Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Σουηδία: Σε επιφυλακή για πόλεμο καλεί τους δήμους η κυβέρνηση

Μετά την καταγγελία - προ δύο εβδομάδων - του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Σουηδίας, ότι η Μόσχα εξαπολύει κυβερνοεπιθέσεις κατά του Σουηδικού κράτους, η κυβέρνηση της χώρας, κάλεσε τις Αρχές και τους Δήμους να προετοιμάσουν τις υποδομές πολιτικής άμυνας και τις διαδικασίες για πιθανό πόλεμο.

«Κάτι τέτοιο απαιτεί τεράστιες ταχύτητες, επιχειρησιακή ταχύτητα, λήψη αποφάσεων, ανταλλαγή πληροφοριών, επικοινωνίες κρίσης, ευελιξία και μυστικότητα» αναφέρει το σχετικό αίτημα της σουηδικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την εφημερίδα Svenska Dagbladet. Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την επιστροφή της Σουηδικής άμυνας στο δόγμα «καθολικής άμυνας» της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Ορισμένοι πάντως, από τους υπεύθυνους ασφαλείας δήλωσαν πως τα σχέδια αυτά είναι μη ρεαλιστικά, καθώς δεν είναι σίγουροι πως μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Για πολλά χρόνια, η Σουηδία έδειχνε την Ρωσία ως πιθανό εχθρό, προκειμένου να δικαιολογήσει τις αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο έβαλε μόνιμη φρουρά 150 στρατιωτών στην νήσο Γκότλαντ, κοντά στα σύνορα με την Ρωσία, ενώ, παράλληλα, έθεσε εκ νέου σε υπηρεσία πυραύλους κατά πλοίων, συλλέγοντας ανταλλακτικά ακόμα και από μουσεία!

Η Στοκχόλμη κατηγορεί την Μόσχα και για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά, στην περιοχή της Βαλτικής θάλασσας. Από το 2015, η Σουηδία έχει διαθέσει 696 εκατομμύρια δολάρια για την αύξηση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, την περίοδο 2016-2020, με πρόσχημα διαφαινόμενη απειλή εκ μέρους της Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.