Σουδάν: Διακοπή των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση πυρός – Στους δρόμους ξανά το πυροβολικό

Σουδάν: Διακοπή των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση πυρός – Στους δρόμους ξανά το πυροβολικό

Στο στόχαστρο του πυροβολικού βρέθηκαν σημεία της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ, καθώς ο στρατός απέσυρε τους απεσταλμένους από τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, βάσεις των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο μπήκαν στο στόχαστρο των κανονιών του στρατού του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ανέφεραν κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακούγονταν «πυρά βαρέος πυροβολικού από βάσεις του στρατού» στο βόρειο τμήμα της πόλης, εξήγησε κάτοικος της πρωτεύουσας, την 47η ημέρα του πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.800 ανθρώπους, κατά υπολογισμούς της ACLED, μη κυβερνητικής οργάνωσης που παρακολουθεί συστηματικά ένοπλες συρράξεις.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το κλείσιμο εννιά νοσοκομείων στην Αλ Τζαζίρα, πολιτεία που γειτονεύει με το νότιο Χαρτούμ κι έχει υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες οικογένειες εκτοπισμένων, «εξαιτίας της παρουσίας των ΔΤΥ, που απειλούν το προσωπικό και τον εφοδιασμό» των δομών υγείας αυτών.

Τα τρία τέταρτα των νοσοκομείων στις εμπόλεμες ζώνες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με συλλογικό όργανο των γιατρών. Τα υπόλοιπα καλούνται να ανταποκριθούν με το υλικό τους σχεδόν εντελώς εξαντλημένο και χωρίς καν να μπορούν να βάλουν μπρος τις γεννήτριες, ελλείψει καυσίμων.

Στο Χαρτούμ, κάτοικοι λένε πως τους έδιωξαν από τα σπίτια τους μέλη των ΔΤΥ. Κάποιοι φιλοξενήθηκαν από γείτονές τους καθώς οι παραστρατιωτικοί εγκαταστάθηκαν σε αυτά, ή τα μετέτρεψαν σε θέσεις μάχης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter