Σουηδία: Η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα μείωνε τον κίνδυνο σύγκρουσης στην Ευρώπη

Σουηδία: Η  ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα μείωνε τον κίνδυνο σύγκρουσης στην Ευρώπη

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα και θα ωφελήσει τις χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, μια ημέρα αφού η γειτονική Φινλανδία δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει να ενταχθεί στη 30μελή συμμαχία.

«Η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ανέβαζε το ανέβαζε το κατώφλι μιας στρατιωτικής σύγκρουσης και θα απέτρεπε έτσι τις συγκρούσεις στη βόρεια Ευρώπη», δήλωσε η Λίντε στους δημοσιογράφους παρουσιάζοντας μια κοινοβουλευτική έκθεση για την ασφάλεια.

«Η άποψή μας είναι πως δεν θα υποστούμε συμβατική στρατιωτική επίθεση ως αντίδραση σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η Λίντε.

Χωρίς να διατυπώνει επισήμως σύσταση, αυτή η έκθεση των 40 σελίδων υπογραμμίζει αριθμό πλεονεκτημάτων για τη Σουηδία, αν ενταχθεί στη συμμαχία μαζί με τη γειτονική της Φινλανδία, που αναμένεται ότι θα επισημοποιήσει την υποψηφιότητά της μεθαύριο, Κυριακή.

Η έκθεση καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως, ως μη μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία δεν έχει αυτή τη στιγμή «εγγυήσεις» ότι θα της παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

«Στο σημερινό πλαίσιο (…) δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Σουηδία θα βοηθηθεί αν γίνει στόχος σοβαρής απειλής ή επίθεσης», υπογραμμίζεται.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επιλέξουν πλευρά, αφού παρέμεναν εκτός του ΝΑΤΟ από την ίδρυση της συμμαχίας το 1949.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, ότι η χώρα τους -που έχει χερσαία σύνορα 1.300 χιλιομέτρων και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία – πρέπει να ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση».

Η Σουηδία αναμένεται ευρέως ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας και η Στοκχόλμη μπορεί να ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Σουηδία θα είναι περισσότερο ευάλωτη σε επίθεση, αν είναι η μόνη χώρα της Σκανδιναβίας ή της Βαλτικής που θα παραμείνει εκτός του ΝΑΤΟ, αναφέρεται στη διακομματική έκθεση, αν και προστίθεται ότι η Ρωσία μπορεί να προβεί σε αντίποινα, αν η χώρα ζητήσει την ένταξή της.

«Αν η Σουηδία επιλέξει να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, υπάρχει κίνδυνος να αντιδράσει η Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Άμθυνας Πέτερ Χέλκβιστ.

«Επιτρέψτε μου να δηλώσω πως, σε τέτοια περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε αντίποινα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter