Σουηδία-Φινλανδία έτοιμες για παζάρια με Ερντογάν μετά το μπλόκο ένταξης στο ΝΑΤΟ

Σουηδία-Φινλανδία έτοιμες για παζάρια με Ερντογάν μετά το μπλόκο ένταξης στο ΝΑΤΟ

Συζητήσεις με την Τουρκία για το θέμα της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ προτίθενται να κάνουν οι κυβερνήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας, στην προσπάθειά τους να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας, όπως σαφώς τις διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Άν Λίντε, και ο Φινλανδός ομόλογός της, Πέκα Χααβίστο, στο Ελσίνκι, κατέστησαν σαφές ότι θα μιλήσουν με την Άγκυρα.

Αν Λίντε και ο Πέκα Χααβίστο είπαν ότι «θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν της συζήτηση» με τον Τούρκο ομόλογό τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για το θέμα στην επικείμενη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου έχουν προσκληθεί να μετάσχουν.

Διαβάστε επίσης: Σουηδία: Η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα μείωνε τον κίνδυνο σύγκρουσης στην Ευρώπη

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία δεν βλέπει θετικά ενδεχόμενη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «οι σκανδιναβικές χώρες δυστυχώς λειτουργούν σαν ξενώνες για τις τρομοκρατικές οργανώσεις» εξηγώντας πως «το PKK και το DHKPC είναι στη Σουηδία» και μέλη τους «σε μερικές χώρες είναι και μέλη των κοινοβουλίων». Μάλιστα, δεν δίστασε να τονίσει ότι «έχουν γίνει λάθη με το ΝΑΤΟ και στο παρελθόν», δείχνοντας την Αθήνα. «Γνωρίζετε τη στάση που κρατάει η Ελλάδα προς την Τουρκία, έχοντας το ΝΑΤΟ από πίσω της» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η αρνητική «άποψη» της Τουρκίας για πιθανή ένταξη της Φινλανδίας (ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση) και της Σουηδίας (οι ανακοινώσεις αναμένονται τη Δευτέρα 16 Μαΐου) στο ΝΑΤΟ, είναι η πρώτη σοβαρή έκφραση διαφωνιών στους κόλπους της Συμμαχίας πριν από τη σημαντική σύνοδο του Ιουνίου, όπου αναμένεται και να συζητηθεί το θέμα.

Πηγή: Euronews, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter