Σοκ και δέος για τα νοικοκυριά το Φεβρουάριο από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος

Σοκ και δέος για τα νοικοκυριά το Φεβρουάριο από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος

Τον τελευταίο μήνα το Documento λαμβάνει όλο και περισσότερες επιστολές από αναγνώστες του που έρχονται αντιμέτωποι με τις τρελές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. 

Ανθρώπους που άλλαξαν εταιρεία πιστεύοντας στις υποσχέσεις των εναλλακτικών παρόχων για μεγάλες εκπτώσεις στο ρεύμα, για να ανακαλύψουν αργότερα ότι όταν η κυβέρνηση μιας χώρας επιτρέπει στις εταιρείες ενέργειας να μετακυλίουν τις αυξήσεις των τιμών χονδρικής στα νοικοκυριά, αντί για τις υπεσχημένες εκπτώσεις, ο κόσμος πληρώνει το ρεύμα 3 φορές πάνω.   

Αλλά, κυρίως, ανθρώπους που μην έχοντας κεντρική θέρμανση, στα μεγάλα κρύα του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου ζέσταναν το σπίτι τους με ηλεκτρικό ρεύμα και  τώρα λαμβάνουν άκρως φουσκωμένους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που λόγω αύξησης της κατανάλωσης κατά τους χειμερινούς μήνες, αυτή δεν καλύπτεται από τις κρατικές επιδοτήσεις.  

Τι μας έγραψε πολύτεκνος αναγνώστης μας που έλαβε λογαριασμό ρεύματος 1.169 ευρώ 

Να ένα παράδειγμα που λάβαμε από αναγνώστη μας Π.Σ. του οποίου τα πλήρη στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας:    

Είμαι πατέρας 4 παιδιών με ένα μικρό βρέφος 3 μηνών και σε μικρή ηλικία τα υπόλοιπα 3.

Άνεργος εδώ και 4 μήνες. Με μοναδικό εισόδημα της συζύγου που ευτυχώς έχει την τύχη να εργάζεται.

Καλούμαι να πληρώσω 1.169 ευρώ μετά την καταβολή του λογαριασμού έναντι και την μεγάλη έκπτωση που είχα από κρατικές επιδοτήσεις και ΔΕΗ 350,24 ευρώ  και την αντίστοιχη έκπτωση του κοινωνικού τιμολογίου 134,39 ευρώ που δικαιούμαι.

Με τιμωρεί  με ρήτρα αναπροσαρμογής 815,27 ευρώ γιατί πήρα την απόφαση να ζεστάνω τα τέκνα  μου και ξεπέρασα τις 2000 κιλοβατώρες , όταν την ίδια αντίστοιχη περσινή περίοδο και με υψηλότερη κατανάλωση έλαβα λογαριασμό 415 περίπου ευρώ την τετραμηνία.

Το τιμολόγιο δυστυχώς πήρε μετά τις εκπτώσεις 300% αύξηση σε σχέση με την περσινή περίοδο.

Ένας από τους πολλούς

Ο πολύτεκνος αναγνώστης μας Π.Σ. που καλείται να πληρώσει 1.169 ευρώ για τον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος του φετινού χειμώνα – επειδή όπως ξέρουν όσοι έχουν μικρά και μωρά, δεν συστήνεται η λειτουργία εναλλακτικών πηγών θέρμανσης προσιτού κόστους, του τύπου σόμπες κηροζίνης, υγραερίου, για λόγους ασφαλείας και υγείας – δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση. Είναι ένας από τους πολλούς πολίτες που με το εισόδημα ενός μόνο εργαζόμενου μέλους στην οικογένεια θα κληθεί αυτό το μήνα να πληρώσει λογαριασμό ρεύματος διπλάσιο από τον κατώτατο μισθό που είναι στα 569 ευρώ καθαρά και 30% αυξημένο σε σχέση με τον μέσο μισθό που είναι στα 903 ευρώ καθαρά. 

Αν βεβαίως ο αναγνώστης μας Π.Σ. βγει με τον φουσκωμένο λογαριασμό αυτό στα κανάλια και κληθεί στο άλλο παράθυρο κυβερνητικό στέλεχος να απαντήσει, θα τον ξεπετάξει με ένα «ας πρόσεχε», αφού κατά τη ρητορική της ΝΔ, η κυβέρνηση καλύπτει εν μέρει το κόστος των αυξήσεων στο ρεύμα για τις χαμηλές καταναλώσεις με κρατικές επιδοτήσεις. 

Τι δεν λέει η κυβέρνηση

Η ρητορική αυτή όμως παραβλέπει το ότι σε ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα και με νομοθεσία της παρούσας κυβέρνησης μετακυλίονται αυτούσιες στα νοικοκυριά οι αυξήσεις της χονδρικής του ρεύματος, ενώ αντίθετα στις περισσότερες  ευρωπαϊκές χώρες, τα νοικοκυριά καλύπτονται με σταθερά τιμολόγια, έτσι παρά την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, δεν πληρώνουν αυτά την κερδοσκοπία των αγορών χονδρικής. 

Με δεδομένο ότι οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που περιλαμβάνουν τη χειμερινή κατανάλωση δεν έχουν αποσταλεί ακόμη σε χαρτί – ο αναγνώστης μας  ΠΣ μπήκε στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ και είδε ηλεκτρονικά το λογαριασμό του – αλλά θα αρχίσουν να έρχονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο Φεβρουάριος αναμένεται να είναι μήνας σοκ και δέους από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος για πάρα πολύ κόσμο: 

Ποιες κατηγορίες νοικοκυριών  θα βρεθούν σε αδιέξοδο με τους φουσκωμένους λογαριασμούς που θα λάβουν το Φεβρουάριο 

Καταρχήν για όσους μένουν στο νοίκι ή έχουν χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι ενδεχομένως να μην έχουν άλλη επιλογή από το να αφήσουν το ρεύμα απλήρωτο ή να το ρυθμίσουν. Ήδη από το Δεκέμβριο σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί.

Κατά δεύτερον για κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως και άνω του 1 εκατομμυρίου νοικοκυριά, που θα λάβουν λογαριασμούς οι οποίοι δεν θα περιλαμβάνουν τις κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα για τον Ιανουάριο. Αυτό θα συμβεί επειδή ο ΔΕΔΔΗΕ, στον οποίο ανέθεσε η κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της αντιστοίχησης των αριθμών παροχής με τα ΑΦΜ των δικαιούχων που με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες το συγκεκριμένο μήνα θα λάμβαναν επιδότηση στο ρεύμα για την πρώτη τους κατοικία, δεν κατάφερε να το κάνει για 2 εκατομμύρια παροχές. Αν υπολογίσουμε λοιπόν πως οι παροχές στο σύνολο τους είναι 7 εκατομμύρια και 4 εκατομμύρια είναι πρώτες κατοικίες, προκύπτει πως 1 εκατομμύριο παροχές που δεν μπόρεσε να ταυτοποιήσει ο ΔΕΔΗΗΕ, αφορούν πρώτες κατοικίες, αλλά αυτές δεν θα πάρουν τις επιδοτήσεις στο ρεύμα. 

Επί του παρόντος, από το Υπουργείο Ενέργειας,  δεν υπάρχουν ανακοινώσεις για το πώς  θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα κι αν τελικά ο κόσμος αυτός θα χάσει εντελώς τις επιδοτήσεις – ίσως νομίζουν πως αν δεν το συζητούν, το πρόβλημα δεν υπάρχει.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα τους σκάσουν όμως οι διαμαρτυρίες από τα τηλεοπτικά παράθυρα και τότε θα δούμε τι θα κάνουν.  

Οι λογαριασμοί:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter