Σουδάν: Τουλάχιστον 20 χωρικοί δολοφονήθηκαν από ενόπλους στο Νταρφούρ

Σουδάν: Τουλάχιστον 20 χωρικοί δολοφονήθηκαν από ενόπλους στο Νταρφούρ

Νεκροί από πυρά ενόπλων έπεσαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο γυναικών και παιδιών, που είχαν επιστρέψει στα εδάφη τους στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα ένας τοπικός φύλαρχος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Από τη χθεσινή επίθεση στο Νότιο Νταρφούρ υπήρξαν επίσης 20 τραυματίες, δήλωσε ο Ιμπραήμ Αχμάντ, σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζύ του από το Χαρτούμ. Ο αριθμός των νεκρών “είναι πιθανό να αυξηθεί επειδή ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση”, πρόσθεσε.

Τα θύματα ήσαν αγρότες, αρχικοί ιδιοκτήτες αυτών των εδαφών, στους οποίους είχε επιτραπεί να επιστρέψουν έπειτα από συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν δύο μήνες υπό την αιγίδα της κυβέρνησης ανάμεσα στους προηγούμενους κτήτορες και σε όσους είχαν εγκατασταθεί εκεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Νταρφούρ, τόνισε ο ίδιος φύλαρχος.

“Πολλές οικογένειες επέστρεψαν για να καλλιεργήσουν τη γη τους. Όμως την Παρασκευή, ένοπλοι έφτασαν και άνοιξαν πυρ εναντίον των αγροτών, σκοτώνοντας είκοσι από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων δύο γυναικών και παιδιών”, τόνισε ο ίδιος για το περιστατικό που σημειώθηκε στην τοποθεσία Αμπούντος, 90 χλμ νοτίως της Νιάλα, την πρωτεύουσα του Νότιου Νταρφούρ.

Το Νταρφούρ, το οποίο λυμαίνονται ένοπλες ομάδες αποτελεί σκηνικό βιαιοπραγιών επί μία 20ετία. Το 2003, ξέσπασε σύγκρουση ανάμεσα στο κυρίως αραβικό καθεστώς του Ομάρ αλ-Μπασίρ, που πλέον έχει εκτοπισθεί και ανταρτών από εθνοτικές μειονότητες, που θεωρούνταν περιθωριοποιημένες, με αποτέλεσμα να έχον πέσει θύματα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σύμφωνα με τους υπολογισμούς από τον ΟΗΕ. Οι θανατηφόρα βίαέχει συνεχισθεί και τα τελευταία χρόνια, αλλά με μικρότερη ένταση από ό, τι στη δεκαετία του 2000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter