Σοφία Νικολάου: Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς…

Σοφία Νικολάου: Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς…

Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις του Documento για τις απευθείας αναθέσεις και η προκλητική Σοφία Νικολάου

Τις συνεχόμενες αποκαλύψεις του Documento, οι οποίες επιβεβαιώνονται πλήρως από το πόρισμα του ΣΔΟΕ που αποκαλύπτουμε σήμερα για τα έργα και τις ημέρες της πρώην γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, είχε σπεύσει να χλευάσει τότε η εκ των «αρίστων» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακολουθώντας πιστά τη γραμμή των «γαλάζιων» στην προσπάθεια να απαξιώσει τη δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας.

Με αφορμή μάλιστα το δημοσίευμα («Σοφία Νικολάου: Μετά τα αμορτισέρ δίνει 291.659 ευρώ για προμήθεια αντισηπτικών και μασκών σε εταιρεία διανομής τροφίμων και ποτών», 10.11.2020) που έκανε λόγο για νέες απευθείας αναθέσεις προμήθειας αντισηπτικών και μασκών σε εταιρεία με κύριο αντικείμενο την πώληση τροφίμων (Αφοί Μαρή και Σία ΕΕ), η Σ. Νικολάου έσπευσε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter να χαρακτηρίσει τους δημοσιογράφους του Documento «γουρούνια», παραθέτοντας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι αν κι εδώ ισχύει αυτό που είπε ο Σω: Ποτέ μην παλεύεις με τα γουρούνια γιατί εσύ λερώνεσαι και τα γουρούνια το ευχαριστιούνται» είχε γράψει τότε, ενώ καλύτερη απάντηση δεν θα μπορούσε να δώσει κάνεις άλλος πέρα από τον ίδιο τον Σο με τη φράση: «Συγχωρήστε τον που πιστεύει ότι οι συνήθειες της φυλής του είναι νόμοι του σύμπαντος».

Σε ένα δεύτερο tweet της η ίδια επανέλαβε τα fake news στα οποία διαπρέπει η ΝΔ γράφοντας: «Οι πληρωμένοι από τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα, Γκαίμπελς του ΣΥΡΙΖΑ βυσσοδομούν ξανά ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα. Δεν θα τους περάσει. Θα λάβουν την απάντησή τους και θεσμικά και στα δικαστήρια αν χρειαστεί».

Φυσικά, πέρα από ύβρεις και χυδαιότητες η Σ. Νικολάου δεν απάντησε ποτέ επί της ουσίας στις αποκαλύψεις οι οποίες αφορούσαν τις απευθείας αναθέσεις που είχε υπογράψει ούτε πραγματοποίησε τις απειλές περί θεσμικών κινήσεων. Αντιθέτως, σχεδόν τρία χρόνια μετά η μόνη απόλυτα θεσμική εξέλιξη είναι το σε βάρος της πόρισμα του ΣΔΟΕ.

Οι διαβόητες υπερκοστολογημένες αναθέσεις επέφεραν μεγάλη ζημία στο ελληνικό δημόσιο και μάλιστα τον Μάιο του 2021, στηριζόμενο και στην αναφορά των βουλευτών Παύλου Πολάκη, Θεόφιλου Ξανθόπουλου και Χρήστου Σπίρτζη, το Documento έκανε λόγο για σχεδόν 2 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε διάστημα μόλις ενός χρόνου καθώς η Σ. Νικολάου εκμεταλλεύτηκε την πανδημία («Το κόλπο γκρόσο της Νικολάου που ζημίωσε με €2 εκατ. το δημόσιο», 23.05.21).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διάθεση πάνω από 500.000 ευρώ με τρεις απευθείας αναθέσεις σε εταιρεία που ανέλαβε την απολύμανση, απεντόμωση και μυοκτονία των σωφρονιστικών καταστημάτων (Μιχαηλίδου Αικατερίνη Εμπορική Παροχής Υπηρεσιών Μονοπρόσωπη ΙΚΕ), έχοντας εντάξει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στο καταστατικό της μόλις οκτώ ημέρες πριν από την υπογραφή της πρώτης σύμβασης («Μυοκτονίες και χλωρίνες από τη “σκληρή” Σοφία Νικολάου», 07.06.2020).

Εξι μήνες μετά στο Documento εξετάστηκαν έντεκα παρεμφερείς αποφάσεις αναθέσεων που υπέγραψε η Σ. Νικολάου από τις αρχές της πανδημίας για την προμήθεια υγειονομικού υλικού στις φυλακές και την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Οι συμβάσεις ήταν συνολικού κόστους 1.747.935,6 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και από την εξέτασή τους προέκυψαν μεταξύ άλλων ανατιμήσεις ακόμη και 454% («Αντιλαλούν οι φυλακές για €1,7 εκατ. σε φίλους και γνωστούς από τη Σοφία Νικολάου», 13.12.2020).

Λίγες μόνο μέρες μετά το Documento αποκαλύπτει απευθείας ανάθεση για προμήθεια μασκών προσώπου αντί σχεδόν 150.000 ευρώ σε εταιρεία (New Optical Solutions ΕΕ) η οποία είχε αναλάβει μία ημέρα πριν να προμηθεύσει στις φυλακές της χώρας –για αντίστοιχο ποσό– γάντια νιτριλίου μίας χρήσης («Και νέα απευθείας ανάθεση 150.000 ευρώ από τη Σοφία Νικολάου σε… ίδια εταιρεία», 16.12.2020).

Ακριβώς την επομένη δημοσιεύτηκε ότι στις 16.12.2020 υπογράφεται πάλι από τη Σ. Νικολάου απευθείας ανάθεση για προμήθεια ειδών καθαριότητας και προϊόντων καθαρισμού σε εταιρεία (Ρουμελιωτάκη Θεανώ ΜΙΚΕ) που κατέθεσε «τα απαραίτητα δικαιολογητικά» την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκε η απόφαση, δηλαδή στις 16 Δεκεμβρίου 2020 («Ακόμη μια απευθείας ανάθεση 150.000 ευρώ από τη Σοφία Νικολάου με… ενδείξεις υπερτιμολόγησης», 17.12.2020).

Τρεις μήνες μετά το Documento αποκαλύπτει ότι η Σ. Νικολάου προχώρησε σε ακόμη μία απευθείας ανάθεση, που αφορούσε τη μόλις τριών μηνών εταιρεία Kingston Medical EE και το ποσό των 144.044,80 ευρώ προκειμένου να προμηθεύσει με χλωρίνες και απορρυπαντικά πλυντηρίων φυλακές της χώρας («Η Νικολάου δίνει 140.000 ευρώ για απορρυπαντικά σε νέα εταιρεία που εμπορεύεται ακόμη και κατοικίδια», 29.03.2021).

Η «Μις Χλωρίνη»

Αναρίθμητες ήταν όμως και οι καταγγελίες των ίδιων των κρατουμένων για τις απάνθρωπες συνθήκες υγιεινής στα σωφρονιστικά καταστήματα την περίοδο που η πανδημία κάλπαζε. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκείνη την περίοδο οι έγκλειστοι στις φυλακές αποκαλούσαν τη Σ. Νικολάου «Μις Χλωρίνη» και αυτό επειδή, όπως έλεγαν, αντί να μεριμνήσει για απολυμάνσεις, μάσκες, αντισηπτικά και ό,τι χρειάζεται για να διασφαλιστεί η υγεία τους από την πρώτη στιγμή, τους έστελνε… χλωρίνες («Τα κελιά της αναλγησίας»).

Στις φυλακές Λάρισας οι κρατούμενοι είχαν φτάσει στο σημείο να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες ζητούσαν σε περίπτωση που νοσήσουν να μη μεταφερθούν σε θάλαμο καραντίνας αλλά να παραμείνουν στον θάλαμό τους με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συγκρατουμένων τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να λάβουν και να προσφέρουν τη στοιχειώδη φροντίδα ο ένας στον άλλο («Κρατούμενοι στις φυλακές Λάρισας υπογράφουν για να φροντίσουν μόνοι τους τους εαυτούς τους απογοητευμένοι από την κρατική διαχείριση», 18.12.2020).

 

 

 

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter