Σλοβενία: Σύλληψη δύο υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Σλοβενία: Σύλληψη δύο υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Οι σλοβενικές αρχές συνέλαβαν δύο ξένους υπηκόους που είναι ύποπτοι για κατασκοπεία για λογαριασμό της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, ανέφερε τη Δευτέρα η σλοβενική εφημερίδα Delo.

Η επιχείρηση σύλληψης διεξήχθη τον Δεκέμβριο από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας της Σλοβενίας (SOVA) στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα, με τους υπόπτους να συλλαμβάνονται σε ενοικιαζόμενο χώρο γραφείων στη γειτονιά Bežigrad της πόλης. 

Ένας από τους υπόπτους έχει αργεντίνικη υπηκοότητα, ενώ και οι δύο δρούσαν στο κράτος μέλος της ΕΕ με ψεύτικη ταυτότητα, σύμφωνα με πληροφορίες που κατάφερε να συλλέξει η Delo. 

Οι δύο φερόμενοι πράκτορες, οι οποίοι πιστεύεται ότι αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου δικτύου πρακτόρων της GRU που λειτουργούν στη Δύση, είναι αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως και οκτώ ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας και την παροχή ψευδών πληροφοριών.  Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει ακόμη το περιστατικό. 

Τον Οκτώβριο, οι νορβηγικές αρχές συνέλαβαν τον πράκτορα της GRU, Μιχαήλ Μικούσιν, ο οποίος λειτουργούσε με την ψευδή ταυτότητα ενός βραζιλιάνου ακαδημαϊκού με το όνομα «Ζοζέ Ασίς Τζαμαρία» και συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Tromsø. Ωστόσο, οι ρωσικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν τους δεσμούς με τον Μικούσιν και χαρακτήρισαν τη σύλληψή του μέρος μιας «κατασκοπευτικής μανίας» που «προωθείται ενεργά στη Νορβηγία».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter