Σοκαριστική έρευνα: 9000 παιδιά ανύπαντρων γυναικών πέθαναν σε ιδρύματα στην Ιρλανδία

Σοκαριστική έρευνα: 9000 παιδιά ανύπαντρων γυναικών πέθαναν σε ιδρύματα στην Ιρλανδία

Ένα αποτρόπαιο έγκλημα διαρκείας αποκαλύφθηκε σε όλο του το εύρος στην Ιρλανδία.

Μετά από πολυετείς έρευνες έγινε γνωστό ότι μεταξύ του 1922 και του 1998 πέθαναν σε 18 ιδρύματα στην επικράτεια της χώρας 9000 παιδιά, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε βρεφική ηλικία, που είχαν γεννηθεί από ανύπαντρες μητέρες.

Το ποσοστό της θνησιμότητας έφτασε περίπου 15% και ήταν κατά πολύ υψηλότερο του αντίστοιχου ποσοστό της χώρας κάτι που σημαίνει ότι πολλά από τα παιδιά αφέθηκαν στην τύχη τους χωρίς σοβαρή περίθαλψη.

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και δημιούργησε ακόμη και πολιτικούς τριγμούς. Ο Πρωθυπουργός της χώρας Μάικλ Μάρτιν αναμένεται να ζητήσει επίσημα συγγνώμη για λογαριασμό της πολιτείας.

Η σχετική έκθεση κάνει λόγο “για ένα σκοτεινό, επαίσχυντο κεφάλαιο της ιστορίας της χώρας” και κάλεσε την εκκλησία, που είχε την ευθύνη για τα ιδρύματα, να ζητήσει επίσης συγγνώμη.

Διαχειριζόμενα από μοναχές και το ιρλανδικό κράτος, αυτά τα ιδρύματα, που λειτουργούσαν έως το 1998, δέχονταν νεαρά κορίτσια και νεαρές γυναίκες που είχαν απορριφθεί από τις οικογένειές τους. Θεωρούμενα νόθα, τα παιδιά που γεννήθηκαν εκεί χωρίζονταν συχνά από τις μητέρες τους και στη συνέχεια δίνονταν για υιοθεσία, διακόπτοντας όλους τους δεσμούς με τις βιολογικές οικογένειές τους.

«Η έκθεση, επίσης, καθιστά ξεκάθαρο ότι εδώ και δεκαετίες, η Ιρλανδία είχε μια ασφυκτική, καταπιεστική και βάναυση κουλτούρα μισογυνισμού, όπου ένας διάχυτος στιγματισμός ανύπαντρων μητέρων και των παιδιών έκλεψε από αυτούς τους ανθρώπους την ελευθεροβουλία τους και μερικές φορές το μέλλον τους», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για θέματα παιδικής ηλικίας, Ρόντερικ Ο’ Γκόρμαν.

Μυστικά & Documento

05/12/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter