Σουδάν: Τουλάχιστον 97 νεκροί και 365 τραυματίες – Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες (Video)

Σουδάν: Τουλάχιστον 97 νεκροί και 365 τραυματίες – Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες (Video)

Κορυφώνεται η αγωνία για τους 15 Έλληνες εγκλωβισμένους στην ελληνόρθοδοξη Μητρόπολη στο Σουδάν, την ώρα που οι εχθροπραξίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Μια από τους εγκλωβισμένους, μάλιστα, η Αλεξάνδρα Καλημέρη μίλησε χθες στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA τονίζοντας ότι «η κατάσταση είναι τραγική, ακούγονται συνέχεια φωνές έξω. Από το Μεγάλο Σάββατο, στις 09:30, είμαστε κλεισμένοι στην Μητρόπολη. Έχουμε μόνο φόβο».

Δείχνοντας παράλληλα και πλάνα από το εσωτερικό της ελληνόρθοδοξης Μητρόπολης στο Χαρτούμ, η ίδια πρόσθεσε: «Αυτή η πόρτα οδηγεί έξω, αλλά εκεί είναι ο στρατός. Η κατάσταση είναι χάλια. Πρέπει να φύγω από το παράθυρο, αλλά δεν είναι ασφαλές. Προσευχόμαστε να περάσουμε αυτή την κατάσταση, διότι μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή. Χτυπάνε και την πόρτα της Μητρόπολης. Αν ανοίξουμε την πόρτα, ο κίνδυνος είναι… Γιατί η πόρτα οδηγεί στο σπίτι αυτών των δύο Ελλήνων που τραυματιστεί».

«Πυροβολούν συνέχεια. Βρισκόμαστε στο κέντρο, όπου είναι το πρόβλημα, γι’ αυτό και ακούγονται οι πυροβολισμοί τόσο δυνατά. Χρειαζόμαστε βοήθεια! Εμείς, με λίγα λόγια, πεθαίνουμε. Ακόμα πυροβολούν και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό που ζούμε», είπε καταλήγοντας.

Υπενθυμίζεται ότι δύο μέλη της ελληνικής παροικίας τραυματίστηκαν το Σάββατο από την έκρηξη ρουκέτας κοντά στην εκκλησία, στην οποία μόλις είχε τελειώσει η Θεία Λειτουργία. Ο Μητροπολίτης Νουβίας και Παντός Σουδάν, Σάββας, δήλωσε ότι, την ώρα της λειτουργίας της Πρώτης Ανάστασης, η εκκλησία ήταν περικυκλωμένη από άρματα μάχης και στρατιώτες.

Οι τραυματισμένοι Έλληνες διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο, αλλά δεν έχουν χειρουργηθεί διότι δεν μπορούν να μεταβούν εκεί οι γιατροί. Το μόνο που τους έχει γίνει είναι καθαρισμός από τα θραύσματα, με τις οικογένειές τους να κάνουν έκκληση για βοήθεια.

Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του ενημερώνει ότι η ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο που έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν – βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα, καθώς και ότι συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

«Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα. Επιπλέον ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα.

Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ. Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.»

Τουλάχιστον 97 άμαχοι σκοτώθηκαν και 365 τραυματίστηκαν

Τουλάχιστον 97 άμαχοι σκοτώθηκαν και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν εχθροπραξίες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και την ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), όπως ανέφερε η ένωση Σουδανών γιατρών σε σημερινή της ανακοίνωση.

Ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, έχει καταγράψει θανάτους στις πολιτείες Χαρτούμ, Νότιο Κορντοφάν, Βόρειο Νταρφούρ κ.ά. από την Πέμπτη.

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών το σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη.

Πολλά από τα εννέα νοσοκομεία που υποδέχονται τραυματισμένους άμαχους αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αίμα, υλικά για μεταγγίσεις και σε άλλα κρίσιμης σημασίας εφόδια. Οι διακοπές της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης και η έλλειψη καυσίμων για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες των νοσοκομείων κάνουν τη λειτουργία τους ακόμη πιο δύσκολη. Αναφέρονται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδίως αναισθησιολόγων, τόνισε ο οργανισμός.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter