Σλοβενία: Απόρριψη της «ορμπανοποίησης» η νίκη των φιλελεύθερων

Σλοβενία: Απόρριψη της «ορμπανοποίησης» η νίκη των φιλελεύθερων

Ως απόρριψη του Γιάνες Γιάνσα και της πολιτικής «ορμπανοποίησης» που πρέσβευε ο ίδιος και η κυβέρνησή του και ως ευχάριστη είδηση για τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο φόντο της επανεκλογής του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία εκλαμβάνεται από τους πολιτικούς αναλυτές η επικράτηση του φιλελεύθερου επιχειρηματία Ρόμπερτ Γκόλομπ και του κόμματος του «Κίνημα Ελευθερίας» στις σλοβενικές κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου έναντι του υπερσυντηρητικού Γιάνες Γιάνσα.

Ο Γκόλομπ –του οποίου το κόμμα ήρθε πρώτο με ποσοστό 34,5%– είναι πρώην επικεφαλής μιας μεγάλης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας που ειδικεύεται στην ηλιακή ενέργεια, ενώ μπήκε στην πολιτική μόλις πριν από αρκετούς μήνες. Πολλοί τον συγκρίνουν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τόσο λόγω της έλλειψης προηγούμενης πολιτικής εμπειρίας όσο και εξαιτίας της φιλοεπιχειρηματικής του ρητορικής.

Ο ίδιος δηλώνει υπέρμαχος της πράσινης μετάβασης και υποστηρίζει πως απαιτείται μια πιο τεχνοκρατική προσέγγιση σε ζητήματα διακυβέρνησης, ενώ δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με τα δύο κόμματα στα αριστερά του (Σοσιαλδημοκράτες και Αριστερά) στη βάση μιας κοινωνικά φιλελεύθερης ατζέντας (δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, κράτος δικαίου) και ενός κοινού προγράμματος για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. «Αγκάθι» ωστόσο στις σχέσεις του με τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς εκτιμάται ότι αποτελεί η φιλική του στάση προς τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών.

Η νίκη του Γκόλομπ και του κόμματος του έρχεται ως αποτέλεσμα πολύμηνων διαμαρτυριών των Σλοβένων πολιτών κατά των επιθέσεων του Γιάνσα και της κυβέρνησής του κατά του δικαστικού συστήματος και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με αποκορύφωμα την αναστολή της κρατικής επιχορήγησης του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της χώρας STA, γεγονός που εκτιμάται ότι κινητοποίησε τους νεότερους ψηφοφόρους στην κατεύθυνση της απόρριψης του κυβερνητικού αυταρχισμού.

Πηγή: Euronews, AFP

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter