Σοκ πληθωρισμού

Σοκ πληθωρισμού

Και τώρα στα πολύ δύσκολα. Ο πληθωρισμός, έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια, ανέβηκε πάνω από το 3%. Εφτασε το 3,4% για ολόκληρο τον χρόνο και το 1,5% για τον Οκτώβριο. Δυστυχώς όμως, εκτιμάται και από την έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς ότι θα κυμανθεί πάνω από 4% το α΄ εξάμηνο του 2022.

Η εκρηκτική αύξηση των τιμών στην Ελλάδα ήρθε για να μείνει, διαψεύδοντας όλες τις αναφορές Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και λοιπών «αρίστων» ότι θα είναι παροδική και θα τελειώσει στο τέλος του τρέχοντος έτους, με τις τιμές να επανέρχονται στα προηγούμενα μεγέθη τους.

Η επικοινωνία εδώ δεν πιάνει, κάτι που κατάλαβαν και τα ακριβοπληρωμένα ΜΜΕ, που βλέπουν τους τηλεθεατές να χλευάζουν τα φιλοκυβερνητικά ρεπορτάζ τους και τα άλλαξαν μπροστά στον φόβο μείωσης της τηλεθέασής τους. Θυμούνται το Mega πριν από το 2015 και δεν θέλουν να πάθουν τα ίδια. Η ακρίβεια όμως αναδιαρθρώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, προκαλώντας μείωση της κατανάλωσης ειδικά στα προϊόντα μη άμεσης ανάγκης. Αυτό φάνηκε ήδη στην αγορά, που στενάζει από έλλειψη πελατών, ενώ η εστίαση με την έξαρση της πανδημίας και σε συνάρτηση με τον χειμώνα, που σιγά σιγά δείχνει τα δόντια του, μπαίνει σε ένα βαθύ τούνελ κρίσης κατά το οποίο τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλούνται καθώς το πρωτογενές έλλειμμα τρέχει με πάνω από 7,7% του ΑΕΠ, κάνοντας δύσκολη έως απαγορευτική οποιαδήποτε νέα στήριξη σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η απόλυτα αποτυχημένη διαχείριση της οικονομίας και αντιμετώπιση της πανδημίας και των εκρηκτικών ανατιμήσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς του οδηγούν την κοινωνία για μια ακόμη φορά σε βίαιη φτωχοποίηση, χειρότερη και από αυτή των αρχών της δεκαετίας του 2010.

Και αυτήν τη φορά με τους ίδιους υπαίτιους!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter