Σοκ και δέος: Μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ

Σοκ και δέος: Μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ

Δύο εγκληματικά λάθη σε ένα: στο όνομα μιας βεβιασμένης απολιγνιτοποίησης, η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ για να επιταχύνει τη στροφή στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Σοκ και δέος προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μόλις δύο εβδομάδες μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, του διαχειριστή του εθνικού δικτύου στην αυστραλιανή Macquarie έναντι τιμήματος 1,31 δις ευρώ (συν την ανάληψη του δανεισμού του ύψους 800 εκατ. ευρώ) να απεμπολήσει τον έλεγχο του Δημοσίου στη ΔΕΗ, μέσω αύξησης κεφαλαίου της εταιρείας με διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε μείωση του ποσοστού του Δημοσίου κάτω του 51%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα η ΔΕΗ, η εταιρεία θα επιδιώξει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 750 εκατ. ευρώ και θα το κάνει όχι μέσω της παραδοσιακής διαδικασίας των δικαιωμάτων προτίμησης αλλά μέσω βιβλίου προσφορών στην Ελλάδα και σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Πρέπει συνάμα να σημειωθεί ότι με βάση την ανακοίνωση της ΔΕΗ, παρά την κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, θα δοθεί στους παλαιούς μετόχους η δυνατότητα να συμμετάσχουν στην αύξηση ώστε να διατηρήσουν αναλλοίωτο το ποσοστό συμμετοχής στη ΔΕΗ και μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Επομένως συνάγεται ότι μόνο το Δημόσιο δεν θα συμμετέχει στην ΑΜΚ στη ΔΕΗ με το σύνολο της συμμετοχής του, κι αυτό γίνεται με κυβερνητική απόφαση και με στόχο όπως αναφέρουν πληροφορίες της αγοράς μετά την ΑΜΚ η συμμετοχή του Δημοσίου να έχει μειωθεί στο 34% και να ιδιωτικοποιηθεί έτσι η ΔΕΗ. .

Τα κεφάλαια των 750 εκατ. ευρώ, που θα αντληθούν με την ΑΜΚ, κατά τις δηλώσεις του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Γιώργου Στάσση, η ΔΕΗ θα τα χρησιμοποιήσει για να επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και για επέκταση στα Βαλκάνια. Και είναι τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι η αύξηση αυτή – με στόχο την επιτάχυνση της στροφής της ΔΕΗ στις ΑΠΕ – ανακοινώνεται απόψε, την ίδια μέρα που ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο επιχειρηματίας με τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, αλλά που λέει κάθε τόσο και μερικές αλήθειες, βγήκε και είπε ότι είναι βεβιασμένη η απόφαση για την πρόωρη απολιγνιτοποίηση – της Ελλάδας και ουσιαστικά της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Δημόσιο ελέγχει το 55% της ΔΕΗ μέσω διάφορων δημόσιων φορέων (Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ. ΕΦΚΑ) ενώ το 45% το έχουν ιδιώτες. Με την ΑΜΚ, οι δημόσιοι φορείς δεν θα συμμετέχουν στην αύξηση κατά τη σημερινή αναλογία της συμμετοχής τους, και το Δημόσιο θα απομείνει με το 34% της ΔΕΗ ενώ το υπόλοιπο 67% θα πάει σε ιδιώτες.

Κι έτσι θα ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ για να τρέξει γρήγορα η απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα, και η κυβέρνηση της ΝΔ θα χρεωθεί με δύο εγκληματικά λάθη σε ένα, αφού χωρίς να υπάρχει καμία υποχρέωση, με δική της επιλογή, μόνη σε όλη την Ευρώπη, αποφάσισε να επιταχύνει την απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας και της ΔΕΗ, σε βάρος του εθνικού ηλεκτροπαραγωγικού φορέα και των εισοδημάτων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων – που πριν 20 χρόνια είχαν τη πιο φτηνή ενέργεια της Ευρώπης – αλλά πλέον την χρυσοπληρώνουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter