S.O.S εκπέμπουν μεγάλες εταιρείες εστίασης – Τι ζητούν με επιστολή τους προς τον Μητσοτάκη

S.O.S εκπέμπουν μεγάλες εταιρείες εστίασης – Τι ζητούν με επιστολή τους προς τον Μητσοτάκη

Άμεσα μέτρα για τον κλάδο της εστίασης που πλήττεται έντονα από τον πανδημία, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και -προφανώς- οι εργαζόμενοι ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μεγάλες εταιρείες του κλάδου. 

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), η οποία εκπροσωπεί αλυσίδες όπως τα Goody’s, τα Everest, τον «Γρηγόρη» και τα Friday’s, σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη απευθύνει έκκληση να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την «ανακούφιση» των επιχειρήσεων προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η ΕΠΟΕΣ στην επιστολή ζητά να θεσπισθεί κεντρικά η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% για τους επόμενους έξι μήνες και παράλληλα να μειωθεί το ΦΠΑ στο 6% για τον επόμενο ένα χρόνο, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών. 

Συγκεκριμένα με δηλώσεις του προς την ιστοσελίδια mononews.gr ο γενικός διευθυντής της Ένωσης, Γιάννης Λιάρος, μίλησε για δυο αναγκαίες παρεμβάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν τον κλάδο να επιβιώσει έως ότου ομαλοποιηθούν οι συνθήκες.

Η οικειοθελής μείωση των ενοικίων που υιοθετήθηκε ως λύση πριν από κάποιο διάστημα, σημειώνει, εκτός του ότι είχε πολλές αδυναμίες (οι φοροελαφρύνσεις που δίδονταν ως κίνητρο για να αποδεχθούν οι ιδιοκτήτες τη μείωση αφορούσαν μόνο φυσικά πρόσωπα και όχι εταιρείες) δεν έχει αποδώσει καρπούς και πλέον δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα.

Η κατάσταση στον κλάδο από τότε, σύμφωνα με τον κ. Λιάρο, έχει επιδεινωθεί δραματικά και λόγω των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία των εστιατορίων (π.χ. μείωση ωραρίου, μείωση χωρητικότητας στο 50%, χρήση μάσκας ακόμη και όταν κάθονται οι πελάτες). Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά η κάμψη των πωλήσεων ενδέχεται να υπερβαίνει ακόμη και το 40%! «Η εξίσωση είναι τρομερά δύσκολη», υπογραμμίζει το στέλεχος της ΕΠΟΕΣ, επαναλαμβάνοντας πως χρειάζεται να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ο κ. Λιάρος εκφράζει φόβους για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, οι οποίες κινούνται ήδη οριακά και ελπίζει να κινητοποιηθεί άμεσα η κυβέρνηση, προτού κλείσουν μαζικά καταστήματα και δημιουργηθούν στρατιές ανέργων. Η μάχη, όπως λέει, είναι κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες, και διαφαίνεται πολύ δύσκολη.

Ας σημειωθεί πως σήμερα οι Φούρνοι Βενέτης ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στο κλείσιμο πέντε καταστημάτων εντός του Ν. Αττικής λόγω των επιπτώσεων της Covid-19 αλλά και της αδιαλλαξίας ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι αρνούνται να προσαρμόσουν τα ενοίκια στα δεδομένα της εποχής.

Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 ο τζίρος στην εστίαση, με βάση όσα δηλώνονται μόνο από τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και υποβάλλουν στοιχεία σε μηνιαία βάση, διαμορφώθηκε σε 511,9 εκατ. ευρώ έναντι 960,6 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, καταγράφοντας μείωση 46,7%.

Πληροφορίες: mononews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter