Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: «Παραδώσαμε πλοία που περιπολούν στο Αιγαίο και ο Μητσοτάκης μας δυσφημεί»

Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: «Παραδώσαμε πλοία που περιπολούν στο Αιγαίο και ο Μητσοτάκης μας δυσφημεί»

Απάντηση στα υποτιμητικά σχόλια του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση της ελληνογαλλικής συμφωνίας έδωσε το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, «ΤΡΙΑΙΝΑ», τονίζοντας ότι επισκεύασαν «τα καμάρια του Στόλου» του Π.Ν., αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δίνει επιχειρήματα στους διεθνείς ανταγωνιστές και αποτρέπει τους δυνητικούς πελάτες να απευθυνθούν στα Ελληνικά Ναυπηγεία για νέες παραγγελίες ή επισκευές».

Αναλυτικά η ανακοίνωση – απάντηση των εργαζομένων στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι η εμπλοκή των ελληνικών ναυπηγείων στην κατασκευή των φρεγατών Belhara θα σήμαινε αυτομάτως καθυστέρηση παράδοσης τους:

Απογοήτευση προκάλεσε στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση της Γαλλοελληνικής Αμυντικής Συμφωνίας, σχετικά με τις δυνατότητες των Ναυπηγείων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι τα Ναυπηγεία λόγω, όπως είπε, των προβλημάτων των προηγούμενων ετών, είναι αμφίβολο αν έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν με αξιοπιστία ένα τέτοιο πλοίο, όπως οι φρεγάτες BELHARA.

Περιμέναμε από τον Πρωθυπουργό να ανακοινώσει τουλάχιστον ότι στα πλαίσια της γενικότερης συμφωνίας κάποιες από τις φρεγάτες ή έστω τα πλοία “ενδιάμεσης” ή ενισχυτικής λύσης θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα. Ώστε να μεταφερθεί και νέα τεχνογνωσία στα Ελληνικά Ναυπηγεία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης. Όπως άλλωστε ακούγαμε μέχρι σήμερα ότι είναι και ο κυβερνητικός στόχος.

Αντί όμως γι’ αυτό, ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό αντί να αναφέρεται και να διαφημίζει τις αποδεδειγμένες ικανότητες των Ελληνικών Ναυπηγείων, να τις αμφισβητεί ευθέως. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισαν στο παρελθόν τα Ναυπηγεία για να “στηρίξει” αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης.

Αλλά αν τα ναυπηγεία μας δεν έχουν “αξιοπιστία”, πώς μέχρι χθες η Κυβέρνηση (όπως τουλάχιστον διέρρεε) διαπραγματευόταν με τους υποψήφιους προμηθευτές των φρεγατών την κατασκευή τους στα Ελληνικά Ναυπηγεία. Τι άλλαξε ξαφνικά και ενώ τα Ελληνικά Ναυπηγεία ήταν ικανά να φέρουν σε πέρας την κατασκευή των φρεγατών, απαξιώνονται από τον Πρωθυπουργό κατ’ αυτό τον τρόπο;

Φυσικά δεν άλλαξε τίποτε για τα Ναυπηγεία. Αυτό που άλλαξε μέσα σε μια στιγμή είναι οι Κυβερνητικές θέσεις. Οι εργαζόμενοι και η Ναυπηγική Βιομηχανία στην Ελλάδα έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε και να επισκευάσουμε πλοία διαφόρων τύπων τόσο για το εμπορικό όσο και το Πολεμικό Ναυτικό. Έχουμε επισκευάσει και κατασκευάσει χιλιάδες τύπους πλοίων, μεταξύ άλλων φορτηγά πλοία και πλοία μεταφοράς πετρελαίου και των παραγώγων του, πλοία-ψυγεία, ακτοπλοϊκά, ρυμουλκά, πλωτές δεξαμενές για το εμπορικό ναυτικό. Έχουμε κατασκευάσει τροχαίο υλικό. Έχουμε κατασκευάσει φρεγάτες, κανονιοφόρους και υποβρύχια. Μπορούμε να εκτελέσουμε οποιαδήποτε βιομηχανική κατασκευή.

Υπενθυμίζουμε στον Πρωθυπουργό και γενικά στην Κυβέρνηση (που το γνωρίζουν άλλωστε) ότι κατά τα τελευταία χρόνια στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατασκευάστηκαν οι φρεγάτες ΜΕΚΟ και κανονιοφόροι. Κατασκευάστηκαν επίσης τρία (3) υποβρύχια τύπου 214, τα Ματρώζος, Κατσώνης, και Πιπίνος ενώ έγινε και η μετασκευή του υποβρυχίου Ωκεανός. Όλα τους παραδόθηκαν στις υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι αυτά που περιπολούν καθημερινά στο Αιγαίο. Είναι αυτά τα οποία αποτελούν το καμάρι του Στόλου. Είναι τα ίδια για τα οποία συχνά πυκνά από τα πιο αρμόδια χείλη ακούγονται τα καλύτερα σχόλια για την αρτιότητα κατασκευής τους.

Συγχρόνως επισκευάστηκαν και συντηρηθήκαν τα 5 τελευταία χρόνια 10 τουλάχιστον φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και ακόμη : κανονιοφόροι, πυραυλάκατοι, φορτηγίδες καταλοίπων και τα ταχύπλοα SAAP. Κατασκευάστηκαν ακόμη ένα νέο υπερσύγχρονο σκάφος ανορθόδοξου πολέμου για το ΠΝ, και ένας προσομοιωτής για την εκπαίδευση των στελεχών στο Π.Ν. Επισκευάστηκε και συντηρήθηκε το θωρηκτό πλοίο Αβέρωφ.

Και όσο για τα προβλήματα του παρελθόντος, γνωρίζει πολύ καλά ο Πρωθυπουργός ότι τα προβλήματα τα δημιούργησαν οι Κυβερνήσεις…

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, εκτός από το ότι φαίνεται να αποκλείουν από τα Ελληνικά Ναυπηγεία τη δυνατότητα κατασκευής νέων πολεμικών σκαφών, φοβούμαστε ότι θα επηρεάσουν δραματικά την πορεία των Ναυπηγείων από εδώ και πέρα, αφού δίνουν επιχειρήματα στους διεθνείς ανταγωνιστές και αποτρέπουν τους δυνητικούς πελάτες να απευθυνθούν στα Ελληνικά Ναυπηγεία για νέες παραγγελίες ή επισκευές.

Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά καλούμε τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να αποφεύγουν δηλώσεις αμφισβήτησης και δυσφημιστικούς χαρακτηρισμούς και να δεσμευτούν ότι θα διατηρήσουν και θα επαυξήσουν τη συμμετοχή των Ελληνικών Ναυπηγείων στην κάλυψη των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού σε έργα και εργασίες συντήρησης, επισκευής αλλά και νέων κατασκευών. Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων ειδικά του Σκαραμαγκά έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε τη γνώση, την εμπειρία και την τεχνογνωσία και μπορούμε να συμβάλλουμε τα μέγιστα ώστε τα πολεμικά μας πλοία να είναι στην πρώτη γραμμή, αξιόπλοα και αξιόμαχα στην υπεράσπιση της πατρίδας μας, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter