Σοκ και δέος καθ’ άπασα την επικράτεια

Σοκ και δέος καθ’ άπασα την επικράτεια

Φαίνεται ότι το καλοκαίρι του 2020 θα μείνει στην ελληνική ιστορία σαν το χειρότερο καλοκαίρι της μεταπολιτευτικής και όχι μόνο περιόδου.

Η οικονομική κρίση που κτυπάει με σφοδρότητα τη χώρα μας με πολύ μεγαλύτερη ορμή από αυτή της περιόδου 2010-2015, δείχνει τα δόντια της. Ηδη κατά χιλιάδες φτάνουν στον ΟΑΕΔ οι κοινοποιήσεις των απολύσεων κυρίως από τον τουριστικό κλάδο αλλά και το λιανεμπόριο.

Το τσουνάμι των απολύσεων θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες καθώς μέχρι τις 15 Ιουλίου λήγει το προστατευτικό 45ήμερο όσων είχαν μπει σε αναστολή εργασίας, εξαιτίας των μέτρων για τον κορονοϊό.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα καταρρέουν καθώς τον Ιούνιο οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν πτώση 40% στη συνέχεια της πτώσης κατά 33% τον Μάιο.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα καθοδικό υφεσιακό σπιράλ με σχεδόν όλους τους κλάδους σε ελεύθερη πτώση, κάτι που συνεχώς διευρύνει την τρύπα των εσόδων, ανατινάζοντας τον προϋπολογισμό.

Οι «άριστοι» της κυβέρνησης Μητσοτάκη βλέπουν με τρόμο το έλλειμμα να αυξάνει ανεξέλεγκτα, εκτιμώντας το πλέον σημαντικά πάνω από το 3%, ενώ υπάρχει τον Ιούλιο η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Ταυτόχρονα η ανεργία κτυπάει κόκκινο πολύ πριν το Φθινόπωρο καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις ξενοδοχείων και εστίασης δεν πρόκειται να ανοίξουν καθόλου.

Με την εκτίμηση των τουριστικών εσόδων να βρίσκεται στο 20% αυτών του 2019, στο υπουργείο της πλατείας Συντάγματος σκέπτονται νέα πακέτα μέτρων.

Μόνο που χωρίς δραστηριότητα, όσα μέτρα και να πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι το φάγωμα του μαξιλαριού και η αναγκαστική προσφυγή σε δανεισμό με μνημονιακούς όρους καθώς η βοήθεια εξ Εσπερίας δεν πρόκειται να έρθει πριν από την επόμενη Άνοιξη.

Ο πανικός είναι τέτοιος στο Μαξίμου που αδυνατούν πλέον τα κυβερνητικά στελέχη του Μητσοτάκη να εκτιμήσουν με καθαρό μυαλό την κατάσταση που καθημερινά χειροτερεύει και αναλίσκονται μόνο σε ευχές και φλούδες ελπίδες προς τον ελληνικό λαό.

Μόνο που η καταστροφική πορεία της οικονομίας είναι τέτοια που όλο και πλησιάζει στο σημείο μη επιστροφής.

Και τότε ίσως πραγματικά ο επόμενος χειμώνας να μην έχει με ποιόν να συγκριθεί.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter