Σοκ και δέος στο ΚΙΝΑΛ από την πρόταση μομφής Τσίπρα

Σοκ και δέος στο ΚΙΝΑΛ από την πρόταση μομφής Τσίπρα

Μετά την αρχική αμηχανία που επικράτησε στη Χαριλάου Τρικούπη λόγω της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το ηγετικό επιτελείο του ΚΙΝΑΛ προετοιμάζεται για την αντεπίθεσή του. Η σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (27.1.2022), λίγη ώρα ύστερα από την κίνηση Τσίπρα, δεν είχε στόχο μόνο να καθορισθεί η “γραμμή” και να χτισθεί θεσμικά η επιχειρηματολογία ενόψει της σημαντικής συνεδρίασης στη βουλή. ΄Αλλωστε, οι διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη -αν και με το σταγονόμετρο- έδειχναν από νωρίς ότι θα ακολουθήσει την κοινοβουλευτική “πεπατημένη” των τελευταίων ετών από το ΚΙΝΑΛ – θα καταψηφίσει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, ενώ με διακριτό τρόπο θα καταγγείλει την πολιτική διακυβέρνησης τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομως, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη έπρεπε να ρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αναδειχθεί επικοινωνιακά η παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, με δεδομένο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο κοινοβούλιο κατά διήμερο που διανύουμε. Η κίνηση Τσίπρα εκτόπισε πολιτικά και επικοινωνιακά το ΚΙΝΑΛ. Μετά την αναβολή των εργασιών της βουλής λόγω των χιονοπτώσεων, προκάλεσε πρόσθετη αναστάτωση, μεταξύ άλλων στην …ημερήσια διάταξη και τον προγραμματισμό της Χαριλάου Τρικούπη.

Μην ξεχνάμε ότι τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και στελέχη του είχαν προχωρήσει σε συναντήσεις με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της ακρίβειας, ώστε να συνδυαστούν οι επαφές αυτές με την επίκαιρη επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής προς την Κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις και τις επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ομως, τόσο η κακοκαιρία όσο και η πολιτική επικαιρότητα άλλαξαν τα δεδομένα. Τώρα με την πρόταση μομφής , τα φώτα πέφτουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, παρά την επίμονη τακτική της νέας ηγετικής ομάδας της Χαριλάου Τρικούπη να εμφανίσει το ΚΙΝΑΛ σαν τον κύριο εκφραστή της αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει να βγει από την ….κοινοβουλευτική σκιά και να δώσει το πολιτικό και αντιπολιτευτικό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής – ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενόψει της συζήτησης για την πρόταση μομφής είναι μια εκδοχή.

Παράλληλα, δεν λείπουν τα αιχμηρά βέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ. “Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητώντας σωσίβιο για τον ίδιο, έριξε σωσίβιο στον Κυριάκο Μητσοτάκη”, έλεγε το μεσημέρι της Πέμπτης (27.1.2022) προς το Documento κορυφαίο στέλεχος από το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, σχολιάζοντας την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της ΝΔ που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Παράταξη. Λίγες ώρες αργότερα ο Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε με τηλεοπτική συνέντευξη (Open Tv) για το ζήτημα της μομφής. Παρόλο που στελέχη του επιτελείου του έλεγαν ότι η συνέντευξη ήταν προγραμματισμένη από καιρό, η τηλεοπτική παρουσία του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη λειτουργεί εξ αντικειμένου προωθητικά για τον αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, την ημέρα που κυριαρχούσε η είδηση της πρότασης μομφής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το επιτελείο του δεν θα σταματήσουν να δρουν, προβάλλοντας προτάσεις, με στόχευση, όπως επισημαίνουν, να αντιμετωπίσουν την τακτική κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αναπαράγουν, κατά την Χαριλάου Τρικούπη, την αντιπαράθεση Τσίπρα- Μητσοτάκη για να ενισχύουν τον δικομματισμό.

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά μια σειρά εμβληματικών κινήσεων που καλλιεργούν το αρχηγικό του προφίλ και φέρνουν στο προσκήνιο την Κουμουνδούρου, με ρελάνς και απέναντι σε δημοσκοπικά ευρήματα. Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θέλει να φρενάρει την αυξανόμενη επιρροή του ΚΙΝΑΛ στο εκλογικό σώμα. Πάντως, το επιθετικό σχόλιο περί “σωσιβίου Τσίπρα” που ήταν το πρώτο άτυπο σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη για την πρόταση δυσπιστίας αποτελεί και μια προσπάθεια να μην θεωρηθεί η καταψήφιση της κυβέρνησης της ΝΔ κατά την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας, σαν σήμα προσέγγισης του ΚΙΝΑΛ προς την Κουμουνδούρου ή σαν προανάκρουσμα κάποιας πολιτικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η διάσταση αναδείχθηκε και στην τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως την εξέφρασε στην τηλεοπτική του συνέντευξη, σημειώνοντας ότι δεν είναι λύση η τακτική «της τοξικής σύγκρουσης» που, κατά τον Νίκο Ανδρουλάκη, ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ μίλησε για μικροκομματικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την πρότασή του για την πρόταση μομφής.

Πάντως, προκάλεσε εντύπωση η έντονη διατύπωσή του σχετικά με το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά εκλογές. Σημείωσε ότι είναι αδιανόητο και ανήθικο να ζητούνται εκλογές, υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά πρόσθεσε ότι το ΚΙΝΑΛ θα είναι έτοιμο, όποτε κι αν διεξαχθούν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter