Σουηδία: Εντάσσεται τελικά στο ΝΑΤΟ μετά από ένα… σίριαλ δύο ετών

Σουηδία: Εντάσσεται τελικά στο ΝΑΤΟ μετά από ένα… σίριαλ δύο ετών
O Ουλφ Κρίστενσον με τον Βίκτορ Ορμπαν (AP Photo/Denes Erdos, File)

Η ιστορικά ουδέτερη Σουηδία εγκατέλειψε την έως τώρα εξωτερική της πολιτική και έγινε επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ. Η διαδικασία επικύρωσης της Στοκχόλμης ολοκληρώθηκε τελικά στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, καθώς η Σουηδία και η Ουγγαρία -η τελευταία χώρα που επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας- υπέβαλαν τα απαραίτητα έγγραφα μετά από μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια.

Η Σουηδία περίμενε 20 μήνες για αυτή την ημέρα. Ηταν Μάιος του 2022 όταν υπέβαλε την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Φινλανδία. Ως αιτία προβλήθηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ πέρυσι.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ σηματοδοτεί μια ιστορική αλλαγή στην εθνική και διεθνή ταυτότητα της Σουηδίας, καθώς απομακρύνεται από την ουδετερότητα που διαρκεί δεκάδες χρόνια και έχει αποφύγει Παγκόσμιους Πολέμους.

Με την ένταξή της εδραιώνεται ο έλεγχος του ΝΑΤΟ στη Σκανδιναβία και γίνεται η Βαλτική εξ ολοκλήρου «θάλασσα του ΝΑΤΟ».

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε όταν ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, προήδρευσαν σε μια τελετή στην οποία κατατέθηκαν επίσημα έγγραφα.

Με όλα τα έγγραφα έτοιμα, η επίσημη τελετή ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των ημερών.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Νέα απεργία μέχρι το Σάββατο σε σιδηρόδρομο και αερομεταφορές – Αυξήσεις ζητούν οι εργαζόμενοι

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη κινδυνεύει από τους λαϊκιστές και από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter