Σουδάν: Εκκληση ΟΗΕ για ανάληψη δράσης κατά των σφαγών αμάχων

Σουδάν: Εκκληση ΟΗΕ για ανάληψη δράσης κατά των σφαγών αμάχων

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απαίτησε χθες Σάββατο να αναληφθεί «άμεση δράση» για να σταματήσουν οι φόνοι ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Ελ Τζενέινα, πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, από αραβικές πολιτοφυλακές που βοηθούν οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

«Ανησυχούμε πολύ για το γεγονός ότι τέτοιοι φόνοι χωρίς διάκριση συνεχίζονται και καλούμε να αναληφθεί άμεση δράση για να τερματιστούν», τόνισε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ανακοίνωσή της.

«Στους ανθρώπους που φεύγουν για να σωθούν από την Ελ Τζενέινα πρέπει να παρέχονται εγγυήσεις ασφαλούς διέλευσης και οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση για να ανασύρουν τα πτώματα των δολοφονημένων», συνεχίζει το κείμενο.

Η Ύπατη Αρμοστεία συγκέντρωσε πληροφορίες παίρνοντας συνεντεύξεις από πρόσφυγες που έφυγαν από την Τζενέινα και την πολιτεία και βρίσκονται στο γειτονικό Τσαντ.

Σύμφωνα με τις «συγκλίνουσες» μαρτυρίες τους, τα μέλη της φυλής Μασαλίτ ειδικά βρίσκονται στο στόχαστρο.

«Από τους 16 ανθρώπους από τους οποίους μπορέσαμε να πάρουμε συνεντεύξεις μέχρι τώρα, οι 14 ανέφεραν πως έγιναν μάρτυρες εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες και στοχοποίηση ομάδων αμάχων στον δρόμο ανάμεσα στην Ελ Τζενέινα και στα σύνορα — είτε με πυρά εξ επαφής σε ανθρώπους που είχαν αναγκαστεί να ξαπλώσουν στο έδαφος, ή με πυρά στο πλήθος», τόνισε η Ύπατη Αρμοστεία.

Οι μαρτυρίες αυτές σχετίζονται με φόνους που διαπράχθηκαν τη 15η και τη 16η Ιουνίου, καθώς επίσης και την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ στις αρχές της εβδομάδας, τουλάχιστον 1.100 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μόνο στην Ελ Τζενέινα. «Αντιλαμβανόμαστε ότι οι δολοφονίες και άλλες βίαιες ενέργειες συνεχίζονται και συνοδεύονται από επίμονο λόγο μίσους εναντίον της κοινότητας των Μασαλίτ, συμπεριλαμβανομένων καλεσμάτων να σκοτωθούν και να διωχθούν από το Σουδάν».

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τους ηγέτες των ΔΤΥ να «καταδικάσουν αμέσως και χωρίς αμφισημίες και να σταματήσουν τους φόνους ανθρώπους που διαφεύγουν από την Ελ Τζενέινα, καθώς και τις άλλες βιαιότητες και τη ρητορική μίσους σε βάρος τους στη βάση της εθνικής τους ταυτότητας».

Αξιώνει επίσης οι δράστες των δολοφονιών και άλλων βίαιων ενεργειών να λογοδοτήσουν.

Για την Ύπατη Αρμοστεία, η Τζενέινα δεν είναι πλέον κατοικήσιμη, καθώς απαραίτητες υποδομές έχουν καταστραφεί και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας συνεχίζει να εμποδίζεται.

Ζητεί να «δημιουργηθεί αμέσως ανθρωπιστικός διάδρομος» από την Ελ Τζενέινα στο Τσαντ και να δοθούν εγγυήσεις «για την ασφαλή διέλευση των αμάχων» ώστε να φύγουν από τις περιοχές όπου εκτυλίσσονται εχθροπραξίες.

Στο Σουδάν ξέσπασε τη 15η Απριλίου πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του 2021, και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, υπαρχηγού της χούντας που μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του. Το Νταρφούρ, όπως και η πρωτεύουσα Χαρτούμ, πλήττεται ιδιαίτερα από τις εχθροπραξίες. Η αχανής περιοχή αυτή είχε υπάρξει ήδη θέατρο εμφυλίου πολέμου και φρικαλεοτήτων τα χρόνια του 2000.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter