Σλοβενία: Η ένωση δημοσιογράφων υπερασπίζεται τους συναδέλφους από την πίεση του Snežič

Σλοβενία: Η ένωση δημοσιογράφων υπερασπίζεται τους συναδέλφους από την πίεση του Snežič

Η Ένωση Δημοσιογράφων της Σλοβενίας (DNS) καταδίκασε τις πιέσεις που ασκούνται στους δημοσιογράφους του Necenzurirano.si, οι οποίοι μηνύονται από τον επιχειρηματία Rok Snežič.

Κατά το περασμένο έτος, ο Snežič είχε αρκετές δουλειές στη Σλοβενία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι οποίες είχαν ύποπτο χαρακτήρα. Πέρυσι, σύμφωνα με το DNS, κατέθεσε 39 αγωγές κατά τριών δημοσιογράφων για άρθρα σχετικά με τις επιχειρήσεις του και το ρόλο του σε δάνειο που έλαβε το κόμμα Janez Janša SDS, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 2017.

Αυτό, όπως ισχυρίζεται ο DNS, ήταν το πρώτο εγχώριο παράδειγμα ενός φαινομένου γνωστού στο εξωτερικό ως SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation). Πρόκειται για κατά συρροή αγωγές που αποσκοπούν στη φίμωση και την παρενόχληση των επικριτών, καθώς οι ενάγοντες τους αναγκάζουν να χρησιμοποιούν οικονομικούς, χρονικούς και άλλους πόρους για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους έναντι αβάσιμων αγωγών.

Τέτοιες αγωγές αποσκοπούν στον εκφοβισμό όσων τολμούν να αναφέρουν κριτικά και στην οικονομική εξάντληση των μέσων ενημέρωσης, τα οποία μπορεί να ξοδέψουν χρόνια και χιλιάδες ευρώ για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους έναντι αβάσιμων αγωγών. Ο ενάγων θέλει να καταχραστεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνοντας κατάχρηση νομικών μέσων για να τα εμποδίσει να ανοίξουν ορισμένα θέματα ή να αναφερθούν ξανά στο μέλλον σε ορισμένα πρόσωπα.

“Καθώς η κατάχρηση ένδικων μέσων αποτελεί απειλή για την ελευθερία της έκφρασης, καλέσαμε πέρυσι το δικαστήριο να εξετάσει προσεκτικά τις αγωγές που κατατέθηκαν και να απορρίψει την αβάσιμη δίωξη. Η πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, επέστησε επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την υπόθεση ετήσια έκθεση για την κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη για το 2020.”, δήλωσε ο DNS.

Πριν από ένα χρόνο, ο Snežič έφυγε από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς οι αρχές άρχισαν να ερευνούν τον ρόλο του σε μια υπόθεση μεγάλου ξεπλύματος χρήματος και ανοίγματος περισσότερων από 200 μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορέσουν οι Σλοβένοι πολίτες να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους στη χώρα τους. Ο Snežič, ο οποίος ο Necenzurirano ισχυρίζεται ότι έχει στενούς δεσμούς με τον Janša, έχει τώρα εντείνει τις πιέσεις του, καταγγέλλοντας τους δημοσιογράφους στο Εθνικό Γραφείο Ερευνών και στην Οικονομική Διοίκηση.

“Ισχυρίζεται ότι ασκούν τις δραστηριότητές τους παράνομα, ότι δήθεν χρηματοδοτούνται με χρήματα ύποπτης προέλευσης, ότι πληρώνονται με μετρητά και άλλες παρατυπίες, οι οποίες, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, είναι ψευδείς κατηγορίες και κατασκευές χωρίς καμία βάση στα γεγονότα”, αναφέρει το DNS.

Η ένωση δεν επιθυμεί να αρνηθεί σε όσους πλήττονται από τα άρθρα των δημοσιογράφων το νόμιμο δικαίωμά τους να υπερασπιστούν το καλό τους όνομα, αλλά πιστεύει ότι η τελευταία “δεν είναι παρά μια νέα, σοβαρότερη μορφή πίεσης”.

Η ένωση πιστεύει ότι ο Snežič έχει δεσμούς με την αστυνομία καθώς και με την Οικονομική Διοίκηση σε αυτό που θεωρεί ως “πιθανή κατάχρηση κατασταλτικών θεσμών με σκοπό να φιμώσουν τους δημοσιογράφους”.

“Τέτοιοι ελιγμοί είναι συχνοί σε ευρωπαϊκές χώρες με αυταρχικές κυβερνήσεις και επιδιώκουν να φιμώσουν τους επικριτικούς δημοσιογράφους ποινικοποιώντας το έργο και την προσωπικότητά τους. Στόχος αυτών των πιέσεων είναι η καταστολή όλων των κριτικών μέσων ενημέρωσης και άλλων κριτικών φωνών στην κοινωνία”.

Η ένωση θα ενημερώσει τους διεθνείς εταίρους της και τους αρμόδιους θεσμούς για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια συνεχής ενίσχυση της πίεσης προς τους δημοσιογράφους θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Πηγή: ibna.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter