Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, επανεξάγονται από τις εταιρείες για μεγαλύτερο κέρδος!

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, επανεξάγονται από τις εταιρείες για μεγαλύτερο κέρδος!

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και φαρμακευτικών σκευασμάτων με υψηλή ζήτηση άρχισε να παρατηρείται στην Ελλάδα, ως συνέπεια της επιλογής του ΕΟΦ να επιτρέψει τις επανεξαγωγές που έως πρότινος απαγορεύονταν.

Από τις αρχές του 2022

Σε καταγγελία για ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά είχε προχωρήσει τις 7 Ιανουαρίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.  Σε ανακοίνωσή του ο ΦΣΕ είχε τότε αναφέρει ότι «οι ελλείψεις στη τροφοδοσία των φαρμακείων για φάρμακα πρώτης ανάγκης των ασθενών έχουν φτάσει σε απελπιστικό επίπεδο» και είχε καλέσει το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ «να παρέμβουν άμεσα διότι εν καιρώ πανδημίας η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των πολιτών». Στην έκκληση του Φαρμακευτικού Συλλόγου είχε απαντήσει την ίδια μέρα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υποστηρίζοντας ότι οι ελλείψεις αφορούσαν μόνο συγκεκριμένα φάρμακα, ότι είχαν συγκυριακό χαρακτήρα και οφείλονταν στις αργίες της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, και ότι από την επόμενη εβδομάδα ο ανεφοδιασμός της αγοράς θα αποκαθίστατο.

Από τότε όμως έχουν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες και αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, οι ελλείψεις φαρμάκων και σκευασμάτων υψηλής ζήτησης επιμένουν, και μάλιστα δεν παρατηρούνται μόνο στα φαρμακεία αλλά και στις φαρμακαποθήκες και τις εταιρείες διανομής φαρμακευτικών προϊόντων, που αδυνατούν να εκτελέσουν παραγγελίες καθώς δεν έχουν διαθέσιμο στοκ.

Οι μεγάλες φαρμακαποθήκες επιλέγουν επανεξάγουν τα εισαγόμενα φάρμακα

Έτσι φαίνεται πως όπως καταγγέλλουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι,  αν και ο Υπουργός Υγείας δεν θέλει να το αναγνωρίσει, ο βασικός λόγος για τον οποίο λείπουν φάρμακα είναι οι εξαγωγές. Τα περισσότερα φάρμακα στα οποία υπάρχουν ελλείψεις είναι εισαγόμενα  χαμηλού κόστους κι επειδή η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως έχει πολύ χαμηλότερες τιμές από άλλες χώρες, οι μεγάλες φαρμακοποθήκες προτιμούν να επανεξάγουν τα εισαγόμενα φάρμακα αντί να τα διαθέτουν στην εγχώρια αγορά προκειμένου να αποκομίζουν πολύ μεγαλύτερο κέρδος.

Στο διάστημα 2020-2021, και λόγω της πανδημίας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είχε θέσει αυστηρούς περιορισμούς στην επανεξαγωγή εισαγόμενων φαρμάκων, η οποία επιτρέπονταν μόνο αν ήταν διασφαλισμένη η επάρκεια του κάθε σκευάσματος στην ελληνική αγορά.

Ο ΕΟΦ επέτρεψε τις εξαγωγές

Πριν κάποιες εβδομάδες, όμως ο ΕΟΦ, πιθανότατα υπό την πίεση των μεγάλων φαρμακαποθηκών που κάνουν τις εξαγωγές και με την αποδοχή της κυβέρνησης που πρόθυμα υιοθετεί τα αιτήματα των ισχυρών επιχειρήσεων, ήρε την απαγόρευση των εξαγωγών πολλών φαρμάκων, με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών και τις σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα που παρατηρούνται στη χώρα μας και μάλιστα εν μέσω  υγειονομικής κρίσης.

Φαρμακοποιοί: έλλειψη κοινωνικής ευθύνης

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι για σήμερα 25 Ιανουαρίου ήταν προγραμματισμένη η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης για ακύρωση των αποφάσεων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων που έχουν υποβάλλει οι μεγάλες φαρμακαποθήκες. Η υπόθεση πήρε αναβολή, όμως το θέμα της επάρκειας φαρμάκων έχει κρίσιμη σημασία για τους ασθενείς, γι αυτό και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με χτεσινή ανακοίνωσή του,  χαρακτηρίζει «εκτός κάθε λογικής» την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ με την οποία αίρει την απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων και κατηγορεί τους φαρμακοαποθηκάριους, για «παντελή έλλειψη κοινωνικής ευθύνης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter