Σουηδία: Η κυβέρνηση καλεί τον στρατό να παρέμβει ενάντια στις συμμορίες που έχουν αιματοκυλίσει την χώρα

Σουηδία: Η κυβέρνηση καλεί τον στρατό να παρέμβει ενάντια στις συμμορίες που έχουν αιματοκυλίσει την χώρα

Με την Σουηδία να βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν αιματηρό κύκλο βίας -με δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις- που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της δράσης συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, η κυβέρνηση συνασπισμού κεντροδεξιάς- εθνικιστών του Ουλφ Κρίστενσον, αποφάσισε νωρίτερα την Παρασκευή να κινητοποιήσει εκτός από την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις.

Η απόφαση για να βγει ο στρατός στους δρόμους των σουηδικών πόλεων ελήφθη έπειτα από τρεις απανωτές δολοφονίες μέσα σε ένα 24ώρο. Πιο συγκεκριμένα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη έπεσαν νεκροί δύο 18χρονοι και μια 25χρονη, ενώ 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυροβολισμούς και εκρήξεις συνολικά τον Σεπτέμβριο, που ήταν και ο πιο φονικός μήνας σε τέσσερα χρόνια. Το 2022, η Σουηδία κατέγραψε 391 περιστατικά με πυροβολισμούς, από τα οποία τα 62 ήταν θανατηφόρα.

Σύμφωνα με τον κύριο Κρίστενσον η κυβέρνηση είναι έτοιμη για πραγματικό πόλεμο με τις συμμορίες, έναν πόλεμο που δήλωσε βέβαιος ότι θα τον κερδίσει. Η κατάσταση στην χώρα είναι γνωστή από πρόπερσι, όμως τώρα προφανώς το ποτήρι ξεχείλισε. Σύμφωνα με τον αρχηγό της εθνικής αστυνομίας Άντερς Θορνμπεργκ, παρατηρείται αύξηση της συμμετοχής νεαρών σε ηλικία ατόμων, ακόμα και παιδιών σε δολοφονίες ή άλλες βιαιότητες, αλλά και σε διακίνηση ναρκωτικών. Πιο συγκεκριμένα ο Θορνμπεργκ ανέφερε: «Έχουμε μια κατάσταση στην οποία παιδιά έρχονται τα ίδια σε επαφή με εγκληματικές συμμορίες για να διαπράξουν μετά τα ίδια τους φόνους. Οι εγκληματίες είναι ανελέητοι. Δίνουν όπλα σε ανηλίκους, τους παρέχουν όπλα και τους δίνουν την διεύθυνση στην οποία θα επιτεθούν. Τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν πίστη στο μέλλον, τα παιδιά και οι νέοι δεν θα έπρεπε να επιθυμούν να γίνουν φονιάδες».

Σύμφωνα με τον αστυνομικό παρατηρητή της περιφέρειας της Στοκχόλμης, Ματς Λίντστρομ, ολοένα και περισσότεροι νέοι, μέσω πλατφορμών άμεσων μηνυμάτων επιλέγουν να γίνουν εκτελεστές συμβολαίων θανάτου. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του: «Βλέπουμε να γράφουν: «Υπάρχουν συμβόλαια; Εγώ και ο φίλος μου είμαστε διαθέσιμοι για 200.000 κορώνες». Το κάνουν «για να αποκτήσουν κάποιο στάτους, να γίνουν κάποιοι, να έχουν «την αίγλη του φονιά»».

Η αστυνομία εκτιμά ότι σχεδόν 30.000 άνθρωποι στη Σουηδία εμπλέκονται άμεσα ή έχουν δεσμούς με εγκλήματα συμμοριών. Τον Αύγουστο 2023, 69 άνθρωποι κάτω των 18 ετών ήταν προφυλακισμένοι στη Σουηδία, έναντι 14 τον ίδιο μήνα του 2021.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter