Σοκαριστικές εικόνες από τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο – Τραυματισμοί πολιτών (Photos – Video)

Σοκαριστικές εικόνες από τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο – Τραυματισμοί πολιτών (Photos – Video)

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από τη Σάμο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι βόρεια του νησιού, σε θαλάσσιο χώρο.

Σπίτια έχουν καταρρεύσει, δρόμοι και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει από τα τρία μικρού μεγέθους τσουνάμι που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο documentonews. gr από τον  διοικητή του νοσοκομείου Σάμου Νίκο Στεφανή υπάρχουν και πέντε ελαφρά τραυματίες με ορθοπεδικά τραύματα ενώ δεν υπάρχουν τραυματίες.

Διαβάστε επίσης: Τραυματίες από τον ισχυρότατο σεισμό 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο: Προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι – Εικόνες σοκ (Photos – Video – Live)

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται βόρεια της Σάμου, σε θαλάσσιο χώρο και το εστιακό βάθος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι μικρότερο των 10 χιλιομέτρων, πρόκειται δηλαδή για επιφανειακό σεισμό. Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας όπως στην Αττική αλλά και στην Ρόδο, στην Σύρο, στην Κρήτη.

Διαβάστε επίσηςΗ στιγμή που τα Ρίχτερ χτύπησαν τη Σάμο (Video)

«Υπάρχουν πάρα πολλές ζημιές μέσα στα σπίτια. Εξω δεν έχουμε ακόμη εικόνα. Ακούγονται σειρήνες από πυροσβεστικά και συναγερμοί», είπε κάτοικος του Νέου Καρλοβασίου στο documentonews.gr. 



https://www.facebook.com/24samos/videos/1566319416884889

https://www.facebook.com/24samos/videos/d41d8cd9/374614267215953/

https://www.facebook.com/24samos/videos/d41d8cd9/649353732606699/





Το Καρλόβασι είναι εκείνο που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές με πτώσεις κυρίως παλιών κτηρίων και κατολισθήσεις. Σοβαρή ωστόσο, είναι η ζημιά που έχει υποστεί ο ιερός Ναός Παναγίας Θετόκου στο Καρλόβασι της Σάμου αφού όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, έχει καταρρεύσει μέρος του ναού.

Από τις φωτογραφίες που έρχονται στη δημοσιότητα, τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει στη Σάμο είναι κυρίως παλιά, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους.

Στο νησί μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές που έχει υποστεί το νησί.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία-Σεισμός: 4 νεκροί και 120 τραυματίες- Συνεργεία ψάχνουν για εγκλωβισμένους στα κτίρια της Σμύρνης που κατέρρευσαν – (Video & Photos)

Συγκεκριμένα, στη Χίο μεταβαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και στη Σάμο ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, μετά το σεισμό που έπληξε την περιοχή.

Ωστόσο όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένας τραυματισμός αιτούντων άσυλο και εργαζομένων, ούτε ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις των δομών φιλοξενίας.

Επίσης τονίζεται ότι το υπουργείο είναι σε διαρκή επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για δομές που έχουν αναπτυχθεί σε παραθαλάσσιες περιοχές και διατρέχουν κίνδυνο από -επακόλουθα του σεισμού- φαινόμενα.

Ταυτόχρονα, αιτούντες άσυλο που διέμεναν σε καταλύματα πλησίον της θάλασσας, έχουν ήδη μεταφερθεί σε υψηλότερα επίπεδα εντός των δομών φιλοξενίας, όπου και διαβιούν.

https://www.facebook.com/24samos/videos/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%B7-%CE%B8%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B1-%CE%B2%CE%B3%CE%AE%CE%BA%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%AC/1028887274238939/

Αντιδήμαρχος Μαραθόκαμπου: «Πρόβλημα στο επαρχιακό δίκτυο, πολλές ζημιές σε καταστήματα»

Ο αντιδήμαρχος του νησιού Δημήτρης Βολακάκης αναφέρει στο documentonews πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και πολλές ζημιές σε καταστήματα στον Μαραθόκαμπο της Σάμου, κάνει λόγο στο documentonews.gr ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Βολακάκης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να μετρήσουμε και να δούμε τις ζημιές. Υπάρχουν πάρα πολλές ζημιές σε διάφορα καταστήματα, σε σούπερ μάρκετ κτλπ. Πρόβλημα υπάρχει και στο επαρχιακό δίκτυο».

Νωρίτερα, μιλώντας στο documentonews.gr ο κ. Βολακάκης είχε δηλώσει: «Ήταν πολύ τρομακτικό αυτό που βιώσαμε. Δουλεύαμε πάνω στο βουνό εκείνη την ώρα και κατακρυκούλσαν βράχια. Προς το παρόν βλέπω ότι δεν έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα. Ακούω ότι στο Καρλόβασι έχουν γίνει ζημιές. Υπάρχει θέμα σοβαρό».







Βγήκε η θάλασσα στη στεριά

Από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός, οι αρχές προειδοποίησαν για τσουνάμι. Οι αρχές έχουν απομακρύνει τον κόσμο από το λιμάνι της Σάμου καθώς ο παραλιακός δρόμος του νησιού έχει πλημμυρίσει. Έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής τρία μικρά τσουνάμι, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν πως το φαινόμενο είναι πιθανό να συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες.



«Πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί»

«Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός», επισημαίνει στο Documentonews ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος. «Το 1904 είχε εκδηλωθεί σεισμική δόνηση ανάλογου μεγέθους, αλλά στα νότια της Σάμου, ενώ και στην τουρκική ακτή έχουν υπάρξει σεισμοί ανάλογου μεγέθους. Όμως, στα βόρεια του νησιού της Σάμου δεν είχε καταγραφεί μέχρι τώρα τόσο ισχυρός σεισμός. Αναμένονται μετασεισμικές δονήσεις και ισχυροί μετασεισμοί (με μέγεθος έως και λίγο μικρότερο από τον κύριο σεισμό)», σημειώνει ο Σταύρος Τάσσος.

Για κύριο σεισμό μίλησε και ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης στην ΕΡΤ ενώ τόνισε πως οι μετασεισμοί θα είναι πολλοί και ισχυροί και θα εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και για μήνες. Ωστόσο, τόνισε πως δεν πρέπει να ανησυχούμε πως ο σεισμός αυτός θα ενεργοποιήσει κι άλλα ρήγματα.

Ωστόσο, προέβλεψε πως η επόμενη νύχτα θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη καθότι αναμένονται μετασεισμοί αρκετά σημαντικής έντασης.

Διαβάστε επίσηςΣεισμός στη Σάμο: Ισχυροί μετασεισμοί ακόμα και 6 Ρίχτερ


«Πρόκειται για ρήγμα στα βόρεια της Σάμου, με διεύθυνση από ανατολή, παράλληλα με τις βόρειες ακτές του νησιού. Είναι το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε ανάλογου μεγέθους σεισμό το 1910» επισημαίνει στο documentonews.gr και ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Το ευρωμεσογειακό και το γερμανικό ινστιτούτο δίνουν μέγεθος 7 Ρίχτερ. Έχουμε αρκετούς μετασεισμούς, αναμένονται πολλοί ακόμη και μεγάλοι μετασεισμοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να υπερβούν και τα 6 Ρίχτερ. Είναι πρόωρο και παρακινδυνευμένο να πούμε ότι θα επηρεαστούν άλλα ρήγματα. Ενδέχεται να συμβεί, αλλά υπό προϋποθέσεις. Ήδη πάντως παρατηρήθηκε μικρό τσούναμι» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος. 

https://www.facebook.com/samos.times/videos/d41d8cd9/777681596112164/

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F24samos%2Fvideos%2F398074301362374%2F&show_text=false&width=560

null

Δείτε επίσης: Σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος στο documentonews.gr: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο documentonews.gr: Αναμένονται μετασεισμοί ακόμα και πάνω από 6 Ρίχτερ

Κάτοικος της Σάμου στο documentonews.gr: «Πιο ισχυρός και πιο αισθητός» από τον σεισμό 6,9 Ρίχτερ του 1955

Σεισμός στη Σάμο: Ισχυροί μετασεισμοί ακόμα και 6 Ρίχτερ

Η στιγμή που τα Ρίχτερ χτύπησαν τη Σάμο (Video)

Σάμος: Η θάλασσα βγήκε στη στεριά από τον ισχυρότατο σεισμό (Video)

Λέκκας: Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα – Φόβος για τσουνάμι

Σκορδίλης: Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό

Σεισμός: Τι δίνουν τα γεωδυναμικά ινστιτούτα ανά τον κόσμο για τον σεισμό στη Σάμο

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter