Σοφία Σακοράφα: Υπηρετώ αρχές και αξίες, όχι κόμματα που μεταλλάχτηκαν

Σοφία Σακοράφα: Υπηρετώ αρχές και αξίες, όχι κόμματα που μεταλλάχτηκαν

Ανοιχτά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχιση της πολιτικής της πορείας η πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. Σε συνέντευξή της στο Documento αποφεύγει να εστιάσει σε επόμενους πολιτικούς ρόλους – χωρίς όμως να αποκλείει τίποτε–, προκρίνοντας τη συμβολή της στον αθλητισμό από τη θέση της προέδρου του ΣΕΓΑΣ.

Συνήθως οι αποχωρήσεις ή οι διαγραφές από τα κόμματα γίνονται με κάποια αφορμή αλλά οι αιτίες είναι βαθύτερες. Υπήρχαν νωρίτερα εκφρασμένες πολιτικές διαφωνίες ανάμεσα σε σας και τον Γιάνη Βαρουφάκη ή στελέχη του ηγετικού πυρήνα;

Απόλυτες ταυτίσεις δεν υπάρχουν πουθενά ούτε πρέπει να τις αναζητούμε. Υπήρχε η κρίσιμη βασική συμφωνία για τον ρόλο του κόμματος που καθόριζε και το πλαίσιο των θέσεών μας. Αυτό που μπορεί να υπήρχε ήταν μια διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο επαφής μας με την κοινωνία. Αλλες είναι οι αιτίες και όχι αυτές που υποθέτει η ερώτηση.

Επίδικο ήταν η επιλογή σας ως προέδρου του ΣΕΓΑΣ να βραβεύσετε η ίδια τον δήμαρχο Βόλου και στη συνέχεια να παραστείτε σε άλλο αθλητικό γεγονός και να έχετε χειραψίες με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Υποθέτω ότι γνωρίζατε ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις.

Ο ΣΕΓΑΣ ευχαριστεί όσους φορείς συνεισφέρουν ουσιαστικά στον ελληνικό αθλητισμό. Εχουμε επιβραβεύσει δήμους, περιφέρειες, ακόμη και υπουργεία για τέτοιου είδους συνεισφορά και όχι για το σύνολο της πολιτικής τους, που δεν αφορά τον ΣΕΓΑΣ. Είναι πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε να διατεθούν πολύτιμα κονδύλια στη σωστή κατεύθυνση υπηρέτησης κοινωνικών αναγκών. Επιτεύχθηκε η διοργάνωση αγώνων με τη συμμετοχή χιλιάδων παιδιών από όλη την Ελλάδα, που αλλιώς δεν θα ήταν δυνατή. Και αυτό είναι πολύτιμο! Για να υπηρετήσω αυτό τον σκοπό και το έργο που ανέλαβα δεν θα υπολόγιζα ποτέ το όποιο προσωπικό μου κόστος.

Μπορεί να διαχωρίζεται η θέση σας ως προέδρου του ΣΕΓΑΣ από την πολιτική σας ιδιότητα;

Οχι, δεν διαχωρίζονται. Η δράση μου και ως βουλευτή και ως προέδρου του ΣΕΓΑΣ έχει ένα σκοπό: να συμβάλλω όσο μπορώ σε θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία, τη ζωή των ανθρώπων. Δεν υπάρχουμε για τον εαυτό μας. Αν αυτό που κάνουμε δεν έχει θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, αν δεν είμαστε χρήσιμοι, καλύτερα να καθόμαστε σπίτι μας. Αυτό δεν ισχύει, βέβαια, για όσους έχουν άλλα κίνητρα, όπως π.χ. ιδιοτέλεια ή έστω ματαιοδοξία ή ανάγκη αυτοεπιβεβαίωσης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος Κλέων Γρηγοριάδης και Λίτσα Αλεξάκη κατέθεσαν αίτημα διαγραφής σας, θεωρώντας ότι από τέτοιες συμπεριφορές και επαφές πλήττονται η αξιοπιστία και η ανιδιοτέλεια του ΜέΡΑ25 ως κόμματος που αντιπαλεύει την ολιγαρχία και τη διαπλοκή. Τι απαντάτε;

Το σενάριο ότι η Σακοράφα, που σε όλη την πορεία της δεν συμβιβάστηκε με το κατεστημένο, τώρα αποφάσισε να υπηρετήσει την ολιγαρχία και τη διαπλοκή μέσα από το ΜέΡΑ25 δεν αντέχει σε καμία λογική. Θα ήταν εντελώς κακόγουστο αστείο, αν δεν ήταν σύμπτωμα πολιτικής νόσου, εύχομαι όχι ανίατης.

Ησασταν υποψήφια βουλευτής επικρατείας του ΜέΡΑ25 στις πρόσφατες εκλογές. Αναλαμβάνετε μέρος της ευθύνης που σας αναλογεί για το ότι το ΜέΡΑ25 δεν μπήκε στη Βουλή;

Μα και βέβαια! Δεν έχω μάθει να κρύβομαι… Για την ανάληψη ευθυνών και το όλο απολογιστικό πλαίσιο παραπέμπω στο κείμενο της παρέμβασής μου στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ. Γι’ αυτό και τη δημοσιοποίησα. Απαντά σε αυτά τα ερωτήματα, αν και όταν εκφωνήθηκε δεν υπήρχε ούτε σαν υποψία η πρόταση διαγραφής μου.

Ερχονται αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα κατεβαίνατε για δήμαρχος Αθηναίων ή για περιφερειάρχης Αττικής; Στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής θα ξαναπηγαίνατε;

Δεν έχω τέτοια πρόθεση ή σχέδιο ούτε υπάρχει πεδίο για τέτοια συζήτηση σήμερα. Αυτό που προέχει τώρα είναι το έργο μου στον ΣΕΓΑΣ, που είναι καίριο προσωπικό μου στοίχημα λόγω της βαθιάς βιωματικής μου σχέσης με τον αθλητισμό.

Με ποιες πολιτικές δυνάμεις ή ποιο κόμμα θα λέγατε ότι σήμερα είστε πιο κοντά;

Αυτό που μπορώ να σκεφτώ τώρα είναι ότι μέχρι προχθές με ενδιέφερε μόνο το ΜέΡΑ25, επειδή πίστευα ότι προσπαθούσαμε για τη συγκρότηση ενός αξιόπιστου φορέα της ασυμβίβαστης Αριστεράς που να εκφράζει τη ζωντανή κοινωνία, τους μη συμβιβασμένους ενεργούς πολίτες.

Η πολιτική σας διαδρομή έχει αρκετές μεταπηδήσεις σε κόμματα του σοσιαλδημοκρατικού/ κεντροαριστερού φάσματος (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25). Το αποτιμάτε θετικά ή αρνητικά αυτό;

Τη ζωή μου την καθορίζουν οι αρχές και αξίες που έχω αποφασίσει να υπηρετώ. Οταν οι κομματικοί μηχανισμοί μεταλλάσσουν την πολιτική τους και οι ιστορικές τους επιλογές έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες θέσεις μας αισθάνομαι την υποχρέωση να μην ακολουθήσω. Ακριβώς γιατί δεν λειτουργώ ως επαγγελματίας πολιτικός, ακολουθώ τις αρχές μου χωρίς εχέγγυα και παρασκηνιακές συμφωνίες. Δεν «μεταπήδησα» ποτέ από ένα κόμμα σε άλλο στη διάρκεια της θητείας μου. Και πάντοτε η επιλογή μου έμπαινε στην κρίση των πολιτών στις εκλογές. Επομένως, τολμώ να πω ότι αποτιμώ θετικά την πολιτική μου πορεία, επειδή η υποχώρηση από τις αρχές μου θα ήταν ασύμβατη με τη συγκρότησή μου.

Και κάτι που το έχω απορία. Οταν αποχωρήσατε από το ΠΑΣΟΚ κρατήσατε τη βουλευτική έδρα και ανεξαρτητοποιηθήκατε, ενώ το ίδιο κάνατε με την ευρωβουλευτική έδρα όταν αποχωρήσατε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η άποψή σας είναι ότι η έδρα «ανήκει» στον εκλεγμένο και όχι στο κόμμα;

Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία η έδρα δεν ανήκει ούτε στο κόμμα ούτε στον βουλευτή. Ανήκει στην εντολή και στις δεσμεύσεις της ψήφου. Αν η πολιτική αλλάζει, παραβαίνοντας τη λαϊκή εντολή, ο βουλευτής έχει την αυτονόητη υποχρέωση να μην ακολουθήσει. Και πρέπει να συνεχίσει να υπηρετεί την εντολή εκπροσώπησης και τις δεσμεύσεις της εκλογής του. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αντιδημοκρατική ύβρις κάθε φιλολογία για παράδοση της έδρας. Αντίθετα, ο βουλευτής οφείλει πράγματι να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα όταν θέλει να ακολουθήσει άλλη πολιτική από αυτήν για την οποία εκλέχθηκε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter