιος επέστρεψε!» για να προσθέσει «είναι πάντα καλό να συνεργάζεσαι με έναν πατριώτη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σλοβακία που είναι μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν μεταξύ μερίδας των ευρωπαϊκών χωρών που πίεζαν για σκληρές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας ενώ έχει δωρίσει μεγάλο όγκο στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες στη Σλοβακία πήγαν στις κάλπες για να εκλέξουν τον πέμπτο πρωθυπουργό της μέσα σε τέσσερα χρόνια, αφού είχε δει μια σειρά από ασταθείς κυβερνήσεις συνασπισμού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter