Σουδάν: Βίντεο ντοκουμέντο από τη Μητρόπολη με τους εγκλωβισμένους Έλληνες (Video)

Σουδάν: Βίντεο ντοκουμέντο από τη Μητρόπολη με τους εγκλωβισμένους Έλληνες (Video)

Την ώρα που έχουν χάσει τη ζωή τους 100 άμαχοι στις εχθροπραξίες στο Σουδάν, και ενώ κορυφώνεται η αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες, ανάμεσά στους οποίους βρίσκονται τρία παιδιά, ένα βίντεο ντοκουμέντο μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ είδε το φως της δημοσιότητας.

Μέσα από το μισόκλειστο παράθυρο φαίνονται οι εχθροπραξίες ενώ ακούγονται συνεχώς πυροβολισμοί και εκρήξεις. Μέσα από την εκκλησία, η κυρία Αλεξάνδρα Καλημέρη περιέγραψε, στον ΣΚΑΙ, χαμηλόφωνα την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

«Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί απέξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί. Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα» περιέγραψε η κυρία Καλημέρη.

Σε ετοιμότητα το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν καθώς μαίνονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών ένοπλων ομάδων, ενεργοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών για τους Έλληνες που διαβιούν στο Σουδάν. Ο αριθμός τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εφόσον αρκετοί έχουν φύγει από τη χώρα λόγω των εορτών του Πάσχα, αν και υπολογίζονται σε περίπου 60 άτομα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών που εξέδωσε ανακοίνωση για την ασφάλεια των Ελλήνων, τους προέτρεψε να λαμβάνουν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, μετά και τον σοβαρό τραυματισμό δύο Ελλήνων κοντά στον ελληνορθόδοξο ιερό ναό στο Χαρτούμ.

Επισημαίνεται ότι στο Σουδάν δεν υπάρχει μόνιμη ελληνική διπλωματική αποστολή και εξυπηρετείται από την Πρεσβεία στο Κάιρο, που έχει παράλληλη διαπίστευση στην αφρικανική χώρα, η οποία βρίσκεται σε μια ιδιότυπη εμφύλια διένεξη, καθώς ακόμα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά το πραξικόπημα του 2021.

Η επικοινωνία του Έλληνα πρέσβη, Νικόλαου Παπαγεωργίου, γίνεται με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ. Επίσης, ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο είναι σε συνεχή επαφή και με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στο Χαρτούμ, δηλαδή με τον πρέσβη Έινταν Ο’Χάρα. Ο Ιρλανδός διπλωμάτης έχει αναλάβει το βάρος για την ασφάλεια των πολιτών της Ε.Ε. που βρίσκονται στο Σουδάν, καθώς η παροχή προξενικής προστασίας αποτελεί αμοιβαία υποχρέωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προβλέπεται στο άρθρο 23 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στο άρθρο 46 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter