Σουηδία: Η Βουλή καταψήφισε τον ηγέτη των συντηρητικών για την πρωθυπουργία

Σουηδία: Η Βουλή καταψήφισε τον ηγέτη των συντηρητικών για την πρωθυπουργία

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας απέρριψε σήμερα την υποψηφιότητα του ηγέτη του συντηρητικού κόμματος για τη θέση του πρωθυπουργού, περισσότερο από δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές που δεν επέτρεψαν να αναδειχθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με 195 ψήφους έναντι 154, οι βουλευτές καταψήφισαν τον Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος ήλπιζε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τον σχηματισμό του, τους Μετριοπαθείς, και με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Σουηδίας που ένας υποψήφιος, ο οποίος προτείνεται από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, απορρίπτεται από τους βουλευτές της Ρίκσνταγκ, της σουηδικής βουλής.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο Αντρέας Νορλέν, μπορεί να προτείνει άλλες τρεις υποψηφιότητες για να βρεθεί μια πολιτική λύση, πριν προκηρύξει νέες εκλογές.

Ο Ουλφ Κρίστερσον είναι επικεφαλής της Συμμαχίας, ενός κεντροδεξιού συνασπισμού στον οποίο μετέχουν τέσσερα κόμματα και ο οποίος εξέλεξε στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου έναν βουλευτή λιγότερο από τον απερχόμενο κεντροαριστερό συνασπισμό.

Αυτός ο τελευταίος αποτελείται από τους σοσιαλδημοκράτες και τους οικολόγους και βρισκόταν στην κυβέρνηση από το 2014 έως το 2018 με την κοινοβουλευτική στήριξη του Κόμματος της Αριστεράς (πρώην κομμουνιστές).

Οι δύο παρατάξεις επιχείρησαν έκτοτε μάταια να σχηματίσουν έναν συνασπισμό, αρνούμενες να συμμαχήσουν με το ακροδεξιό κόμμα Δημοκράτες της Σουηδίας, τρίτο σε δύναμη σχηματισμό στο κοινοβούλιο με 17,6% των ψήφων.

Ο Ουλφ Κρίστερσον είχε ήδη αποτύχει να εκλεγεί στις 14 Οκτωβρίου, έπειτα από άτυπες διαπραγματεύσεις, το ίδιο και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν στις 29 Οκτωβρίου.

Τα περισσότερα κόμματα της δεξιάς, όπως και της αριστεράς, αρνούνται μέχρι τώρα να συμμαχήσουν με το ακροδεξιό κόμμα, το οποίο έχει νεοναζιστικές ρίζες και ωστόσο ψήφισε σήμερα υπέρ του Ουλφ Κρίστερσον.

Δύο σχηματισμοί της Συμμαχίας, το Κέντρο και οι Φιλελεύθεροι, ψήφισαν από την πλευρά τους κατά, ακριβώς επειδή δεν θέλουν να βρεθούν να εξαρτώνται από τους Δημοκράτες της Σουηδίας.

«Η σημερινή ψηφοφορία δεν ήταν για να εμποδίσουμε τον Ουλφ Κρίστερσον να γίνει πρωθυπουργός, αλλά για να εμποδίσουμε τους Δημοκράτες της Σουηδίας να αποκτήσουν επιρροή», δήλωσε η επικεφαλής του Κέντρου Άνι Λεφ.

Ο Ουλφ Κρίστερσον, 54 ετών, εξέφρασε τη λύπη του κάνοντας λόγο για «μια χαμένη ευκαιρία». Η διαίρεση της Συμμαχίας «είναι η σοβασρότερη κρίση (…) που έχω γνωρίσει στην πολιτική ζωή μου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, την πρωτοβουλία μπορεί τώρα να αναλάβουν ο απερχόμενος σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ή η Άνι Λεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter