Σουηδή Βουλευτής: Στοπ στη χρηματοδότηση σε χώρες που αρνούνται να υποδεχτούν αιτούντες άσυλο

H χρηματοδότηση μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ θα πρέπει να αναστέλλεται για τις χώρες της ΕΕ που αρνούνται να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο, αναφέρει, σε εισηγητική έκθεση που αναμένεται να παρουσιάσει μεθαύριο, Πέμπτη 9 Μαρτίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Σουηδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σεσίλια Βίκστρομ.

Αυτή η πρόταση κατατίθεται αντί της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή προστίμου ύψους 250.000 ευρώ για κάθε άρνηση μετεγκατάστασης αιτούντα άσυλο από κράτος-μέλος. Η ευρωβουλευτής ανέφερε στους δημοσιογράφους: «Θεώρησα ανήθικο να τεθεί μία τιμή για κάθε άτομο», προσθέτοντας ότι «οι χώρες δεν πρέπει να λαμβάνουν τόσους πόρους όταν δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ».

Επίσης, η ίδια σημειώνει ότι η πρόταση της Επιτροπής θέτει υπερβολικό διοικητικό φόρτο για τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής, καθώς ορίζει ότι αυτές οι χώρες( της πρώτης γραμμής) θα πρέπει να εξετάζουν το παραδεκτό της αίτησης ασύλου πριν από την μετεγκατάσταση του αιτούντα στη χώρα η οποία θα εξετάσει επί της ουσίας την αίτηση. Η κ. Βίκστρομ αντίθετα, θα προτείνει το παραδεκτό να ελέγχεται από το κράτος που θα είναι υπεύθυνο για την τελική διεκπεραίωση της αίτησης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.