Σοκ στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας από την επιλογή Στυλιανίδη

Σοκ στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας από την επιλογή Στυλιανίδη

Με την πριγκηπική του αντίληψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαξιώνει τη ΝΔ. «Μαλλιά κουβάρια» η σχέση με τον πρόεδρο της Κύπρου

Νέο σοκ προκάλεσε στο εσωτερικό της ΝΔ η απόφαση του πρωθυπουργού, μετά το φιάσκο με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, να απευθυνθεί στον Κύπριο πολιτικό Χρήστο Στυλιανίδη για την θέση του υπουργού στο νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρουν στις μεταξύ τους συζητήσεις οι βουλευτές «πρώτα απευθύνθηκε στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα σε έναν πολιτικό που είναι πολίτης ξένης χώρας, έστω και της Κύπρου. Με την ίδια λογική αύριο μπορεί να φέρει και έναν Γάλλο ή Γερμανό πολιτικό για να καλύψει μία κυβερνητική θέση». Εν ολίγοις οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη θεωρούν ότι με την πριγκηπική του αντίληψη ο πρωθυπουργός περιφρονεί το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, νυν βουλευτές, στελέχη που στο παρελθόν έχουν διατελέσει υπουργοί ή ακόμη και επίτροποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι δεν υπάρχει ένας ικανός πολιτικός στον χώρο της κεντροδεξιάς για να αναλάβει την συγκρότηση του υπουργείου. Συμπυκνωμένα λένε ότι πρόκειται «για μία ακόμη ένδειξη της περιφρόνησης και απαξίωσης της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θεωρεί ότι ολόκληρη η κεντροδεξιά παράταξη δεν διαθέτει έναν ικανό για την θέση πολιτικό». Το σκεπτικό ότι ο κ. Στυλιανίδης αντιμετώπισε παρόμοιες καταστάσεις σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης, αφήνει ερωτηματικά γιατί δεν έκανε αντίστοιχα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που αντιμετώπισε την διεθνή μεταναστευτική κρίση του 2015. Επιπλέον με δεδομένο ότι το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά έβγαζε “οργή” για την αρχική επιλογή του κ. Αποστολάκη, είναι ερώτημα πώς θα υποδεχθεί έναν πολιτικό που ήταν αναφανδόν υπέρ του σχεδίου Ανάν.

Έρχεται δε να προστεθεί στην εν γένει δυσαρέσκεια που προκάλεσε ο ανασχηματισμός και η αρχική επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη. Με εξαίρεση την σαμαρική ομάδα (που όμως και αυτή εκδήλωσε «οργή» για τον κ. Αποστολάκη), η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι μουδιασμένη από την ακροδεξιά στροφή που δείχνει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή του τρίτου προερχόμενου από τον ΛΑΟΣ, Θανάση Πλεύρη, για το κρίσιμο λόγω της πανδημίας υπουργείο Υγείας. Όπως σχολιάζουν «σίγουρα δεν είναι αυτό το προφίλ της μετριοπαθούς καραμανλικής ΝΔ». Η μετακίνηση μέσα σε μερικές ημέρες από έναν απόστρατο αξιωματικό σε έναν εν ενεργεία κύπριο πολιτικό προκαλεί ερωτηματικά. «Τι θέλει να συμβολίσει με τις αψυχολόγητες αυτές επιλογές ο πρωθυπουργός», αναρωτιούνται οι βουλευτές. Το Μέγαρο Μαξίμου, πέρα από το βιογραφικό του κ. Στυλιανίδη, δεν έχει δώσει ένα πολιτικό σκεπτικό για την επιλογή του.

Αυτή την φορά όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να κάνει «μαλλιά κουβάρια» και το κυπριακό πολιτικό σύστημα και να οδηγήσει σε οριακό σημείο την σχέση του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Πληροφορίες από κυπριακές πηγές αναφέρουν ότι η μεταξύ τους συνομιλία όταν τον ενημέρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρόθεσή του να κάνει υπουργό στην Ελλάδα ένα στέλεχός του ήταν «σύντομη και ψυχρή», ένδειξη της δυσαρέσκειας του κ. Αναστασιάδη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter