Σουηδία: Έφθασαν τους 4.000 οι θάνατοι από κορονοϊό ενώ η χώρα συνεχίζει τη δική της στρατηγική

Σουηδία: Έφθασαν τους 4.000 οι θάνατοι από κορονοϊό ενώ η χώρα συνεχίζει τη δική της στρατηγική

Στην Σουηδία, η οποία εξαρχής υιοθέτησε ένα διαφορετικό μοντέλο ενάντια στον κορονοϊό αφού δεν επέβαλλε ποτέ καθολικό lockdown, o αριθμός των νεκρών από την COVID-19 έφθασε τις 4.000, όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.

Ο αριθμός των νεκρών από την COVID-19 στη Σουηδία έφθασε τις 4.000, όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας δείχνουν ότι οι θάνατοι από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός αυξήθηκαν μέσα σε μια ημέρα, από 3.998 σε 4.029, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων επίσης αυξήθηκε, από 33.459 σε 33.843.

Η Σουηδία έχει υιοθετήσει πολύ ήπια προσέγγιση στην αντιμετώπιση του ιού, αφήνοντας τα περισσότερα σχολεία, καταστήματα και εστιατόρια ανοιχτά και επιτρέποντας την εθελοντική λήψη μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής.

Ο αριθμός των θανάτων στη χώρα είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με τον πληθυσμό της και σε σύγκριση με τους άλλους σκανδιναβούς γείτονές της. Ωστόσο, παραμένει χαμηλότερος σε σύγκριση με κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία κι η Βρετανία, οι οποίες έχουν πληγεί σφοδρά από την επιδημία και εφάρμοσαν αυστηρή καραντίνα.

«Έπρεπε να έχουμε πάρει αυστηρά μέτρα πιο νωρίς»

Την ίδια ώρα, η Annika Linde, η πρώην σύμβουλος επιδημιολόγος της σουηδικής κυβέρνησης έσπασε τη σιωπή της,  λέγοντας ότι οι αρχές θα έπρεπε να έχουν θέσει αυστηρότερους περιορισμούς στα πρώτα στάδια της πανδημίας για τον έλεγχο της εξάπλωσης ιού.

Μέχρι τώρα η Annika Linde είχε εκφράσει την υποστήριξή της στην προσέγγιση της χώρας της υπό τον διάδοχό της, Anders Tegnell. Ωστόσο, τώρα έγινε το πρώτο μέλος οργανισμού δημόσιας υγείας της Σουηδίας που άλλαξε γνώμη λόγω του σχετικά υψηλού αριθμού θανάτων της Σουηδίας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες. 

«Νομίζω ότι χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούμε. Αν είχαμε διακόψει δραστηριότητες πολύ νωρίτερα, θα μπορούσαμε, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, να βεβαιωθούμε ότι είχαμε στη διάθεσή μας όσα ήταν απαραίτητα για την προστασία των ευάλωτων ατόμων», δήλωσε η Linde στον Observer.

«Η βασική αντίληψη ήταν, νομίζω, ότι αργά ή γρήγορα, ανεξάρτητα από το τι κάνουμε, θα έχει μολυνθεί ολόκληρος ο πληθυσμός», είπε. «Έτσι, όταν ο Anders Tegnell είπε πως θα ισοπεδώσουμε την καμπύλη και θα προστατεύσουμε τους ευάλωτους, σκέφτηκα ότι θα φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης μετά από λίγο. Θα μπορούσε να είναι μια καλή στρατηγική. Δεν ήμουν τόσο επικριτική» συνέχισε.

Ωστόσο, το μέρος της στρατηγικής της Σουηδίας για την προστασία των ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων, απέτυχε.

«Η προσδοκία μας να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους έμοιαζε με όνειρο, που έχει πολύ μικρή βάση στην πραγματικότητα», υποστήριξε η 72χρονη Linde, η οποία έχει περάσει περισσότερο από δύο μήνες σε απομόνωση.

Ο Tegnell από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στο σουηδικό εθνικό ραδιόφωνο, παραδέχτηκε ότι η χώρα βρισκόταν σε «τραγική κατάσταση», ωστόσο διαφώνησε με την γνώμη πως ένα lockdown θα βοηθούσε.

Η Linde υποστήριξε ακόμη πως ο Tegnell έκανε λάθος όταν απέδωσε την αύξηση του ρυθμού μολύνσεων στα γηροκομεία της Σουηδίας, στις τοπικές αρχές και στις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται.

Ακόμη, ανέφερε πως η αποτυχία της στρατηγικής της Σουηδίας οφείλεται, εν μέρει, στην απροθυμία του δημόσιου οργανισμού υγείας να εφαρμόσει μια προ-παρασκευασμένη στρατηγική, χτισμένη πάνω στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τις πανδημίες γρίπης, όπως η Ισπανική Γρίπη και η γρίπη των χοίρων.

Μυστικά & Documento

17/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter