Σοκαριστική εκτίμηση στο Μεξικό: Ίσως τα θύματα του κορονοϊού να είναι δεκάδες χιλιάδες περισσότερα

Σοκαριστική εκτίμηση στο Μεξικό: Ίσως τα θύματα του κορονοϊού να είναι δεκάδες χιλιάδες περισσότερα

Οι αρχές του Μεξικού έχουν καταγράψει 122.765 επιπλέον θανάτους από αυτούς που αναμένονταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού έως τα τέλη Ιουλίου, ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας με έκθεσή του για τη λεγόμενη πλεονάζουσα θνησιμότητα, γεγονός που σημαίνει ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερος από αυτόν που καταγράφεται επίσημα ως αυτό το στάδιο.

Το Μεξικό έχει καταμετρήσει – ως χθες Σάββατο – 67.326 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 629.409 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με άλλα λόγια έχει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο εξαιτίας του ιού, που έχει μολύνει πάνω από 26 εκατομμύρια ανθρώπους στην υφήλιο.

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης επισημαίνουν εξαρχής συχνά ότι ο αριθμός των μολύνσεων μάλλον είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, απόκλιση που εξηγούν ότι οφείλεται στα συγκριτικά λίγα τεστ που διενεργούνται.

Μετά την πιο πρόσφατη εθνικής κλίμακας μελέτη της για τον δείκτη πλεονάζουσας θνησιμότητας – ένα διεθνώς παραδεκτό μέσο για τον προσδιορισμό του αντίκτυπου της πανδημίας – το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως πέθαναν 122.765 περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι αναμενόταν την περίοδο από τα μέσα του Μαρτίου ως την 1η Αυγούστου.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στο Μεξικό στις αρχές του Αυγούστου ανερχόταν σε 47.000 νεκρούς, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως τα θύματα της πανδημίας ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερα.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας σημείωσαν ότι οι επιπλέον θάνατοι, που είναι πάνω από τον μέσο όρο των θανάτων την τετραετία από το 2015 ως το 2018, δεν οφείλονταν κατ’ ανάγκη στον κορονοϊό, θα μπορούσαν να οφείλονται και σε άλλα αίτια.

Μολαταύτα ο Ρικάρδο Κορτές Αλκάλα, γενικός διευθυντής του τμήματος προαγωγής της δημόσιας υγείας στο υπουργείο, αναγνώρισε πως ο κορονοϊός καταφέρνει βαρύ χτύπημα στον πληθυσμό.

«Όταν ένας νέος βιολογικός παράγοντας μεταδίδεται (…) από το ζωικό βασίλειο στους ανθρώπους, προκαλεί πάντα επιπλέον επιβάρυνση με πολλούς να αρρωσταίνουν, όπως βλέπουμε πολύ καθαρά, και με επιπλέον επιβάρυνση της θνησιμότητας», είπε. «Αυτό που θέλουμε είναι αυτό το φορτίο να παραμείνει όσο χαμηλότερο είναι εφικτό», πρόσθεσε.

Χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως εντοπίστηκαν 6.319 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και 475 επιπλέον θάνατοι.

Την Παρασκευή, ο μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, κατέγραψε χωρίς να κρύβει την ανησυχία του ότι η σταθερή μείωση των νέων κρουσμάτων μόλυνσης ανεστάλη τη χρονική περίοδο μεταξύ της 9ης Αυγούστου και της 22ης Αυγούστου.

«Αυτό είναι οπωσδήποτε ανησυχητικό, όλοι μας θα θέλαμε (ο αριθμός των κρουσμάτων) να συνεχίσει να μειώνεται ώσπου η πανδημία να εξαφανιστεί», παραδέχθηκε ο υφυπουργός.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter