Σνομπάρει πλήρως τους G20 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Σνομπάρει πλήρως τους G20 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

«Όχι, αυτό δεν προβλέπεται», απάντησε ο εκπρόσωπός του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ σε ερώτηση δημοσιογράφων για ενδεχόμενη ομιλία του προέδρου Πούτιν που θα αναμεταδοθεί εξ αποστάσεως στην Σύνοδο Κορυφής των G20 αυτό το Σαββατοκύριακο. Όπως πρόσθεσε δε «Όλη η εργασία θα γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ».

Η άρνηση της Ρωσίας να παραστεί ή ακόμα και να παρέμβει ο πρόεδρος της χώρας στην Σύνοδο των G20, καταδεικνύει μεταξύ άλλων την πρόθεση του Κρεμλίνου να πλήξει το «πρεστίζ» της Συνόδου με την απουσία του, χωρίς όμως να χάνει την δυνατότητα να παρεμβαίνει και στα τεκταινόμενα εκεί, αφού θα συμμετέχει μέσω του Λαβρόφ. Η διευκρίνιση σχετικά με την απουσία και την μη εμφάνιση γενικότερα του Πούτιν στην Σύνοδο, έρχεται λίγες μόλις μέρες αφότου η ρωσική ηγεσία είχε ξεκαθαρίσει ότι θα μπλοκάρει οποιοδήποτε κείμενο ψηφίσματος πλήττει τα συμφέροντα της ή την βρίσκει αντίθετη. Αυτή θα είναι και η μοναδική στην ουσία αποστολή του Λαβρόφ στην Ινδία, δεδομένου του γεγονότος πως ούτως ή άλλως ο Ρώσος ΥΠΕΞ αποκλείεται να έχει ιδιαίτερη ζήτηση για συνομιλίες με τους ηγέτες που θα παραστούν.

Η ξεκάθαρη άρνηση του Κρεμλίνου συμπίπτει επίσης και με άλλα δύο γεγονότα: Πρώτον με την ανακοίνωση από πλευράς του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ πως ούτε αυτός θα παραστεί στην Σύνοδο (θα στείλει τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ), αλλά και με την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των BRICS (η οποία ήταν προφανώς σχεδιασμένη ούτως ώστε να προκαταλάβει το διεθνές κοινό απέναντι στην Σύνοδο των G20) στην οποία συμφωνήθηκε μάλιστα περαιτέρω διεύρυνση.

Πάντως αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν γενικά εμφανίζεται να έχει περιορίσει τις διεθνείς μετακινήσεις και συναντήσεις εκτός ρωσικών συνόρων με άλλους ηγέτες, καθώς εκκρεμεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τα πεπραγμένα της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τις απαγωγές παιδιών από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και την μεταφορά τους στην Ρωσία. Η μη μετάβαση του στην Ινδία βέβαια δεν φαίνεται να σχετίζεται με το παραπάνω καθώς η Ινδία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ. Οπότε αν υπάρχει κάποιος λόγος που τον κρατάει στην Ρωσία είναι είτε το επικοινωνιακό παιχνίδι όπως αυτό περιεγράφηκε παραπάνω, είτε λόγοι ασφαλείας, ειδικά αν κανείς αναλογιστεί ότι τα αεροπορικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην Ρωσία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter