Σοβαρή καταγγελία από το ABR για βίαιο pushback του λιμενικού στη Χίο

Σοβαρή καταγγελία από το ABR για βίαιο pushback του λιμενικού στη Χίο
Φωτογραφία από βίντεο του ABR

Η Aegean Boat Report (ABR) μια νορβηγική ΜΚΟ, που παρακολουθεί και μοιράζεται δεδομένα σχετικά με την κίνηση των ανθρώπων στο Αιγαίο Πέλαγος καταγγέλλει πως μια ομάδα 12 ατόμων συνελήφθη στο νησί της Χίου, αφού είχαν φτάσει με βάρκα από την Τουρκία μαζί με άλλους 27.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως από χθες στις 10 το πρωί η τούρκικη ακτοφυλακή εντόπισε 8 άτομα στο νησί Καραάδα, το οποίο βρίσκεται 16 χλμ από τη Χίο. Σημειώνεται επίσης πως το κορμί ενός ανθρώπου ξεβράστηκε στην ακτή ενώ δύο άτομα έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα. Ενώ σε βίντεο – μαρτυρία οι επιζήσαντες πρόσφυγες περιγράφουν καρέ- καρέ τον βασανισμό που υπέστησαν στα χέρια των ελληνικών αρχών.

«Πριν αναγκαστούν να επιστρέψουν στη θάλασσα, μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία, τους αφαίρεσαν τα υπάρχοντά τους και τους ξυλοκόπησαν 10 κουκουλοφόροι. Ένας από αυτούς μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο, “μπορούσαμε να τον δούμε να απομακρύνεται” εξήγησε ένα από τα θύματα, “νομίζουμε ότι τον είχαν σκοτώσει”. Σε βιντεοσκοπημένη κατάθεση, ένα από τα θύματα εξηγεί πώς 11 από αυτά τα πήρε πίσω και τα πέταξε στη θάλασσα η ελληνική ακτοφυλακή, χωρίς σωσίβια, μερικά με χειροπέδες», αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση της ABR.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter