Σουηδία – εκλογές: Ως τις παρυφές της ακροδεξιάς το μπλοκ που προηγείται έως τώρα

Σουηδία – εκλογές: Ως τις παρυφές της ακροδεξιάς το μπλοκ που προηγείται έως τώρα

Σύμφωνα με την ανάλυση της έγκυρης σουηδικής εφημερίδας Dagens Nyheter, το δεξιό μπλοκ του Ουλφ Κρίστερσον των Μετριοπαθών έχει περισσότερες πιθανότητες να κρατήσει το απειροελάχιστο προβάδισμά του και να κατακτήσει την πλειοψηφία στη σουηδική Βουλή. Η ανάλυση της εφημερίδας βασίζεται σε ιστορικά στατιστικά στοιχεία: ο τρόπος που έχουν κατανεμηθεί στο παρελθόν οι ψήφοι από το εξωτερικό και οι πρόωρες ψήφοι –γεγονός που λαμβάνει χώρα μετά την Κυριακή των εκλογών- δείχνουν ότι υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα ο Κρίστερσον να είναι ο επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης.

Δείτε επίσης: Σουηδία: Έτοιμη να κατακτήσει την εξουσία η συμμαχία δεξιάς – ακροδεξιάς

Να σημειωθεί ότι στο δεξιό μπλοκ, εκτός από το κεντροδεξιό Μετριοπαθές κόμμα, του οποίου ηγείται ο Κρίστερσον, τα κόμματα των Φιλελεύθερων και των Χριστιανοδημοκρατών, βρίσκεται και το ακροδεξιό ρατσιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, που δεν κρύβει τις νέο-ναζιστικές καταβολές του. Οι Σουηδοί Δημοκράτες του Τζίμι Άκεσον μάλιστα είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο δημοσκοπικά κόμμα του μπλοκ και αναμένεται να δρομολογήσουν εξελίξεις ως ρυθμιστής στην πολιτική της χώρας.

Την Τετάρτη τα αποτελέσματα

Τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά την Τετάρτη, όταν τα δημοτικά συμβούλια θα καταμετρήσουν τόσο τις πρόωρες ψήφους, όσο και τις ψήφους από το εξωτερικό και τις πρεσβείες. Αν χρειαστεί, η καταμέτρηση μπορεί να επεκταθεί και την Πέμπτη.

Η καταμέτρηση των ψήφων το βράδυ της Κυριακής ήταν για γερά νεύρα. Το κεντροαριστερό μπλοκ της Μαγκνταλένα Άντερσον και το δεξιό του Ουλφ Κρίστερσον αγωνίζονταν σε μάχη στήθος με στήθος, με την μέτρηση του πρωινού της Δευτέρας να δίνει 174 στην Άντερσον και 175 στον Κρίστερσον. Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κάλεσαν τους ψηφοφόρους και τα μέλη να επιδείξουν υπομονή μέχρι την τελική καταμέτρηση.

Ιστορικό προηγούμενο

Η ανάλυση της εφημερίδας δείχνει ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά, όμως προηγούμενες καταμετρήσεις των «ψήφων της Τετάρτης» δείχνουν ότι ο Κρίστερσον έχει καθαρό προβάδισμα. Στις εκλογές του 2018, 226.000 ψήφοι προστέθηκαν στην καταμέτρηση της Τετάρτης. Ο αριθμός των φετινών ψήφων είναι δύσκολο να υπολογιστεί εκ των προτέρων, όπως και το πώς θα κατανεμηθούν στα κόμματα. Στις πέντε προηγούμενες εκλογές όμως, από το 2002 μέχρι το 2018, πάντα το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έπαιρνε λιγότερες ψήφους στην καταμέτρηση της Τετάρτης από ό,τι την Κυριακή των εκλογών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τελικό ποσοστό να πέφτει σε σχέση με το ποσοστό που προκύπτει από την καταμέτρηση της Κυριακής. Στις προηγούμενες εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν πέσει από το 28,41% στο 28,26%. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι μεταβολές είναι μικρές, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κατανομή των εδρών στα μπλοκ, πόσο μάλλον όταν οι διαφορά μεταξύ των δύο μπλοκ κρίνεται στο δεκαδικό και πλειοψηφία στη Βουλή στη μία έδρα.

Επίσης, στις τρεις τελευταίες εκλογές, οι ψήφοι της Τετάρτης άλλαξαν τον πολιτικό χάρτη: το 2010 έγειραν υπέρ της δεξιάς συμμαχίας, το 2014 υπέρ της Κοκκινοπράσινης συμμαχίας ενώ το 2018 και πάλι υπέρ των δεξιών. Να σημειωθεί ότι η ανάλυση της Dagens Nyheter βασίζεται σε μια σειρά από παραδοχές: ότι θα ακολουθήσουν το ιστορικό μοτίβο που ακολούθησαν στις τελευταίες πέντε αναμετρήσεις και ότι θα έρθουν στους ίδιους αριθμούς όπως και τις προηγούμενες φορές. Τίποτα, φυσικά, δεν θα κριθεί πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, η οποία στις προηγούμενες εκλογές κράτησε μια εβδομάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter