Σοκ: Μόλις 1% η απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Πολιτική Προστασία

Σοκ: Μόλις 1% η απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Πολιτική Προστασία
EUROKINISSI

Ανικανότητα στην απορρόφηση των πόρων για την πολιτική προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης αποκαλύπτει έρευνα του Ινστιτούτου ΕΝΑ. Ενώ με την κλιματική αλλαγή και την υποστελέχωση της Πυροσβεστικής η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως αποδείχθηκε με τις περυσινές πυρκαγιές ρεκόρ και τις καταστροφικές πλημμύρες, η κυβέρνηση είτε αδιαφορεί είτε δεν μπορεί λόγω ανεπάρκειας να απορροφήσει τα σχετικά κονδύλια.

Ετσι μόνο το 1% από τα ενταγμένα έργα έχει πληρωμές! Συγκεκριμένα τα ενταγμένα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 556,63 εκατ. ευρώ και οι έως τώρα πληρωμές είναι μόνο 5,34 εκατ. ευρώ.

Τι αναφέρει το Ινστιτούτο ΕΝΑ:

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υποδεικνύει υψηλό κίνδυνο για μια σειρά περιοχών. Η κατάσταση αυτή συναγερμού, αναμένεται ότι θα αποτελέσει τον κανόνα για όλη την καλοκαιρινή περίοδο.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, με αρμοδιότητα τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και κρίσεων καθώς και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η ετοιμότητα του Υπουργείου με όρους εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και επάρκειας ανθρώπινου δυναμικού, είναι καθοριστική για το πόσο αποτελεσματικά θα ανταπεξέλθει μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο.

Μεγάλο μέρος των ανωτέρω αναγκών έχει προβλεφθεί να καλυφθεί μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Υπουργείο – με στοιχεία μέχρι και 31.03.2024 – καταγράφει την παρακάτω δυναμική:

  • τα ενταγμένα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 556,63 εκατ. €
  • οι πληρωμές (δαπάνες) ανέρχονται σε 5,34 εκατ. ευρώ
  • οι δαπάνες αυτές αντιστοιχούν σε ποσοστό απορρόφησης μόλις 1%

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν στα δύο έργα συμβουλευτικής υποστήριξης του Υπουργείου καθώς και το υποέργο «Σύστημα διαχείρισης στόλου Οχημάτων GPS Πυροσβεστικού Σώματος, οχημάτων Πολιτικής Προστασίας Περιφερειών και Δήμων».

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται αναλυτικά τα ενταγμένα έργα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο «Ελλάδα 2.0» και οι πληρωμές έως και 31/03/2024.

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός: Δυναμική κινητοποίηση απέναντι στο νομοσχέδιο Κεφαλογιάννη που βαφτίζει απλούς συνοδούς ως… «ξεναγούς»

Συναγερμός στη Δραπετσώνα: 34χρονος τραυμάτισε με μαχαίρι τον θείο του – Αναζητείται ο δράστης

Λαμία: Με εγκαύματα 63χρονος αγρότης που προσπαθούσε να σβήσει φωτιά στο χωριό Κομποτάδες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter