Με γραπτό μήνυμα στο Economist

Σόιμπλε : Μεταρρυθμίσεις για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της

Με γραπτό μήνυμά του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι «υπάρχουν ακόμα εμπόδια στον δρόμο της Ελλάδας για την επιστροφή στις χρηματαγορές», ενώ αναφέρει πως η «εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι ο καλύτερος δρόμος προκειμένου η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της, όπως συνέβη με τις άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια».

Στο ενημερωτικό υλικό που διανεμήθηκε στους συνέδρους, υποστηρίζει για την Ελλάδα πως «η μαγική λέξη είναι εμπιστοσύνη» και επισημαίνει ότι «η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα μετά από καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών».

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι μεταρρυθμίσεις θέτουν τα θεμέλια ώστε το κράτος να γίνει πιο αποτελεσματικό και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ανοίγοντας προοπτικές για το μέλλον.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μίλησε για «θετικά σημάδια, παρά τις προκλήσεις που απομένουν». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται βαθμιαία. Επίσης, «τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού δεν υπάρχουν πια».

Ο κ. Σόιμπλε συμπλήρωσε ότι οι χώρες που μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμά τους, μετά την κρίση του 2010, γνωρίζουν σήμερα ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και κάθετη μείωση της ανεργίας. «Η ιδέα αυτών των προγραμμάτων βοήθειας ήταν η σωστή προσέγγιση και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στα σοβαρά, ακόμη κι αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις δυσκολίες στην Ελλάδα».

Πρόσθεσε δε ότι το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ έχει φθάσει σε επίπεδα - ρεκόρ το 2017, καθώς πέρυσι η ανεργία μειώθηκε κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο, μόνο στην Ευρωζώνη. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο σύνολο της Ευρωζώνης μειώθηκε στο μισό, μεταξύ 2013 και 2016. «Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αναπτυχθεί γρηγορότερα απ’ ό,τι μια σειρά άλλες μεγάλες οικονομίες», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών φέρνουν αποτέλεσμα».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.