Σλοβακία: Σκάνδαλο δωροδοκίας μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Σλοβακία: Σκάνδαλο δωροδοκίας μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Σλοβάκοι εισαγγελείς επιβεβαίωσαν σήμερα Τετάρτη,  ότι αντιμέτωπο με σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά, έρχεται το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Πέτερ Καζιμί.

«Εισαγγελέας της Ειδικής Εισαγγελίας απήγγειλε στις 8 Οκτωβρίου κατηγορίες σε βάρος του Π.Κ. που σχετίζονται με αδίκημα διαφθοράς», δήλωσε η Γιάνα Τοκόλιοβα, εκπρόσωπος της Ειδικής Εισαγγελίας. Δεν έκανε γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Ο Καζιμίρ αρνήθηκε χθες, Τρίτη, ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα και δήλωσε πως θα υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των κατηγοριών.

Η σλοβακική κεντρική τράπεζα δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο πέραν της δήλωσης του Καζιμίρ.

Ωστόσο ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Ίγκορ Μάτοβιτς δήλωσε σήμερα πως έγκειται στον ίδιο τον Καζιμίρ να αποφασίσει, αν θα παραμείνει στη θέση του μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του.

«Θα πρέπει να σκεφτεί τι έχει κάνει ή δεν έχει κάνει», δήλωσε ο Μάτοβιτς μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Είναι μια σοβαρή κατηγορία και, αν είναι αλήθεια, τότε φυσικά δεν πρέπει να παραμείνει στη θέση του».

«Σ’ αυτή την κατάσταση πρέπει να είναι η δική του ελεύθερη απόφαση, επειδή δεν έχουμε τρόπο για να την επιλύσουμε αλλιώς», πρόσθεσε.

Ο σλοβακικός ειδησοεγραφικός ιστότοπος www.aktuality.sk, επικαλούμενος μη κατονομαζόμενες πηγές, μετέδωσε ότι σε βάρος του Καζιμίρ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για μια υπόθεση φερόμενης δωροδοκίας του πρώην επικεφαλής των φορολογικών αρχών της χώρας, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε διάφορες υποθέσεις και τώρα συνεργάζεται με τους ερευνητές.

Ο δικηγόρος του Καζιμίρ, ο Όντρεζ Μουλάρτσικ, επιβεβαίωσε πως ο Καζιμίρ κατηγορείται για δωροδοκία και πως θα αμφισβητήσει την κατηγορία. Δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Ο Καζιμίρ ήταν υπουργός Οικονομικών από το 2012 ως το 2019, πριν αρχίσει την εξαετή θητεία του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Ο επικεφαλής των φορολογικών αρχών διορίσθηκε από τον Καζιμίρ το 2012 και παρέμεινε στη θέση του μέχρι το 2018.

Στη Σλοβακία, μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική Ευρώπη και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεξάγεται σειρά ερευνών για διαφθορά δημόσιων αξιωματούχων αφότου οι ψηφοφόροι εξέλεξαν τη σημερινή κυβέρνηση το Μάρτιο του 2020 εν μέσω οργής για το φόνο, το 2018, ενός δημοσιογράφου ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter